Fra Samfundet til MGP

Det er kun midten av januar, men allerede denne uka er kampen om årets MGP begynt å stramme seg til. I år har Trondheim et bidrag man burde se spesielt opp for.

Publisert Sist oppdatert

Det trondheimsbaserte bandet Swing’it stiller nemlig med låten «Prohibiton» i årets MGP og 21. januar er gruppa klare for sin MGP-debut.

Swing’it er et band med dype røtter i Trondheim by og ikke minst studentmiljø. De har i flere år spilt opp til dans og fest med sin dixieland-inspirerte pop. Musikken har ført til over 600 konserter og tatt dem rundt i både Norge, Europa og USA. Det hele begynte tilbake i 2014.

– Det startet med at mamma pleide å ta meg med på jazzklubb hver lørdag. Der spilte de kun dixieland og gladjazz, men alle som spilte og hørte på var gamle. Jeg skjønte ikke hvorfor det ikke var flere unge det når musikken var så gledesspredende. Derfor startet jeg Swing'it i 2014, forteller frontmann i Swing’it, Martin Jarl Velsin.

ENERGI: Swing'it er kjent for sine eksplosive live-opptredener
ENERGI: Swing'it er kjent for sine eksplosive live-opptredener

Swing’it startet med å spille på gata, men siden den gang har bandet vokst. De har gjort stor suksess og lagt utallige konserter over hele landet bak seg. Trondheim forblir likevel en viktig bauta for gutta i Swing’it. Det er nemlig her at hovedparten av medlemmene har oppholdt seg og studert i mange år. Velsin forteller om en by som har bydd på mange gode opplevelser og betydd mye for bandet.

– Vi har spilt dusinvis av konserter i Trondheim på blant annet Edgar, Antikvariatet, Frimurerlogen, Ila Brannstasjon og Britannia Hotell – og selvfølgelig den største av de alle: foran en full Storsal på Studentersamfunnet.

Han mener at de skylder Trondheim mye, og trekker fram mottagelsen bandet har fått av byens studenter, det sosiale miljøet rundt Samfundet og muligheten til å spille på flotte konsertlokaler som viktig.

LES OGSÅ: Ta en titt inn i garderobeteltet på Sit Gløshaugen

«Jeg trodde ikke jeg likte jazz, men dette digger jeg»

Mange har nok et forhold til Swing’it enten de har kommet over dem på Spotify eller overvært en av deres mange konserter. For studenter er kanskje Swing’it mest kjent for konseptet deres «Prohibition Party» som er blitt arrangert flere ganger her i Trondheim. Låta «Prohibtion» spiller i stor grad på samme konsept, noe Velsin mener lar seg overføre godt til MGPs ånd.

– Vi ønsket å skrive en låt som fanget spillegleden, entusiasmen og mystikken rundt forbudstiden. Låta har også en annen betydning da den handler om å kjempe for sine rettigheter, viktigheten av å uttrykke seg som den man er og retten til å handle slik som man vil.

Han mener at mange av temaene fra den tiden fortsatt er aktuelle.

– I vår tidsalder handler det om retten til å elske dem man vil og om likestilling. Dette er også verdier som Eurovision står bak og vi tenkte derfor at MGP passet bandet godt. Vi skrev låta med MGP i tankene og heldigvis likte de den så godt at den ble med.

RENESSANSE: Swing'it vil bidra til at Jazz får en renessanse.
RENESSANSE: Swing'it vil bidra til at Jazz får en renessanse.

Sjangeren Swing'it manøvrerer seg i trekker fra en lang musikalsk tradisjon. Jazz er en sjanger få blir eksponert for og kanskje er nemlig Swing’it en av de få eksponentene for denne musikken samtlige av Trondheims studenter har møtt. Men hva er det som inspirerer åtte unge karer fra Norge til å trekke fra denne gamle amerikanske tradisjonen?

– Dessverre er det slik at den tradisjonelle jazzen får veldig lite oppmerksomhet på 2020-tallet. Musikken spilles aldri på radio, sjeldent på TV og kommer aldri med på hitlister. Unge mennesker i dag blir rett og slett ikke eksponert for musikken, men vi ønsker at folk skal høre musikken og selv velge om de liker det eller ikke.

Selv om Swing’it lar seg inspirere av den tradisjonelle jazzen, spiller de den med et moderne uttrykk.

–Vi prøver å gjøre en slags renessanse for sjangeren som også kan fungere i musikkbildet i 2023, ikke bare i 1923. På konsertene vi spiller får vi ofte høre at «jeg trodde ikke jeg likte jazz, men dette digger jeg» og det viser at mange unge i dag synes musikken er kul, men at de alt for sjelden får mulighet til å høre den.

Om drømmen om å få komme til finalen i Trondheim Spektrum går i oppfyllelse får tiden vise. Men Velsin er tydelig:

– Det ville vært en drøm som går i oppfyllelse å stå på den største musikalske scenen i Norge, i finalen på Melodi Grand Prix, i Norges beste studentby.

Og om drømmen går i oppfyllelse kommer Velsin med en siste gulrot til Trondheims studenter.

– Dersom Trondheim hjelper til med å stemme Swing'it frem til Trondheim lover vi en heidundrende fest på Samfundet så fort sjansen byr seg i ekte Prohibition-stil.

Før han legger til:

– Kanskje etterfest rett etter Spektrum!?

Powered by Labrador CMS