Splitter pine og fire pils, takk: En guide til byens musikalske lysløype

Tørster sjelen fremdeles etter flere live-opplevelser etter en yrende festivalsommer, eller er du bare ny student på utkikk etter noe å gjøre en fredagskveld? Trondheim har noe å tilby for enhver.

Publisert Sist oppdatert

Lokal

Opp igjennom årene har det vært vanskelig for andre sjangre å være trekkplaster til rockens hovedstad. Men Lokal har fått blod på tann og ønsker å bringe elektronika– og klubbscenen opp av undergrunnen og inn i strobelyset, selv om klubben teknisk sett fortsatt befinner seg i kjelleren. Er du én av de som under isolasjon hoppet på DJ-bølgen og begynte å klimpre rundt på Pioneer-brettet? Eller bare en som elsker å riste løs på dansegulvet, klebret fast til svette kropper i ren eufori? Gjennom både husholdsnavn i bransjen og oppadgående DJ-kollektiv får du på Lokal servert alt fra tekno via jungle og house til UK garage, med garanti for høy festfaktor. Er du én av de mer eksperimentelle typene, kan du også sjekke ut Tørstere torsdag, hvor nye fjes i spillet får frie tøyler bak DJ- bordet. Trenger du en pause mellom slagene, er det bare å gå opp i baren og nyte en pils eller Pornstar Martini. Uansett er det verdt å ta en tur til byens heteste bar.

Good Omens

Hvis mamma pakket bagen din med D&D, et utslitt eksemplar av Sandman, Ringenes Herre-trilogien på DVD og en gammel Ipod full av progressiv metall, ja, da er Good Omens ditt hjem borte fra hjemme. Good Omens er Trondheims rockebule. Svett og intimt, men med en rolig og inkluderende atmosfære og masser av grom hardrock og metall i alle mulige former på stereoen. Og alle vet jo at metallfolk er fine folk (som regel, i hvert fall). Innimellom får du også konserter med band som Through the Canopy (23. september, sammen med Bludozer) og Ovërhead sammen med Ballbreakers (22. oktober).

LES OGSÅ: «Norges beste liveband» skal tilbake til Samfundet

Kafé skuret

Langs Nidelven, stille over Fosenkaia med vakker utsikt over gamle trebåter, finner du et gult skur som etter solnedgang forvandles til et mekka for konsertliv. Selv for en innfødt trønder har Kafé skuret vært en skjult perle i lang tid, men når du først har nytt en pils til 49 kroner i solsteiken, blir det fort en stamplass. Som resten av Trondheims kulturliv har også dette gamle båtskuret virkelig skrudd opp gassen i sommer gjennom konseptet Rockestrøm. Her har en fått presentert trondheimsmusikere en tror vil prege norske topplister i tiden framover, som Fargeblind, Waste a saint og Nea & the regulars, etterfulgt av DJ-sett. Er du på utkikk etter artister du om to-tre år kan imponere med å si at du «så dem før de ble kjent», er du altså kommet til rett plass.

Verkstedhallen

Verkstedhallen er et ombygd bilverksted på legendariske Svartlamon som er gjort om til en av byens beste rockescener. Kapasiteten er på cirka 600, men lokalet er overraskende intimt og oftest med glimrende lyd. Her passer alle inn, men skulle du ha dreads, piercinger, ymse tribal-tatoveringer og mer enn ett Motorpsycho-album i samlingen, passer du nok ekstra godt inn. Punk, progrock, hardrock og hardcore står på plakaten framover, og vi gleder oss enormt til å se selveste The Cynics (21. september, sammen med Kulta Beats), Ida Maria (23. september), Brutal Kuk og Polardegos (8. oktober), Bonnevilles (20. oktober), Vreid og Audrey Horne (21. oktober) og ikke minst Los Plantronics og Quarter Wolf (22. oktober) i høst. I løpet av vinteren kommer også band som Sahg, Wonk Unit, Hedvig Molle- stad Trio, Senjahopen og Daufødt til Verkstedhallen.

Byscenen

Som Trondheims ekvivalent til Oslo spektrum, før Trondheim spektrum slo rot, er det på Byscenen du opp gjennom årene har fått servert de litt større navnene, som blant annet Motorpsycho, Team Me, Veronica Maggio og Kvelertak. Med kapasitet på rundt 750 personer i publikum plassert rett overfor Trondheim torg, får en storskala konserter i intimt format og et utvalg av alle sjangre representert. På grunn av Trondheims yrende kulturliv og raskt voksende arsenal av musikkscener kan det dessverre føles som at Byscenen er i ferd med å bli litt utkonkurrert på markedet. Likevel er det én av Trondheims største scener og på semesterets plakat vil du finne noe for enhver. Blant annet The Zombies (7.september), Skambankt (8.oktober), Odd Nordstoga (11.september), Amanda Tenfjord (21.januar neste år) og Lissie (23.september). Om du ikke vet hvem sistnevnte er, søk opp «When I’m Alone» og jeg lover at nostalgien kommer til å skylle over deg.

