
Én av fire studenter fikk mindre stipend
Færre studenter enn tidligere får omgjort fullt lån til stipend. Lånekassen peker på eldre studenter, mer arbeid og høy lønnsvekst.
Det kommer frem i en undersøkelse gjort av Lånekassen presentert i en pressemelding. Undersøkelsen viser at studenter som ikke får stipend, på grunnlag av inntekt eller formue, har økt de siste årene. I 2023 gjaldt dette 27 prosent av studentene, mens det i perioden 2014–2021 kun gjaldt mellom 18 og 20 prosent av studentene.
I 2023 fikk 219 000 studenter av i alt 300 000 studenter fullt stipend etter behovsprøving. Dette er en avgjørelse Lånekassen tar basert på inntekt og formue og avgjør hvor mye av studiestøtten som blir til stipend og hvor mye som blir til lån.
Lånekassen presiserer i pressemeldingen at studenter som har inntekt eller formue over beløpsgrensene fortsatt får like mye studiestøtte, men en mindre andel som stipend.

Sammensatte årsaker
I pressemeldingen forklarer leder for analyse Beate Ellingsen ved Lånekassen at det trolig er sammensatte årsaker til hvorfor flere studenter overskrider inntekts- og formuegrensene.
– Studenter jobber generelt mer enn tidligere. I tillegg har det blitt flere eldre studenter som tar opp studielån, og de har ofte høyere inntekt enn yngre studenter. Den faktiske lønnsutviklingen ble også noe høyere enn prognosene som lå til grunn da inntekts- og formuegrensene ble bestemt, opplyser Ellingsen.
LES OGSÅ: Arbeiderpartiet vil øke studiestøtten