Årets album 2022

Musikkredaksjonen har krangla seg fram til 20 favoritter fra et musikkår fullt av høydepunkter.

Publisert

Mens verden har sett ut til å gå av hengslene i 2022, har musikkverden så vidt begynt å blomstre seg ut av gjørma. Fra norsk musikkpresse har det vært trilla seksere som aldri før, og for en stakkar med begrensa tid og oppmerksomhet kan det være vanskelig å vite hva som er verdt tiden. Det er nettopp derfor musikkredaksjonens tradisjonsrike årets album-kåring eksisterer. Her er våre 20 favoritter fra det lokale, nasjonale og internasjonale musikklivet.

– Magnus Vold Rygge, musikkredaktør

Black Country, New Road – Ants From Up There

Londonbandet Black Country, New Road tok musikkverden med storm da de i 2021 slapp sitt debutalbum, og i februar i år var de klare med oppfølgeren, Ants From Up There. Det er fristende å beskrive dette albumet som et mesterverk. Her klarer BC,NR å skape musikk som er stor og mektig, samtidig som det er jordnært og ekte. Med elementer av post-rock og klassisk musikk kan musikken kanskje beskrives som barokkpop, men dette er et album med stor variasjon og intrikate låter som du bare må oppleve.

– Aleksandra Simonsen

LES ANMELDELSEN HER: Black Country, New Road - Ants From Up There

Honningbarna – Animorphs

Animorphs, Honningbarnas sjette album, får vi servert bandets mørkeste, sinteste og mest eksplosive låter. Det er ikke ofte et band fortsetter å forbedre seg så langt ute i sin karriere, men det gjør altså Honningbarna. Dette er uten tvil deres tyngste album, men selv på et pønkalbum der det flørtes med støyrock og svartmetall, klarer Honningbarna å skape refrenger med allsangfaktor, og dette gir albumet en energi som resulterer i en nærmest euforisk lytteropplevelse.

– Aleksandra Simonsen

LES ANMELDELSEN HER: Honningbarna – Animorphs

Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers

Fem lange år etter DAMN. kom Kendrick Lamar endelig tilbake med ny musikk. Standarden man forventer fra K-dot er helt absurd og likevel fortsetter han å levere, ti år etter at han etablerte seg som en av verdens beste rappere. Han fortsetter å eksperimentere og utfordre sonisk med et lydbilde som skiller seg fra alt han har laget tidligere. Tekstene er reflekterende når han tar et oppgjør med hele karrieren og livet sitt. Et album som man må bruke litt tid på, men som absolutt er verdt det.

– Martin Blom

LES ANMELDELSEN HER: Kendrick Lamar – Mr. Morale & The Big Steppers

Sara Fjeldvær – Best Love

Selv om Best Love kun er på 19 korte minutter beviser Sara Fjeldvær med sin enorme stemme og sine store musikkarrangementer hvor spennende alternativ popmusikk kan være. Dette er definisjonen på «all killer, no filler», der hver låt står sterk alene, men som også i sammenheng med resten av EP-en er i verdensklasse. Gjennomgående god produksjon og spennende toner fra utallige instrumenter, blandet sammen med Fjeldværs varierte stemmebruk, gjør Best Love til en EP som konstant holder deg litt på tærne og stadig overrasker.

– Even Kaushik

LES ANMELDELSEN HER: Sara Fjeldvær - Best love

Karpe – Omar Sheriff

Omar Sheriff, saman med påfølgjande film og Spektrum ti gonger, er enda eit bevis på Karpe sin status som størst og best i norsk musikk nokosinne. Både produksjonen og skrivinga er enorm gjennom skiva. Dei har aldri vore så kompromisslause, og samstundes aldri så populære; det er kun mogleg fordi dei begge er fantastiske musikarar med usannsynleg store ambisjonar. Resultatet av dette er at Omar Sheriff er eitt av dei aller beste norske musikkprosjekta nokonsinne.

– Magnus Vattekar Sandvoll

Armani Caesar – THE LIZ 2

THE LIZ 2 rapper Armani med hjertet utenpå skjorta rundt det å være kvinne i et mannsdominert yrke og hvorfor hun fortjener å anses som én av de beste. Instrumentalene er skitne og kraftig inspirert av 90-talls New York-boombap. Caesars vokal er tøff samtidig som tekstene er sårbare, men også skrytende. Dette er definitivt ett av de sterkeste albumene som har kommet ut fra hiphop-scena i år.

