JERNKVINNE: Til tross for motgang, var Ronnie Spector ubøyelig.

Ronnie Spector: En ode til et musikalsk ikon og et råskinn av ei dame

Som frontfigur i jentegruppen The Ronettes utfordret hun den uskyldige, jomfruelige standarden som var å finne i 1960-tallets jentegrupper. Med høye hårfrisyrer, tettsittende klær og tung sminke krevde de å bli sett – og det ble de.

Publisert

Gruppen slapp hitlåten «Be My Baby» i 1964 og skrev seg umiddelbart inn i populærmusikkens historie med tykke blokkbokstaver. Senere har Ronnie Spector posisjonert seg som en viktig figur i musikkverdenen og en stor inspirasjonskilde for artister som Amy Winehouse og The Ramones.

I 1968 giftet hun seg med den kjente komponisten og plateprodusenten Phil Spector. Gruppen The Ronettes gikk kort tid etter i oppløsning. Noen år senere begynte starten på en solokarriere. Det var låten «Try Some, Buy Some» fra 1971 som ble hennes debut, produsert av George Harrison og ektemannen Phil Spector. Ronnie Spector har opp igjennom årene også samarbeidet med blant annet Billy Joel, Jimi Hendrix og The Misfits, og turnerte med band som The Rolling Stones og The Beatles, for å nevne noen.

Fange i eget hjem

Fra sekundet hun giftet seg med ektemannen, ble livet hennes snudd på hodet. Ronnie gikk fra å være en selvsikker karrierekvinne til en fange i eget hjem. Phil Spector, som i 2003 ble fengslet for mordet på skuespilleren Lana Clarkson, utsatte artisten for daglig psykologisk terror, og truet med å drepe henne om hun forsøkte å forlate ham. Ektemannen hadde blant annet hengt opp piggtråd rundt hele eiendommen, investert i vakthunder og gjemt alle skoene hennes for å hindre Ronnie fra å forlate huset. I tillegg til å holde kona fanget, hadde han også full kontroll over musikken til The Ronettes. Ekteskapet varte i syv år, og resulterte også i en femten års lang kamp om rettighetene til musikken fra jentegruppens karriere. Selv har Ronnie sagt at hennes motivasjon aldri handlet om selve pengesummen, men heller om å vinne tilbake seg selv og sjelen hun hadde lagt i musikken.

Fikk musikken (og livet) tilbake

Til tross for stor motgang og en rekke dype traumer fra årene med Phil Spector, har hun selv sagt at dette er noe som har gjort henne sterkere. Ronnie Spectors turbulente liv er preget av en vilje til å bryte grenser, å kreve plass, å kjempe for seg selv og egen frihet. Å slå gjennom på 1960-tallet som kvinne med afroamerikansk, irsk og cherokee-bakgrunn, kan ikke ha vært en enkel sak. I 2007 ble The Ronettes innlemmet i Rock n’ Roll Hall of Fame, og dermed foreviget som musikalske ikoner.

Etter Ronnie Spectors bortgang i 2022, rant hyllestene inn fra artister som Patti Smith, Keith Richards og Joan Jett. Det ryktes om at en biografisk spillefilm om hennes liv nå er i planleggingsfasen, med ingen andre enn Zendaya i hovedrollen.

LES OGSÅ: En siste hilsen, Nilsen.

Powered by Labrador CMS