Samfundetleder:

Russiske aktivister skal ikke kjempe alene

Mens vi går inn i eksamensperioden, forgår det en blodig krig mot Ukraina. Samtidig driver Putin en aktiv krigføring mot menneskerettighetene til sin egen befolkning.

Publisert

Vi får stadig pushvarsler om nye utviklinger i krigen i Ukraina. Vi får informasjon om nye innrykk, angrep mot sivile og eksperters analyse av hva som er neste steg i krigen. Samtidig sitter det en hel befolkning som verken får informasjon om invasjonen eller hensiktene til det russiske regimet – de få som gjør det og stiller seg kritiske, sitter nå i en fengselscelle.

Begrensningen av ytringsfriheten i Russland har vært økende de siste årene. Russiske myndigheter holder tilbake informasjon fra sin egen befolkning, samtidig som de fengsler og rettsforfølger dem som stiller seg kritiske til regimet eller sprer informasjon om krigen.

Det finnes likevel dem som kjemper for retten til informasjon og spredningen av denne. Russiske journalister og informanter jobber i hemmelighet med dette opplysningsarbeidet. Vel vitende om at det kan medføre arrestasjoner, tar russiske aktivister til gatene for å kritisere egne myndigheter. Dette arbeidet bidrar ikke bare til å spre informasjon til den russiske befolkningen i dag, men det viser også en pågående motstand mot Putins regime og kan føre landet i riktig retning.

LES OGSÅ: Kalt landsforræder av egne besteforeldre

Mange av disse aktivistene sitter nå i fengsel. To av dem er Aleksej Navalnyj og Aleksandra Skochilenko. De blir straffet for å kritisere regimet og spre informasjon om krigen i Ukraina. De kjemper en kamp i sterk motvind og den kampen kan de ikke stå i alene. Resten av Europa må stå sammen med og stille opp for disse aktivistene, og vise at deres kamp også er vår kamp.

Hvert år har Amnesty en «skriv for liv» kampanje der millioner av mennesker fra hele verden skriver brev som de sender til samvittighetsfanger – mennesker som har blitt fengslet av diktatoriske regimer utelukkende for å ha brukt sin ytringsfrihet. Denne strømmen av brev gjør ikke bare at disse samvittighetsfangene vet at de har vår støtte. Det sender også et tydelig signal til myndighetene om at vi følger med! De kan ikke arrestere uskyldige mennesker uten at det får reaksjoner og menneskerettighetene skal respekteres av alle stater, uten unntak.

Eksamensperioden er travel. Likevel har du nok tid til å skrive et brev til en person som sitter i isolasjon og trenger håpet du kan gi dem. Du har tid til å gi en signatur for å vise russiske myndigheter at vi som verdenssamfunn følger med. Vi vil ikke la Russland fortsette å kue sin egen befolkning, samtidig som de fører en brutal krig i Ukraina.

LES OGSÅ: Vinnerne av Studentenes fredspris går til russisk, uavhengig magasin

Powered by Labrador CMS