Hva hører studentene på?

Rock, indie, metall, eller pop. Hva slags musikk elsker studenter i Trondheim? Og ikke minst: Hva hater de? Det får du svar på her.

Publisert

På de ulike campusene i Trondheim kan man jo tenke seg til at de som går der, eller går på samme studieprogram, har noen likheter i musikksmaken sin. Med dette kommer fordommer og tanken om at «du liker det fordi du går der». Liker de som går på Dragvoll bare obskur jazz og indiemusikk få andre har hørt om? Er det faktisk BI og NTNU Handelshøyskolen som tar på seg rollen som de som bare hører på «Norway Top 50»? Og hører ikke gløsinger bare på podcast?

Etter å ha samlet inn svar fra en undersøkelse sendt ut til litt under 300 studenter, kan vi slå fast én ting: Studentene i Trondheim har variert musikksmak.

Flere har svart veldig utfyllende, og det er tydelig at mange er lidenskapelig opptatt av musikk. Her kan du finne resultatene fra undersøkelsen, presentert med noen små, ikke helt objektive refleksjoner og tolkninger fra undertegnede.

«Vis meg platesamlinga di, og jeg skal si deg hvem du er», var det noen som sa en gang. Er det så enkelt? Eller, for å parafrasere Frode Øverli, Pondus’ far: Musikksamlingen din avslører mye om deg.

Du er et fantastisk menneske om du har mye gitarbasert rock, men har du mye danseband og russemusikk, er du en tulling. Dette er et vanntett system.

LES OGSÅ: Et grønt valg - ifølge selgeren

Vis meg platesamlinga di, og jeg skal si deg hvem du er

Løgn, fordømt løgn og statistikk

Hva er den mest likte sjangeren? Er de som går på BI så forskjellige fra drag vollinger? Og hvorfor er country så hatet? Det var kun én person som elsker russemusikk – så kanskje det er håp for verden likevel. Ved å ta en titt på statistikken kan vi se at det er studenter fra Dragvoll, Gløshaugen og NTNU Handelshøyskolen som har sendt inn flest svar.

JAZZ OG INDIE: Else Marie liker best å høre på jazz og indie. Det er hun ikke alene i på Dragvoll.
JAZZ OG INDIE: Else Marie liker best å høre på jazz og indie. Det er hun ikke alene i på Dragvoll.

Vi har også fått inn noen svar fra Tunga, BI, Kalvskinnet, Øya og Olavskvartalet. Hele 14 sjangere er representert på Dragvoll, der 36 prosent av respondentene holder til. Der er det indierock og pop som er mest populært. Overraskende? Nei, det var veldig forventet av disse politisk korrekte, liberale litteraturhodene.

Vi slo av en prat med Else Marie Brobakken, student på statsvitenskap ved Dragvoll, om hennes musikk for dom mer og musikksmak.

Hva hører du på akkurat nå?

– Razika med «Faen ta deg».

Else Marie sier selv at hun kan se for seg at indierock og pop er de mest pop ulære sjangrene på Dragvoll.

– Det er litt stereotypisk, men jeg ser den.

Av sjangere hører Else Marie mest på jazz og indie. Dragvoll var den campusen der flest liker sjangeren jazz, men på tvers av campusene er det ifølge undersøkelsen kun 4,5 prosent som liker jazz.

Hva er ditt beste musikkminne?

– Konserten har ikke vært ennå, men jeg har billetter til en Vazelina Bilopphøggerskonsert som jeg gleder meg utrolig mye til. Eller kanskje Mylderfestivalen 2019 eller 2018: Det var kult.

Av andre studier på Dragvoll var det noen som skilte seg ut blant mange like svar. Det kan se ut som musikkvitenskapstudenter hater pop og Toto, men elsker indierock og jazz. Selv om det ikke er vanskelig å støtte Totohatet fullt ut, er det likevel litt overraskende at flinkisene i Toto ikke faller i smak hos musikkviterne. Det kom frem at flere egentlig liker den forhatte sjangeren country i all hemmelighet, så da kan dere spørre dere selv: «Kjenner jeg egentlig studiekameratene mine?», mens dere sitter i pretensiøs passiar over et glass overpriset ungarsk rødvin og digger obskur polsk frijazz på Café ni muser.

Stereotypien stemmer

Etter å ha tuslet videre til Gløshaugen, finner vi Helge Hveem Holtestaul, som studerer industriell design. Vi får overtalt ham til å svare på noen spørsmål om hans musikksmak og eventuelle fordommer.

Hva hører du på akkurat nå?

– En lekket sang fra det nyeste Kanye albumet, Donda 2.

