Albumanmeldelse

Foto: Helen Røstum

Ragnhild og - To Renovate a House

Med To Renovate a House legges lista høyt.

Publisert Sist oppdatert

Ragnhild ogs debutplate To Renovate a House er et rikt album som trekker fra en rekke ulike sjangre. Albumets første to spor avslører likevel en sterk innflytelse av neo-soul, en sjanger som har vært i noe overflod på den norske musikkscenen de siste årene. Ragnhild og makter likevel stort sett å prege sjangeren gjennom et særegent uttrykk. Dette gjelder spesielt for tittelsporet, som har smakfulle innslag av latingroove. Albumet defineres ellers av en rik instrumentasjon i både gitar og synter. Sentimentale «I Have You» er representativ for dette med sine vuggende synt-motiver og klangfulle gitar, som sender tankene i retning av Elizabeth Frazier fra Cocteau Twins sitt soloarbeid.

Hver låt på albumet oppleves å gi inngang til et eget rom i Ragnhild ogs hode, og platen streifer derfor tekstuelt innom en rekke ulike tema. Tekstene skildrer små og store vurderinger fra en som står i krysningen mellom ungdoms- og voksenlivet. Betraktninger rundt relasjoner og kjærlighet gjøres på en måte som aldri oppleves klisjéfylt. Selv på den tilsynelatende direkte «Climate Change» blir tematikken formidlet på en noe mer abstrakt måte, og det gjør spesielt inntrykk når låtskriver Ragnhild Moan synger om en nær fremtid der hun innser at klimaendringene er blitt virkelighet. Hun klandrer seg selv for å ikke ha lyttet til jorden: «She knew, and she let us know».

Alt i alt viser bandet en imponerende bredde innenfor det tilsynelatende henslengte lydbildet. I andre halvdel av albumet viser Ragnhild og også teft for dynamikk med både «Blue» og «The Past». Førstnevnte er, med sitt svevende uttrykk, en behagelig låt som på kløktig vis danser rundt de tidvise innslagene av flittige trommeslag. «The Past» står for albumets desiderte høydepunkt med spennende harmoniske vendinger og rufsete gitar som rikosjetterer rundt til en stadig euforisk stemning. 

LES OGSÅ: Mall Girl -  Pure Love 

To Renovate a House er et imponerende debutalbum. Huset, eller idéen om å bygge et hjem, er en overbevisende metafor for å diskutere de veiskillene og vurderingene man står i som ung voksen, noe som gir en engasjerende lytteropplevelse. Ragnhild ogs første album er med andre ord et selvsikkert og velspilt album som yter det lille ekstra – musikk du trygt kan la flomme ut og fylle rommene i ditt eget hus.

Powered by Labrador CMS