Søskenskivenes jubileum

Honningbarna og Razika debuterte på samme tid, og har endra norsk rock for godt.

Publisert

I 2021 er det ti år siden skivene Program 91 av Razika og La alarmane gå av Honningbarna ble sluppet. Siden skivene ble utgitt i det samme tidsprogrammet, og banda deler mer eller mindre den samme musikalske ånden kan vi godt omtale disse skivene som søskenskiver i norsk rock.

Honningbarna er det viktigste bandet som har hendt i norsk punk. Rett etter at gutta vant prisen for Årets urørt fra P3 for EP-en Honningbarna, braket de løs med skiva La alarmane gå, ei skive som vinner sørlandsgutta Spellemann for beste rock i en alder av 18 år. For få prosjekt er like ambisiøse som Honningbarnas La alarmane gå. På 35 minutter klarer kristiansandgutta å gjenopplive punken i Norge. Med politiske tekster, engasjert aggresjon og et illsinne man kun finner i de mest tukta ungdomsband, bidro Honningbarna til å skape ei ny bølge med tunglada rock her til lands.

LES OGSÅ: Nye koronaregler i Trondheim

Debutplaten til Razika kom like etter Honningbarnas utgivelse våren 2011. Program 91 er ei melankolsk, følsom, kjærlig og livlig skive som går løs på helvetet som er å være ungdom. Kjærlighetssorg, fyllesjuke, makteslsøshet, nevn i fleng. Med skarytmer, rockepartier og hjerteskjærende tekster etablerte bergensjentene i Razika seg som et friskt pust i norsk rock. Dersom du aldri har brølt ut til storhitten «Vondt i hjertet» på vors eller nach, har du gått glipp av noe essensielt i livet. Etter debuten beviste jentene i Razika at de har ben i nesa, og at de er favoritter i norsk musikk, sjøl utenfor Bergen.

På ti år har Honningbarna og Razika blitt ikoner blant norsk ungdom. Med et titalls skiver sammenlagt, utrolige livekonserter og utsolgte turnéer har de slått røtter i den norske rocken. Man kan gjerne si at det er få band som har hatt en såpass sterk påvirkning og innflytelse på småband de siste ti åra. De har revitalisert norsk rock, og bidratt til at ungdom har plukka opp gitaren og brølt for full hals. Norge har få rockeband, men det er utenkelig at disse få banda ikke har blitt inspirert av bergensjentene og kristiansandgutta.

LES OGSÅ: Friskt pust for moderne sci-fi

Disse platene, men mest av alt banda er viktige for folk. Honningbarna og Razika har satt dype spor i norsk musikk, og har strengt tatt inspirert en generasjon med musikere. De siste ti åra har de bevist dette. Gratulerer med 10-års jubileum for debutene!

Powered by Labrador CMS