Feilslått internasjonalisering

Internasjonal seksjon jobber for å øke studentutvekslingen ved NTNU. Nå tyder deres egne tall på at de ikke lykkes.

Publisert Sist oppdatert

UTVEKSLING

Foto: Therese Marie Tande, Under Dusken– Dette er ikke tilstrekkelig, sier internasjonalt ansvarlig Ingrid Ødegaard i Studenttinget (STi) ved NTNU.

Tallene fra Internasjonal seksjon viser at andelen søkere til utenlandsstudier har gått betraktelig ned de to siste årene. Ødegaard og hennes kolleger i studentdemokratiet mener dette strider mot universitetets overordnede strategi om økt internasjonalisering. Nå etterspør de en ny ansvarsfordeling innen utvekslingssystemet.

– Vi ønsker mer faglig fokus. Nå er det stor mangel på faglig veiledning i forbindelse med utveksling, både innad i fagmiljøene og på internasjonal seksjon, forklarer Ødegaard.

Hun mener dette er en medvirkende årsak til at tallene fra Internasjonal seksjon viser det de gjør.

– Flere hadde reist ut dersom fagmiljøene med institutt og forelesere i spissen hadde vært flinkere til å promotere spesielle studiesteder i utlandet.

Når det i dag legges opp til at studentene selv må finne fram til hva utlandet har å tilby av studiesteder og faglige tilbud, svikter systemet, skal man forstå Ødegaard rett.

– Dette er tids- og ressurskrevende for studentene, noe som skaper en høyere terskel for å reise ut. Vi bør derfor få flere aktive og brukervennlige avtaler på NTNU som hjelper dem i gang og senker denne terskelen. Disse avtalene må være knyttet opp mot instituttene, sier hun.

Etterlyser mer hjelp

– Prosessen tar veldig mye tid. Jeg hadde satt pris på mer hjelp fra instituttet, selv om det allerede har hjulpet meg litt, forteller Odd Georg Sønning.

Som masterstudent på tverrfaglige kulturstudier planlegger han et semester i Storbritannia.

Han mener søkeguiden på Internasjonal seksjons hjemmesider kunne vært behjelpelig.

– Den som finnes nå er litt for generell. De burde for eksempel ha fokusert mer på hvordan man søker på de utenlandske nettsidene. Det vanskeligste er nettopp å lete seg fram til pensumlister som finnes der. Sånt kan ikke Internasjonal seksjon hjelpe meg med.

– Instituttene bør ta ansvar

Sønning mener imidlertid ikke det er en hjelpeløs Internasjonal seksjon som er problemet.

– Hvorfor skal egentlig de hjelpe meg med det faglige opplegget? Det er instituttene som i utgangspunktet har det faglige ansvaret. Det er de som må godkjenne fagbeskrivelser og pensumliste før jeg reiser.

At det finnes forbedringspotensiale på instituttnivå er han ikke i tvil om.

– Når studenter instinktivt henvender seg til instituttet med utvekslingsspørsmål, burde veilederne ha bedre oversikt over utvekslingsrelaterte saker enn det de har. Blant annet visste ikke instituttet mitt noe om tidsfrister for stipendsøknader, forteller han.

Klare for reform

Internasjonal seksjon synes heller ikke at det faglige bør være deres oppgave.

– Til syvende og sist må det være studenten selv som velger hvor og hva han eller hun vil studere utenlands. Sånn sett er det en god ordning at det faglige ansvaret ligger på studenten selv, sier vikarierende sjef Trond Singsaas ved Internasjonal seksjon.

Han leter imidlertid etter de gode alternative løsningene.

– Hvor finnes disse? Det vet vi ikke. Forslaget fra Studenttinget om å ansvarliggjøre instituttene i større grad er imidlertid interessant. Det ligger et potensial i at faglærere og studenter har et aktivt samarbeid om å planlegge utenlandsstudier, mener Singsaas.

Seksjonssjefen gjør det klart at en gjennomgang av utvekslingssystemet er både ønskelig og reelt.

– Vi er allerede i gang.

– Er det motstridende at færre studenter reiser utenlands når NTNU skal satse hardt på å øke andelen studenter som reiser ut?

– Studenter reiser jo fortsatt utenlands. De gjør det bare i litt mindre grad enn tidligere.

Skylder på utlandet

Fakultetsdirektør Gunnar Parelius ved Fakultet for arkitektur og billedkunst mener utvekslingssystemet fungerer slik det er organisert i dag.

– Det største problemet med feilslått utveksling er de veiledningsfeilene som blir gjort utenlands, ikke hjemme.

Hans fakultet har så langt i år hatt størst prosentvis nedgang av studenter som søker utenlandsstudier. Likevel ser han ikke på saken som noe problem.

– Dette kan være helt tilfeldig, hevder Parelius.

Han er enig med Singsaas i at studentene må ta ansvar selv.

– Nedgangen skyldes ikke hindre på studentnivå. Studentene har ikke plutselig blitt så uselvstendige at de først nå har oppdaget at ansvaret ligger hos dem, mener fakultetsdirektøren.

Powered by Labrador CMS