LES OGSÅ: — Anden smaker som om den nettopp har vraltet ut fra dammen

Antikvariatet

Rett ved siden av Gamle bybro, i hjertet av Bakklandet, finner vi Antikvariatet. Med kulturarrangement så å si hver dag og et intimt lokale som slår ut cocktail-effekten for fullt, er det den perfekte plassen for første deit etter litt tinderblaing, eller for en rolig pils med faddergruppa etter en svett velkomsthelg. Høstens program består blant annet av Paper Crown (27. august), standup gjennom Vorsdag (1. september), Laupsa Lokomotiv (2. september) og This Frontier Needs Heroes (7.september). Personlig anbefaling, utover pils på kvelden, er husets toast med litt bossa nova på anlegget en rolig formiddag.

Trykkeriet

Trondheims nyeste konsertscene befinner seg i det gamle trykkeriet til Arbeideravisa, rett ved Moskus bar (som også er verdt å stikke innom). Trykkeriet byr på både teater, DJ, impro og konserter, og kan minne litt om Sentrum scene i Oslo, med en intim bar og scene og en generelt avslappet stemning. Nyt en øl eller tre og finn godstemningen i høst med Susanna (15. september) eller ta på danseskoa til Pikekyss (24.september). Puss støvet av Stetson-hatten, knyt lisseslipset og møt opp når Sam Outlaw kommer (3. oktober) eller juster blyantbarten, finn fram Dickies-buksa, Converse-skoene og indie-rockefoten til Spielbergs (29. oktober).

Studentersamfundet

Ah, Samfundet, studentenes hjem. Her sitter årtier med blod, svette og tårer i veggene, da Samfundet er studentbyen Trondheims sjel. Samfundets scener, Klubben, Knaus og Storsalen, huser alle sjangre, samt både store og små artister og band. Med andre ord: På Samfundet er alle velkomne. Bart, skinnvest og mokkasiner (også kjent som trønder- bunad)? Bare kom. Islender, cargobukse og fotformsko? Velkommen skal du være. Indøk-uniform med Polo-skjorte og perleøredobber? Samfundet har plass til deg også. I høst kan du oppleve selveste Honningbarna (25. august) i Storsalen, This Daze (27. august), Kakkmaddafakka (9. september), Jonas Alaska (16. september), Iris (14. oktober), TØFL (20. oktober) og Astrid S (21. og 22. oktober) på Samfundet. Og det beste av alt: Hvis du vil påvirke hvilke artister som skal spille på Samfundet, eller hvis det brenner i frivillighetssjela og du bare vil delta på noe, så er det opptak i de mange gjengene på Samfundet ved starten av hvert semester.

Tyven

Ønsker du å unngå å gå hjem søkkvåt fra dansegulvet ved soloppgang, men er på utkikk etter en litt roligere aften fortsatt i elektronisk atmosfære? Da er Tyven, rett borti gata for Lokal, plassen for deg. Med trøffelchips og oransjevin akkompagnert av elektronika sitter Tyven høyt på hipstertronen, så vær forberedt på litt stive priser krydret med en smule pretensiøsitet. Likevel loves fortsatt klubbstemning, festfaktor og hyggelige omgivelser, med DJ- sett både fredag, lørdag og de fleste søndager – dog med en mer definert bølgebris og rolig-pils-på-stranda-type følelse. Av og til kan du også få med deg intimkonserter, som Ultraflex 20. oktober.

Dokkhuset

Ved siden av Solsidens lange bar- og restaurantrekke finner du Dokkhuset Scene, som fort kunne blitt et litt pretensiøst, kaldt sted for byens kulturelite. Heldigvis er det svært få trøndere som er særlig pretensiøse av seg. I stedet har byen fått en ekstremt hyggelig og intim scene for jazz, kammermusikk, folk, world music og alt imellom. Kon- sertsalen rommer drøyt 200 (sittende) publikummere. Det blir ofte rift om billettene, så her gjelder det å følge med. Det er også her man ofte kan få oppleve nye, lokale musikere fra NTNUs ulike musikkstudier. Konsertprogrammet i høst er fullspekket med kjente og ukjente artister, men noen av høydepunktene er Jojo Djerdi Quartet (28. august), Marthe Valle (1. september), Unni Boksasp Ensemble (2. september), Arild Andersen Group (12. september), Trondheim Kammermusikkfestival/ Kamfest (20.-24. september), Audun Kleive og Jan Bang (5. oktober), Theo Croker (8. oktober) og Beady Belle (12. november).

LES OGSÅ: Det er for sent å lære å holde seksualundervisning når du står i klasserommet

Powered by Labrador CMS