Konsertanmeldelse

INTENST: Det islandske bandet Misþyrming har en kraftig tilstedeværelse på scenen.
INTENST: Det islandske bandet Misþyrming har en kraftig tilstedeværelse på scenen.

Magisk åpning av svartmetallfest i midten av Nidaros

Fredag 12. januar ble Byscenen fylt av svartkledde og langhåra svartmetalltilhengere for å oppleve Caerimonia Nidrosiae pt. 2.

Publisert Sist oppdatert

Både fredag og lørdag var det duket for Caerimonia Nidrosiae pt. 2 på Byscenen. En fullstappet metallfest med merchstands uten like, platemesse med mer, og ikke minst heftige konserter. Allerede tidlig på fredagen kunne man se hvordan gatene i Trondheim sentrum var fylt med en større andel metalheads enn vanlig, og selv en stund etter døråpning sto køa langt ut fra bygningen.

SPENTE TILHENGERE: De på første rad har plantet seg der for lengst, i håp om å få kveldens beste opplevelse.
SPENTE TILHENGERE: De på første rad har plantet seg der for lengst, i håp om å få kveldens beste opplevelse.

Å komme inn i lokalet var på en måte som å komme hjem, for omgivelsene bydde på noe kjent, noe godt, og uten tvil noe trygt. Festivalen er utsolgt, mange har kommet utenlands fra for å få med seg dette, og samtalene går ivrig på diverse europeiske språk i alle retninger. En mer åpen og inkluderende gjeng med folk enn metallelskere tror jeg ikke man finner noe sted. Enhver metallkonsert byr på et unikt fellesskap, og hele metallmiljøet føles som en selvvalgt familie. 

ÅPNER SHOWET: Bandet Issolei leverte et kraftig åpningsshow for kvelden.
ÅPNER SHOWET: Bandet Issolei leverte et kraftig åpningsshow for kvelden.

Festivalens første band var trønderske Issolei, med sin første konsert i Trondheim. De får virkelig opp både stemning og temperatur i publikum og i lokalet, og følges opp av islandske Misthyrming med sitt kraftige lydbilde før hele kvelden rundes av med kveldens headliner, Mare, som også representerer Trondheim. Lørdag var det Syn, Darvaza og Djevel som holdt metallfolket gående. 

LES OGSÅ: SPRINTS – Letter to self.

Rett før Mare skulle ut på scenen kom jeg i prat med noen (selverklærte) gamle menn. Til vanlig ville jeg skydd unna enhver sosial interaksjon med tilfeldige fremmede, men i metallmiljøet er det heller velkommen og hyggelig. Én av disse har åpenbart god oversikt over den norske metallscenen og hva den har å by på. Før vi skiller lag sier han at man kan forvente å bli sugd inn i universet til Mare, og det var nøyaktig det som ble tilfellet.

FENGSLENDE STEMNING: Mare avslutter kvelden med tente lys, vin, og svart magi.
FENGSLENDE STEMNING: Mare avslutter kvelden med tente lys, vin, og svart magi.

Det eneste som er av lys i hele salen, sett bort fra barskiltene som lyser i rødt, er tente stearinlys som står på scenen. Det har vært en innholdsrik kveld, og Mare står klar til å avrunde det hele. Publikum er tydelig klare for det som for mange er høydepunktet for kvelden. Mare kommer ut på scenen, ikledd sort, liksminket, og stiller seg ved hvert sitt brennende stearinlys. I motsetning til de fleste andre band som sier seg fornøyde med en flaske vann og en pils for å slukke tørsten underveis, stiller Mare opp med en flaske rødvin, som de heller over på vinglass. Det hele er ekstremt gjennomført, og det kommer en magisk stemning over hele publikum og lokalet i seg selv helt frem til lysene slås på og konserten er over.

Det er et fornøyd, om kanskje litt slitent, publikum som strømmer ut av Byscenen etter konsertslutt. Det er kø for å få hentet yttertøy fra garderoben, hvor alt går i svart og ikke lett skilles fra hverandre. Det diskuteres ivrig om hva som var imponerende, og om hva som forventes av påfølgende kveld. Det er ingen tvil om at festivalen er en velkommen suksess i byen og blant metallmiljøet. Nå gledes det til gjensyn med festivalen om et år!

LES OGSÅ: De 23 beste albumene fra 2023.

Powered by Labrador CMS