– Even Kaushik

Jenny Hval – Classic Objects

Jenny Hval har nok en gang gitt ut et fyrverkeri av et album. Albumopplevelsen byr på alt fra harpe til elektronikk, fengende rytmer og melodier samt smakfull produksjon. Det kritikerroste albumet oppleves veldig helhetlig. Gjennom ulike stemninger og variasjon i dynamikk er det fortsatt lett for lytteren å holde følge. Med fengende låter, sterke tekster og spennende lydbilder er Classic Objects et knallsterkt kunstpop-album.

– Mona Hynne

LES ANMELDELSEN HER: Jenny Hval – Classic Objects

LES OGSÅ: JayBaby TheGreaty - Brown belt

Makaya McCraven – In These Times

In These Times er Makaya McCravens niende soloplate og han viser her hva han er god for som komponist og bandleder. Plata fanger øret fra første låt med lyden av strykere, el-sitar, vibrafon, harpe og McCravens polyrytmer. Den holdes spennende hele veien med stødige komposisjoner, knallsterke instrumental- og soloprestasjoner fra bandet og McCraven sjøl, i tillegg til umåtelig bra produksjon og lydbilde. Plata har en tydelig sound og illustrerer godt bredden av hva jazz kan være i det tjueførste århundre.

– Johannes Gartland

Sara Parkman – Eros Agape Philia

Nordisk folkemusikk har dei siste åra vist seg svært kompatibel med popsjangeren, og den svenske fiolinisten og songaren Sara Parkman har verkeleg knekt koden for korleis ein får dette til å funke. Lytt til det trolske Eros Agape Philia og bli med på tur gjennom djupe, mørke skogar, ridande på ryggen til ein gigantisk brunbjørn! Alle i Trondheim gjerast òg merksame på at Parkman blir å sjå på Heim-festivalen i Hasselvika til sommaren, og ho er utvilsamt ei sann draumebooking til ei slik scene.

– Maiken Gjøsdal

øyehaug – draum

øyehaug, også kjent som Ørstas svar på Westside Gunn, slapp i sommer sitt første album draum, som følger opp fjorårets to EP-er før måne og ETTER SOL. Sample-basert hiphop har virkelig fått fotfeste de siste årene, og på draum får man den litt mer støvete varianten. draum er fullt av knallsterke tekster over et solid og sammensatt lydbilde. Når man i tillegg har gjestevers fra andre unge rappere som Gjenfødt Kultur, får du alt i alt en skive som ikke en gang Fred Fades kan hate på.

– Martin Blom

Benedicte Maurseth – Hárr

Hárr er eit kjærleiksbrev til vidder, reinsdyr, forfedre og folkemusikken, og Maurseth har laga musikk som blandar ein eldgamal spelestil med heilt nytt musikalsk materiale. Albumet vann Nordic Music Prize i år, og det er ikkje vanskeleg å skjønne kvifor. Maurseth har kombinert si eiga erfaring som hardingfelespelar med nokre av Noregs beste sessionmusikarar og lagt til si eiga valdsame musikalske nysgjerrigheit for å lage eit roleg, pulserande og evig interessant musikalsk landskap.

– Anders Kruse

LES OGSÅ: Chad Fowler - Alien Skin

Sondre Lerche – Avatars of Love

Å nå sitt kunstneriske høydepunkt 20 år inne i sin aktive karriere er alt annet enn vanlig, men med Avatars of Love har Sondre Lerche laget et album som virkelig skriver seg inn i norsk pophistorie. De 14 lange, ambisiøse kunstpop-låtene oser av kjærlighet til Lerches mange og varierte inspirasjonskilder, og er perfekt produsert og arrangert i samarbeid med et bredt spenn av artister og arrangører fra hele verden. Alt løst knyttet sammen av Lerches intime vokal og hans mystiske, poetiske og maksimalistiske tekstforfatterskap.

– Magnus Vold Rygge

LES ANMELDELSEN HER: Sondre Lerche – Avatars of Love

Ævestaden & Benedikt – Jag är sen igen

Denne EP-en tilbyr en herlig moderne vri på folkemusikk. De beveger seg sømløst rundt til ulike kroker av indiefolk-sjangeren, og det er en vakkert skjør og spennende utgivelse. På tross av at det her er tolv mennesker som har samarbeidet om ei lavmælt plate, føles det aldri for mye. Det er en gripende EP, og den uanstrengte leken med strukturer, lydbilder og sjangre er en fryd å lytte til.

