Gustav Eidsvik og Erlend Ballo Skotnes her henholdsvis på gitar/vokal og trommer.

Nordnorsk psykedelisk danserock, eller bare musikk: en samtale med nonne

Under Dusken har tatt en prat med Tromsø-bandet for å komme til bunns i hvor denne «musikken» kommer fra, hvor den hører til, og hvor den skal videre i 2024.

Publisert Sist oppdatert

Gustav Eidsvik og Erlend Ballo Skotnes, under navnet nonne, har i løpet av kort tid konvertert rikelig med musikkentusiaster. «Psykedelika» og «post-punk» er blant mange ord som går i sirkulasjon under nonne-diskursen, men under Knausfestivalen på Samfundet åpnet bandet konserten med ordene «dette er musikk». 

Fra fire til to

Eidsvik og Skotnes har spilt på Samfundet før, men ikke under nonne. De startet å spille musikk sammen i 2018 i firemannsbandet Great People, men begynte å spille på tomannshånd i starten av koronaperioden. Guttene ble fort ferdige med musikk.

– Vi hadde begge utgivelsene som er ute nå, Frem og tilbake og Omf!, om jeg ikke tar feil, klart tidlig. Men ventet til at vi kunne spille det, utdyper Eidsvik. 

Ikke før i 2022 utga nonne sin første EP Frem og Tilbake, og fulgte den opp i 2023 med Omf!. Kritikerros, anerkjennelse og konserter etterfulgte, og nå har de spilt i store deler av landet – blant annet sør i Oslo og enda lengre nord i Vadsø. Likevel virker det som om det er Tromsø, hvor de stadig selger ut konserter, at nonne sitt kloster holder til:

– Vi har ikke vært redd for å spille for mange konserter i Tromsø. Vi har peisa på og det har funka. 

Nonne
Gustav Eidsvik har spilt på Samfundet før. Da under et annet navn enn nonne.

– Vi må være kreative innenfor våre rammer

Det er noe uvanlig for et band å bestå av kun to medlemmer. Hvor det for andre kan skape begrensninger, er det for nonne en mulighet.

– Dere føler ikke at det er utfordrende å bare være to? 

– Ikke på låtskrivningsfronten, sier Skotnes. Det er noe som er kult og artig, og er en av grunnene til at vi liker å spille som bare to. Det blir begrensninger av det, og det blir en utfordring. Da må vi være kreative innenfor disse rammene, utdyper Eidsvik. 

En trenger ikke å høre lenge på nonne for å skjønne at guttene er glad i bass og trommer. De tilføyer at det er disse to elementene som ofte er skjelettet i låtene, hvor de viderefører deres låtskrivning. Minimalismen og repetisjonen fremhever nye elementer og detaljer.

Gustav Eidsvik sier det kan være sunt å lese bøker eller se film når man skal skrive musikk.

I deres eget kloster 

Bandet har i løpet av kort tid fått mye omtale og tilhengere, noe som sannsynlig kan attribueres deres unikhet. Med et mer engstelig uttrykk og psykedelisk, repeterende lydbilde skiller de seg fra resten av rockenorge. 

– Føler dere at dere passer inn i den norske rockesfæren?

– Vi gjør vår greie, sier Skotnes.

Eidsvik utdyper og sier at de har selv kalt det de lager for «nordnorsk psykedelisk danserock», men at det egentlig ikke er noe interessant for oss å kalle musikken for noe. Når alt kommer til alt, ønsker nonne bare å lage musikk. 

LES OGSÅ: Kristenrevyen 2024 viser at man ikke bare kan ha det kjekt, men at man må ha litt show også.

Som et bestillingsverk fra stumfilmsdagen i Tromsø, lagde nonne i 2023 lydsporet til en visning av 1920-stumfilmen Caligarias Kabinett, hvor de spilte cirka 80 minutter med musikk over filmen. Nonne utdyper at multimedia-kryssningen var en lærerik og interessant opplevelse: 

- Det var veldig, veldig gøy, og noe vi har lyst til å gjøre mer av. Det var en annen nonne enn den nonnen som folk så i går på Knausfestivalen – en mer atmosfærisk, ambient versjon av nonne, forteller Eidsvik. 

Opptak eksisterer, men nonne holder dessverre dette opptaket for seg selv. Likevel deler de at de har lyst til å gjøre mer av dette i fremtiden.

– Blir dere inspirert av film?

– En blir inspirert av alt mulig, men ikke noe vi aktivt tenker på. Inspirasjon kommer fra overalt, men direkte er det mest fra musikk, sier Skotnes. 

Eidsvik utdyper og sier at en kan ha sunt av å se film og lese bøker dersom man skal lage sang, eller hva som helst.

Eidsvik og Skotnes inspireres av alt mulig. Spesielt annen musikk.

Ny musikk og nye sider

2023 var et nokså tettpakket år for stjerneskuddene, og det er lite grunn til å tro at 2024 skulle bli annerledes. Festspillene i Nord-Norge har utdelt ungkunststipend til bandet, og med det lager de et prosjekt som vil ha premiere under Festspillene 2024. 

– Vi skal skrive ny musikk og utforske nye sider av bandet, hva nonne kan være i det verket. 

Samtidig kan guttene meddele at de ferdigstiller deres andre plate som de har innspilt. Det blir spennende å høre nonnes nye sider i 2024.

LES OGSÅ: Disse artistene vil herje i 2024.

Powered by Labrador CMS