Rødt kort spesial:

VM skulle være en folkefest

I år ligner det mer på en begravelsesvake

Publisert

En får kun ta en gravøl for migrantarbeiderne på spesielt inngjerdede områder. Men, det har vært så mange dødsfall knyttet til gjestearbeiderne i Qatar, at å drikke en øl for hver av dem ville vært helsefarlig. Derfor blir det ingen gullball denne gangen; ingen fortjener å dele side med LGBTQ+-hat, slaveri og grove menneskerettsbrudd.

Hele 15 000 gjestearbeidere har dødd siden Qatar ble tildelt VM i 2010, samme år som ett av de vakreste VM noensinne ble arrangert, med vuvuzelaer, Shakira, en ball som flakket og ikke minst en heidundrende stemning. Mange ble forelsket i fotball sommeren 2010. Mange har kjærlighetssorg vinteren 2022.

Nasser Mohamed er fra Qatar og er homofil. Han er en forbryter i Qatars øyne. Norges fotballpresident, Lise Klaveness likeså. Australias Josh Cavallo kunne ha spilt – han er også en kjeltring. Det betyr at det eneste som stopper Qatars politi fra å arrestere Cavallo idet han trer av flyet i Doha, er at de lover å ikke gjøre det, kors på halsen.

Fotball er for alle, la det være ettertrykkelig klart. Det er tydelig at dette ikke er oppfatningen til Qatar. Deres kvinnelandslag har ikke spilt en kamp siden 2014, får ikke trene ute og spillerne vil være anonyme under intervjuer.

15 000 mennesker har dødd.

De har levd under elendige forhold, blitt betalt så godt som ingenting, blitt nektet å dra og slavet under en ørkensol. Siden 2010 har kun 335 mennesker dødd på jobb i Norge, hvor det bor dobbelt så mange.

Og du vet du er på feil spor når de eneste som ønsker deg lykke til, er Russland. Nasjonen med manglende konsept for både landegrenser og folkesuverenitet har sagt seg villige til å stå til råds og gjøre alt de kan for at det skal bli et så bra VM som mulig. Dette er selvsagt urelatert til deres eget skrantende rykte og kun ut av ren gavmildhet, vil de selv påstå. Sportsvasking er et ord som virker passende å anvende.

Det er verdt å nevne en tredje gang: 15 000 mennesker har måtte bøte med livet, og nå håper VM-sjef Nasser Al Khater at dette skal gå i glemmeboken, for det er jo det siste mesterskapet til Messi. Å kritisere noe av dette er å gjøre det vakre spillet om til en plattform for politiske ytringer. Ja, det kan til og med være rasistisk, ifølge han.

Det er ikke rasistisk å ønske at folk får leve, ei heller er det politisk å spille på begge lag. Dessuten er internasjonal idrett politisk, uansett hvor mange brev president Gianni Infantino i FIFA skriver.

VM i Qatar er et arrangement som har blitt prestisjeprosjektet til en rekke griske og umoralske individer som kun ønsker å bruke det vakre spillet til å dekke over sine egne grufullheter. Rødt kort er for mildt; dette fortjener utestengelse på livstid.

Powered by Labrador CMS