HIPHOP PÅ GLØS: Gløsinger hører mest på hiphop, deriblant industriell design-student Helge.
HIPHOP PÅ GLØS: Gløsinger hører mest på hiphop, deriblant industriell design-student Helge.

28 prosent av svarene på under søk elsen kom fra Gløshaugen, og der var det hiphop, indiepop og pop som var mest populært.

Informatikkstudenter: Dere var alle på Karpekonsert og er veldig glade i Tame Impala. Neida, dere er ikke like, alle sammen. Gløsinger liker minst country og metall, men det er også en som hater kristenrock, og vi heier på deg. Gløshaugen hadde hiphop/rapp som den sjangeren de hørte mest på, hva tenker du om det?

– Det passer ganske greit at hiphop er øverst. Det er mange gutter på Gløs, så det stemmer med stereotypen.

Hvilken sjanger vil du si du hører mest på?

– Eksperimentell hiphop.

Da Helge blir spurt om sitt beste musikkminne, er det et klart bilde som kommer til tankene hans. Han forteller om konserten med Kendrick Lamar, da han sto fremst og Kendrick rakte ut hånden og tok på alle de som sto forrest.

– Det var fett.

LES OGSÅ: Teknoport - En vandring blant næringsliv, offentlig sektor og akademia

Get Rich Or Die Tryin’

Noe overraskende er det at hiphop også er den mest populære sjangeren på NTNU Handelshøyskolen. Er det ikke der streitingene går? Her skal det sies at dere har den største andelen av studenter i Trondheim som elsker Karpe, Arif og Cezinando, og dere skal alle møtes på Neon og drikke mango ipa i sommer.

Samfunnsøkonomistudenter, dere var med på å løfte Taylor Swift prosenten betraktelig høyt, og dere hater virkelig metall.

Ida Eide Johansen går på NTNU Handelshøyskole og studerer økonomi og administrasjon. Hun har også fortalt oss hva hennes favorittmusikkminne er og hva hun tenker om at Handels hørte mest på hiphop.

TOPPLISTERAPPEN: Ida kan fint se for seg at hiphop er populært på Handelshøyskolen.
TOPPLISTERAPPEN: Ida kan fint se for seg at hiphop er populært på Handelshøyskolen.

I undersøkelsen kom det frem at Handels hørte mest på hiphop/rapp. Tror du dette stemmer, eller var det over raskende?

– Jeg kan se for meg at det stemmer, ja. Den topplisterappen.

Da vi kommer bort til Ida, sitter hun og hører på «Smil Pent» av Ramón, og sier at den sjangeren hun hører mest på, er pop. Hun forteller videre at hennes favorittmusikkminne er låta «September» av Earth, Wind and Fire.

– Jeg og familien er veldig glad i det bandet og har vært på festival der de spilte. «September» har på en måte blitt familiesangen. Hver gang jeg hører på den, så tenker jeg på dem.

Mest populære sjangre

Hiphop: 22,4 %

Pop: 20,8 %

Rock: 11,4 %

Indierock: 9,8 %

Indiepop: 7,8 %

Minst populære sjangre

Metall: 28 prosent

Country: 15 prosent

Pop: 13,4 prosent

Hiphop: 8,5 prosent

Russemusikk: 6,9 prosent

Lett å være rebell på hybelen

Hiphop/rapp var faktisk den mest populære sjangeren blant Trondheimsstudenter i undersøkelsen. 22 pros ent av de som svarte, liker det best. Bare to av dem som svarte på undersøkelsen elsker prog. Man kan nesten spørre seg om Trondheim er i ferd med å miste hegemoniet som progens høyborg.

Da studenter ble spurt om hvilken sjanger de mislikte mest, så var det spesielt to sjangere som skilte seg ut: metall og country. Russemusikk kom også høyt opp. I tillegg svarte flere at de mislikte musikk der det bare er skriking og støy og man ikke kan høre hva de synger.

Hva skulle vi ikke gitt for en kveld i moshpiten på UFFA med den gjengen? Det var ekstremt stor spredning da folk ble spurt om favorittartist, men én skilte seg ut: Taylor Swift, selvsagt.

Det var nesten like stor spredning da vi spurte om favorittband, men likevel var det noen som skilte seg ut. Det viser seg at trondheimsstudentene likevel er ganske konservative: Queen, Metallica, Coldplay, Pink Floyd og Radiohead var gjengangere, men det er også mange som digger Karpe og Brockhampton.

Og du som svarte Måneskin på alle svarene – du er diskvalifisert. Det er og så du som svarte UKEkoret Pirum.

LES OGSÅ: NTNU og Statsbygg oppretter arbeidsgruppe for NTNU Campussamling

Powered by Labrador CMS