Norges mest kjente ukjente rapper

Kjært barn har mange navn, hvilket også gjelder for Vågard Unstad. Følgende er en takk til Bogen.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag tredje desember i 2022 ble det kjent at bergensrapperen Vågard Unstad hadde gått bort. Selv om Unstad kanskje ikke hadde tungvekterstatusen til Lars Vaular, Chirag eller Joddski, hadde Undstad, under artistnavnet Vågard, status som din favorittrappers favorittrapper.

Vågard var nemlig en tredel av hiphop-trioen A-Laget. Hver gang du har følt deg som verdens feteste person til låten «Kulare Å Pule» eller skammet deg noe iherdig mens du sang med på «Funksjonshemmet», har du representert A-Laget, og ikke minst Vågard. Gratulerer – du har vært med på å lage historie.

Selv om det er gjennom A-Laget at Vågard kanskje er mest kjent, var 36-åringen den personen i bakgrunnen som gjorde at ting ble mulig. Kompisen Leo Ajkic har meldt at Vågard var den første som begynte å rappe på bergensk. Han var en av de første til å bygge opp det legendariske NMG/G-huset og var i tillegg en av bakmennene bak hiphop-klubben Klubb kok. Personen Vågard Unstad var en gigantisk bidragsyter til at den bergenske rappscenen ble så stor som den ble, og artisten Vågard Verbal var med på å støtte den fra dag én.

Norges Mest Grenseløse

Fra Vågard var fjorten år, var interessen for hiphop og rapp stor. Han utstrålte en personlighet som passet godt til hvordan man ser for seg en vaskeekte rapper fra 90-tallets New York. Men Vågard var ikke fra New York; Vågard var fra Bergen – i stedet for å være en hardbarket kriminell var Vågard en «kjuagutt». Tittelen, som deler navn med låten på debutalbumet, karakteriserer en person som er kjapp i replikken, men har glimt i øyet. For dem som kjente ham, var det nok ingen tvil om at akkurat denne kjuagutten kom til å nå langt.

Vågard har vært gjesteartist på flere NMG/G-huset låter som «Siingenting Gmix», «Sonar Ut Gmix» og «2 Blå(Remix)» fra 2015 og 2017, men det var ikke før koronapandemien at Vågard begynte å arbeide med debutalbumet sitt, Notoriske B.O.G. Tittelen er både en referanse til den avdøde rapperen The Notorious B.I.G og til det gamle kallenavnet hans fra barndommen: Bog.

Dessverre, før albumet var ferdigstilt, døde Vågard brått. Kompisen Leo Ajkic fortalte NRK at Vågard aldri fokuserte på sin egen karriere, men at han heller heiet på dem rundt seg og støttet de yngre rapperne i miljøet.

LES OGSÅ:  En undervurdert lørdagsaktivitet

En siste konsert 

Den 22. september 2023 ble Vågards første og siste soloalbum publisert posthumt på strømmetjenester så alle kunne nyte det. Men allerede seks dager tidligere var det avduket for debutkonsert på Sentrum scene i Oslo for om lag 300 publikummere. Artister og venner som Leo Ajkic, Lars Vaular, Girson, Mats Dawg og David Grytten stelte i stand en kort intimkonsert for tilhengere, støttespillere og andre interesserte. Likevel var ikke dette en festdag, men en hyllest.

Albumets 14 låter blir i sin helhet spilt gjennom en konsert på om lag 50 minutter. På låter med gjesteartister som «Marokko Barcelona Colorado California», «Reksten», «Kl. 5 på natten», «Tiden går fort» og «Ta meg dit» er samarbeidsaktørene med på scenen. På de resterende er det Vågards vågale rapptekster, flyt og stemme som fyller lokalet.

Notoriske B.O.G

Om du enda ikke har fått øynene opp for Vågard, A-Laget, eller NMG/G-Husets musikk generelt, er dette en gyllen mulighet. Notoriske B.O.G er et særdeles voksent album og kommer uten tvil til å bli husket av norske rappentusiaster som legendarisk. Her blir du servert spennende instrumentaler, hardtslående tekster og morsomme sammenligninger, selv om det kanskje ikke er intensjonen.

Selv for en simpel nordlending som meg, som har opplevd Bergen hele to ganger, gjør Notoriske B.O.G noe. Følelsen man får av å lytte til de 46 minuttene som utgjør albumet, er en jeg ikke har kjent siden jeg oppdaget Wu-Tang Clan som 13-åring. Albumet har en tydelig rød tråd om det å være der for hverandre. Enten det er å vokse opp på samme sted, være der når kompisen din sliter med rus eller støtte etterlatte etter et uheldig dødsfall, så er Notoriske B.O.G et kjærlighetens album.

Det er på en pussig måte perfekt at dette er det eneste albumet til en død artist. Man blir tatt med på en reise gjennom Vågards liv og prøvelser, i tillegg til at man får innblikk i suksessen og gledesdagene. Historien man får, er historien som den er. Det er ingen spørsmål om hvorvidt det kanskje kommer flere dramatiske hendelser eller om det er en lykkelig slutt i vente. Historien er komplett, og historien er kompleks. Det er like mye tap som seier, sorg som lykke og bunn- som høydepunkt.

Notoriske B.O.G er en real skildring av livet som på alle måter føles ekte – og det bør oppleves av alle.

LES OGSÅ: – Jeg vil heller at de hater det, enn at de er likegyldige

Powered by Labrador CMS