– Det lukter album i februar

Vi tar en rask prat med Sondre Justad om ny musikk, reisen til spektrum og den sagnomsuste stigen.

Publisert Sist oppdatert

På Café ni muser i Trondheim søker vi ly fra en regnfull novemberdag, og tar en kaffe med Sondre Justad. Stjerneskuddet fra nord har nylig sluppet låta «Pause fra mæ sjøl».

– Låta kommer fra et behov for å uttrykke en slags indre uro jeg hadde, som var ganske intens og uventet.

Som på flere av hans tidligere utgivelser serverer han energisk og dansbar pop som rommer ærlige og intime tekster. Han forteller videre at selv om det var umiddelbare følelser som skildres, var ønsket at låta musikalsk sett skulle være oppløftende og håpefull. En låt en kan synge med på, og i et par minutter bokstavelig talt ta en pause fra seg selv.

– En pause fra det man tenker på eller plages med. At livet handler om noe annet enn seg selv en periode.

LES OGSÅ: Frå Trøndelag teater til prisvinnar i Cannes

Generelt når han skriver låter, er det menneskemøter, relasjoner og livet som inspirerer. Og selvfølgelig hjemplassen Lofoten.

– Eller rettere sagt kontrasten mellom Lofoten og Oslo, som er veldig stor og viktig for meg. Jeg klarer ikke å bare være i Oslo, for da blir jeg gal, men det blir jeg også av å bare være i Lofoten. Jeg må ha begge deler.

Det er flere låter hvor denne kontrasten mellom storby og hjembygda gjør seg tydelig, også i «Pause fra mæ sjøl». Sondre forteller at han ønsket at låta på den ene siden skal kjennes intim og ærlig, men at en samtidig skal få en slags storhetsfølelse. Dette leker han blant annet med gjennom å gå fra energiske partier til å ta det helt ned.

– På en måte er det et bilde av Lofoten, hvor været skifter veldig raskt. Det kan gå fra storm og regn som slår i ansiktet, til at sola plutselig titter fram og det blir vindstille på knapt fem minutter.

I tillegg til «Pause fra mæ sjøl» har han også sluppet to andre singler i løpet av året, og han forteller at det lukter nytt album i starten på nyåret.

Solgte ut spektrum før billettene var lagt ut for salg

Tidligere i år la Justad ut på en reise mot det som skal bli hans største konsert noen sinne. Det er dog ikke snakk om en milelang reise, da publikum blir invitert til å følge ham steg for steg fra leiligheten som ligger rundt ti minutter fra spektrum.

– Akkurat nå er vi i krysset ved Grønland basar, hvor jeg har hatt en stuekonsert.

Det hele begynte med en personlig invitasjon og snøballeffekt.

– Jeg startet med å invitere Victoria, som har vært på 45 konserter med oss, og lot henne invitere fem stykker hun mente hadde satt pris på dette, som videre fikk samme mulighet. Og så spredte det seg utover.

LES OGSÅ: NTNU-student ble verdensmester

Slik solgte Sondre konserten ut før den engang var lagt ut for salg. På kjøpet fikk en ikke bare en billett til selve konserten, men ble også invitert med både fysisk og digitalt på ulike hendelser fram mot mars neste år. Poenget er publikumskontakten, og et ønske fra Sondre om å kjenne publikummet som til slutt ender opp i spektrum sammen med han.

– De kveldene som har gjort mest inntrykk på meg opp gjennom årene, er de kveldene hvor jeg føler at jeg, publikum og bandet bare smelter sammen til en slags enhet, hvor vi glemmer alt annet og lever i øyeblikket, sammen.

FEM RASKE MED SONDRE JUSTAD (JULEUTGAVE)

1: Julelåta som gir deg mest julestemning

– «Driving home for christmas». Ja, det blir det.

2: Julefilm du bare må se hvert år

Hjemme alene, ingen tvil.

3: Favorittjulemat

– Pinnekjøtt! Men på julaften har vi faktisk begynt med ribbe i stedet, fordi resten av familien mener det er mer tilbehør og sånt til den retten, som gjør den mye mer interessant. Jeg er derimot mest glad i pinnekjøtt.

4: En juletradisjon du har

– Hente juletreet i skogen med pappa og familien.

5: Ditt favorittminne fra juletida

– Jeg vet ikke spesifikt, men når jeg tenker på barndommen og hva som var stas, så tenker jeg jo på nissen. Så det må være bare det å møte nissen, egentlig.

Menneskemøter og det å skape relasjoner har alltid stått i fokus, og Sondre presiserer at publikum er det viktigste.

– Jeg ønsker et publikum som hengir seg fullstendig til det som skjer der og da, og til hverandre og musikken.

Full overtenning etter over to år med pause

Selve konserten ønsker Sondre at skal kjennes nær og personlig, slik at det ikke bare er én av flere store arenakonserter. Selv om han ønsker intimkonsert på spektrum, skal det fremdeles ikke være mangel på energi, da det etter to og et halvt år uten konserter er en sulten og gira gjeng som kommer til å stå på scenen.

– Jeg tror jeg og gutta må jobbe med å disponere energien utover konserten, da vi nok får maks overtenning av å gå ut på scenen igjen.

Ønsket om å komme tett på publikum og konsertgleden har opp gjennom årene gitt en del sprø idéer. Én av disse idéene som fikk komme fram i lyset, var den sagnomsuste stigen flere fikk vitne Justad klatre opp i under forrige turnérunde.

– Alle jeg jobbet med sa blankt nei og ba meg om å slutte, og tenkte nok at dette bare var en av de rare idéene mine som har kommet og blitt avfeid.

LES OGSÅ: Aksjonerer mot Ikea

Men Sondre insisterte, og stigen fikk være med. Idéen kom fra når han selv var på konsert, og opplevde at han til tider slet med å se artisten.

– Jeg er ikke drithøy, men jeg er ikke veldig lav heller. Men jeg opplevde at jeg måtte stå på tå for å ha noen som helst sjanse til å se artisten.

Tro til seg selv var det også viktig at det ikke kjentes produsert og finpusset ut. At det i stedet for å være en liten scene i midten av publikum med heisekran som løfter ham opp poserende, er han selv som driver og tukler med, klatrer opp og herjer i en stige.

– For meg er det en litt sånn pønkegreie, noe ekte rock’n’roll.

Om vi får se stigen i spektrum, er derimot fortsatt uvisst. Skulle du ikke ha fått billett til konserten i spektrum, men vil oppleve Sondre Justad live neste år likevel, får du en sjanse i Trondheim under den nyoppstartede festivalen Neon i juni, sammen med andre artister som Highasakite, Lemaitre og Emilie Nicolas.

Powered by Labrador CMS