Kommentar

Festivalnasjonen Norge, samle dere!

Etter to år med nedstenging skal flere festivaler gjennomføres. Da trenger de vår støtte.

Publisert Sist oppdatert

Billettsalg går saktere for artister og bookingansvarlige etter vinterens gjenåpning. Dette rapporterte Aftenposten i begynnelsen av mars, i sterk kontrast til da de i januar skrev at årets festivalsommer kan bli den sterkeste noensinne. Over 90 festivaler har gitt grønt lys for at de skal arrangeres denne sommeren. Dette skyldes mye de som iherdig valgte å beholde billettene sine fra 2020 og 2021.

Øya har allerede solgt ut sine ukespass. Palmesus begynner å nå sin kapasitet på de mest populære tilbudene. Overoslo har til og med satt opp to ekstradager – utsolgt. Det virker dermed som det er et festivalsultent publikum man kan forvente på Norges største musikkfestivaler sommeren 2022.

De mindre festivalene derimot er de som sårt trenger omsorg. Flere lokale og mindre festivaler har verken de samme ressursene eller muligheten til å booke store artister som trekker folk på lik linje som de store. Trondheim Calling så seg nødt til å avlyse i 2022, og arrangeres dermed ikke før i 2023 igjen. Trænafestivalen, den vakre perlen langt ute i havgapet på Helgeland, har lenge slitt med oppmøtet. Hit trekkes flere mindre og nye artister på vei opp, som nå er avhengige av publikum for å realisere musikerdrømmen sin. Heim solgte ut på noen få sekunder i 2021, og dette er en festival som absolutt bør få all støtte de trenger, både i 2022 og fremover. Flere av artistene på disse festivalene er navn man bør bite seg merke i. Nå som restriksjoner er historie og konserter er tilbake, får de endelig sin fortjente sjanse til å stråle.

Et ferskt publikum er det som trengs i største grad. Likevel er det også flere veteraner som muligens har glemt kunsten å være på festival. Begge grupper har vært låst inne i to år uten mulighet til å slå seg løs – men nå kan all energien endelig slippes fri. Tenk litt på hvordan du opptrer som publikum. Alle er på festival for å kose seg, oppdage artister, og få nye opplevelser. Ikke ødelegg vårt første festivalår siden 2019. Ha det gøy, men bruk fornuft.

Ta vare på hverandre, slik som arrangørene også trenger at vi tar vare på dem, nå som de blåser støv av noe de har arbeidet med i en tid.

Powered by Labrador CMS