– Mona Hynne

Jockstrap – I Love You Jennifer B

Jockstrap, bestående av Taylor Skye og Georgia Ellery (også kjent som fiolinisten i Black Country, New Road), har siden sin oppstart gitt ut en liten håndfull EP-er, og i år fikk vi endelig den første fullengderen fra den britiske duoen. I Love You Jennifer B er et popalbum av de sjeldne. Kreative krumspring gjennom alt fra minimalistisk elektronika til store filmatiske orkestrale partier kommer til å tilfredsstille alle som har hungret etter god, eksperimentell pop.

– Aleksandra Simonsen

Smino – Luv 4 Rent

Smino er om mulig verdens glatteste mann, og i år har hans tredje studioalbum Luv 4 Rent inntatt bare pene menneskers ører. Dette er hiphop i et behagelig grenseland som likevel framstiller en såpass sterk driv og overbevisning at albumet står seg godt blant musikkredaksjonens beste album fra 2022. Du skal ikke lete lenge etter dobbel-, så vel som trippel-betydninger i tekstene før du skjønner at dette er god ordlek. Dessuten skinner virkelig dette verket med sin fantastiske og nyskapende produksjon.

– Are Kjeldsberg Skauby

LES OGSÅ: Hjerteslag - Tyvens Dagbok

Amalie Holt Kleive – De Løper Der Jeg Går

Amalie Holt Kleives debutalbum De løper der jeg går skaper et fantastisk lydbilde mellom elektronisk dansbare rytmer og jazz. Låtene fanger lett oppmerksomheten til lytteren med preg av raske temposkifter og en god blanding av melodisk og kaotisk. «Sier Ingenting» er albumets soleklare høydepunkt, og en låt man lett kan få på hjernen. Albumet byr på et samspill mellom kontraster i lydbilde og energi, hvor Amalie virkelig får vist oss hva hun kan.

– Synne Moe Trettenes

Moor Mother – Jazz Codes

Poet, aktivist og musiker Moor Mother fra Philadelphia har i år gitt ut det flotte spoken word-/ rapp-/jazz-albumet Jazz Codes. Tittelen kommer av en diktsamling med samme navn og inneholder utallige fortellinger og tradisjoner fra svart historie, musikk og kultur pakket inn i lag på lag med rike jazz-samples og et bredt spekter av gjesteopptredener. Albumet er et stykke høyst nødvendig kunst som, i artistens egne ord, «forsøker å kvitte seg med folks tidslinjer og dommedagskalendere».

– Are Kjeldsberg Skauby

Big Thief – Dragon New Warm Mountain I Believe In You

Big Thief har med dette albumet latt seg så smått inspirere av shoegaze og annen alternativ rock, i tillegg til den skranglete og sjarmerende bluegrass-inspirerte indiefolken som preger store deler av plata. Sammen med Adrianne Lenkers særegne evne til å finne artige og absurde bilder på det litt triste og melankolske, føles Dragon New Warm Mountain I Believe In You som en litt absurd tonesatt kveld rundt leirbålet i Appalachene. På den beste måten.

– Magnus Voll Rygge

LES ANMELDELSEN HER: Big Thief – Dragon New Warm Mountain I Believe

Simon Alejandro – Unge Colombia

Simon Alejandro har lenge vært en essensiell kunstner og artist for Bergen-miljøet. I 2019 stiftet han JUNG, en møteplass for ungdom i Bergen uavhengig av bakgrunn, miljø og økonomisk kapasitet. Samtidig har han sluppet Brun Viking sammen med Lars B, et utrolig kult verk som kombinerer flittig sampling av beats med referansetunge tekster. Deretter slapp Alejandro Unge Colombia i 2022, med en mer raffinert og gjennomtenkt lyd enn tidligere. Låtene sklir inn i hverandre og påfører den heldige lytteren en vanvittig bra opplevelse.

– August Solli Middelkoop

LES ANMELDELSEN HER: Simon Alejandro – Unge Colombia

Sahel Sounds – Music From Saharan WhatsApp

Elleve år etter den legendariske samleplaten Music from Saharan Cellphones, kom i år etterfølgeren Music from Saharan WhatsApp. Konseptet til denne serien med samlealbum er å samle inn låter fra den sørvestlige delen av Saharaørkenen, Sahel, der den musikalske skapergledens ånd er stor, men mulighetene for å distribuere musikken til et større publikum er svært begrenset. I 2011 samlet Sahel Records inn minnebrikker fra telefoner i Sahel, mens nå i år ble innsamlingen gjort over Whatsapp. Dette vitner til teknologisk utvikling i regionen, et lyspunkt i en tilsynelatende stagnerende verden.

– Sondre Østgård

LES OGSÅ: Musti - Ugbad

Powered by Labrador CMS