Studentkost

Burger og milkshake: kulinarisk kinoeventyr

Den beste måten å oppleve en film på er gjennom mat. Istedenfor å økonomisk ruinere deg på kulinarisk kino, vil disse rettene få din matglade motor til å brøle.

Publisert

Kulinarisk kino er et konsept som går ut på å kombinere film med mat som er tematisk knyttet til filmen. Det klassiske eksempelet er å få servert ratatoullie mens nettopp denne retten serveres på lerretet i disneyfilmen med samme navn.

Under årets Kosmorama kan du delta på et slikt arrangement. Dessverre vil nok de fleste studenter oppleve prisen som litt vel stiv. Slapp av! Du kan like gjerne gjøre det selv. 

Forestill deg følgende: Det er seint, du kjører på den legendariske Route 66 og du blir sulten. Du stopper i en liten by som består av en klassisk amerikansk «diner» og et bilverksted. Her er det nok ingenting som høres bedre ut enn saftige buffalovinger med dressing, en klassisk amerikansk burger og en milkshake. Så la deg forsvinne inn i en verden full av Nascar, imponerende landskap og den amerikanske drømmen.

Med disse oppskriftene får du den typiske amerikanske diner-opplevelsen hjem til deg, samt et perfekt måltid å kose deg med mens du ser på Pixar-klassikeren Biler. 

Burger fra Radiator by 

Ingredienser

 Dette trenger du per burger:  

  • 75–150 g kjøttdeig av storfe
  • 1 gul løk
  • 1 burgerbrød, helst en type med potet i deigen
  • 1–2 skiver ost, helst amerikansk cheddar.

1. Form kjøttdeigen til baller ut ifra hvor mange burgerlag du vil ha. Hver ball bør være rundt 75 gram.

2. Skjær løk i så tynne skiver som mulig.

3. Krydre den ene siden av kjøttballen før du har den i en glovarm panne med kryddersiden ned. 

4. Legg så en god neve løk på ballen og press hardt ned med stekespaden. Målet er en flat burger med løk presset inn i seg. Krydre så siden vendt opp.

5. Etter noen minutter kan burgeren flippes. Senk da varmen til medium. Gjenta med neste kjøttball dersom du vil ha flere lag.

6. Legg ost på burgeren, etterfulgt av topplokket på brødet Deretter balanserer du bunnen av brødet på stabelen. Dekk til pannen, enten med lokk eller et håndkle. Målet er at løken skal dampes.

7. Etter rundt fem minutter kan burgeren danderes med kjøttet og eventuelt annen topping.

Burgeren serveres best pakket inn i folie, og mens Lynet 8. McQueen lærer en livslekse i Radiator By med den nye kompisen Tauebill. 

Nascar buffalovinger med dressing

Ingredienser

Dette trenger du for vingene:

  • 900 g kyllingvinger eller kyllingklubber
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ss salt
  • 50 gram meierismør
  • 2 ss «hotsauce»

Dette trenger du for dressing:

  • 3 dl majones (helst ikke Mills)
  • 3 dl rømme
  • 1 ss dill
  • 1–3 fedd hvitløk
  • 1 dl melk

1. Tørk vingene godt med papir før du har dem i en bolle med bakepulver og salt. 

2. Legg så vingene udekket på en rist i kjøleskapet i minimum 8 timer, men gjerne 24. 

3. Forvarm ovnen til 230 grader og stek i 20 minutter. Snu vingene og la de fortsette i cirka 20–30 minutter, eller til de er gylne.

4. I mellomtiden har du rømme og majones i en bolle. Finhakk eller rasp hvitløk og tynn ut blandingen med melk til den konsistensen du ønsker. Smak til med salt, pepper og de andre krydderne.

5. Smelt så smør i en kjele og tilsett «hotsauce».

6. Når vingene er ferdigstekt, har du dem i en bolle med smørblandingen og blander til vingene er godt dekket. 

7. Server til filmens åpningsscener og nyt både vinger og animert Nascar.

«Oljesøl»-milkshake

1. Ha jordbær og vaniljeis i en blender og kjør til alt er blandet sammen. Det er også mulig å bruke en stavmikser.

2. Hell så melk gradvis i blandingen til du får ønsket konsistens. Ha oppi litt konditorfarge til du får riktig Lynet McQueen-farge.

3. Ha så blandingen i et flott glass og topp med krem, masse sjokoladesaus og selvfølgelig Ahlgrens bilar.

4. Server mens «Lynet» kjemper om seieren i comebacket sitt ved god hjelp av sine nye venner.

Ingredienser

Dette trenger du for to store glass med milkshake:

  • 4 kuler vaniljeis
  • 2 dl melk
  • 2 dl frosne jordbær
  • 1 pose Ahlgrens bilar
  • Krem til topping
  • Sjokoladesaus
  • Litt rød konditorfarge
Powered by Labrador CMS