Forhåpentligvis har de fleste fremdeles råd til en litt fyldigere kurv enn dette, selv med et magrere matbudsjett.

Dette synes Trondheimsstudentene om prisøkningen

Bønner, linser og rabattjakt er redningen, hvis vi skal tro studentene vi møtte på Rema 1000 Elgeseter.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 1. februar økte matvareprisene over hele landet.

I forkant varslet kjedene selv om et stort prishopp, og la blant annet skylden på økte råvarepriser og energikostnader.

Matvareprisene i butikkene er resultatet av lange forhandlinger mellom leverandørene og kjedene, og settes normalt opp to ganger i året, i det som på bransjespråk kalles for «prisvindu».

Ifølge tall fra NRK ble en handletur på Rema 1000 i snitt åtte prosent dyrere over natta. Tar du turen til Coop Extra, derimot, kan du belage deg på en prisøkning på omtrent ti prosent.

Hamstret i forkant

Pedagogikkstudent Kristine tar ofte storhandelen med kollektivet.

– Jeg har hveteallergi, så jeg legger merke til at at alt av glutenfritt har blitt veldig dyrt. I tillegg synes jeg kjøtt og ost har økt ganske mye i pris.

Kristine tar en bachelor i pedagogikk. Hun opplever selv å ha blitt mer prisbevisst, og sier at storhandling og planlagte innkjøp har blitt en stadig større del av hverdagen.

– I kollektivet pleier vi å sjekke matprisene hver uke, og så tar vi turen dit prisen er lavest. Vi har blitt veldig bevisste på hvor vi får mest for pengene, og kanskje begynt å følge ekstra nøye med på kiloprisen på ferskvarer, sier hun.

Hun forteller at kollektivet tok ukeshandelen rett før prisøkningen.

– Da kjøpte vi inn en del kjøttdeig og kylling. Ting vi vet vi bruker mye av, sier hun.

Mer prisbevisste

Ulrikke Reinertsen og Nicholas Vikøren har også tatt turen innom Rema 1000 Elgeseter. Økonomi- og administrasjonsstudentene forteller at de ikke har opplevd det største prissjokket enda.

Frosne grønnsaker og lavere kjøttforbruk kan være trikset for å få ned matutgiftene, skal vi tro studentene Ulrikke og Nicholas.

– Jeg har egentlig ikke lagt merke til det enda, men så var jeg ute og storhandlet rett før prisøkningen traff. Da kjøpte jeg en del kyllingkjøttdeig og frosne grønnsaker, sier Vikøren.

De er usikre på om prisøkningen kommer til å påvirke handlevanene deres framover, til tross for at de føler at de har blitt mer prisbevisste i lys av medieoppslagene den siste tiden.

– Jeg pleier ikke å kjøpe så mye ferskvarer lenger, så nå kjøper jeg stort sett frossenmat og ting i større pakninger, sier Vikøren.

– Jeg har budsjettert mat en stund allerede, så tror jeg kommer til å fortsette som før. Men hvis det blir veldig dyrt med fileter og kjøtt velger jeg kanskje heller noe annet, som mer linser og bønner, legger Reinertsen til.

LES OGSÅ: Russisk nobelprisvinner til ISFiT

Powered by Labrador CMS