Samfundetleder:

Et oppgjør med drikkepress

Studentene i Trondheim drikker usunt. Vi må ta tak i en alkoholkultur som holder på å skli ut.

Publisert

Vi har alle vært der: dagen derpå, halvveis ut døren med en sekser i sekken, og ikke noe lyst til å feste, være sosial og, i alle fall ikke til å drikke alkohol. Det er rett og slett lettere å ta med seg den sekseren enn det er å forklare at man ikke vil drikke, at man drakk nok i går, at man ikke er gira eller at man er drittlei av utømmelige glass i sosiale lag.

Festen skal være for alle, også de som ikke drikker. Og den skal være trygg, for alle. Det er derfor Samfundet og UKA nå tar et oppgjør med drikkepress, for både egne medlemmer og alle studenter i Trondheim. Organisasjonene må gå i front og sette et godt eksempel for trygg og inkluderende alkoholkultur, et eksempel som når ut til enhver student. Det er et ansvar vi som organisasjoner må ta. Og det er et ansvar vi alle som studenter må ta.

LES OGSÅ: ISFiT - Studentfestivalen med en liten tvist

Én av tre takker heller ja til alkohol enn å forklare hvorfor de ikke drikker, viser en undersøkelse utført på vegne av Blå Kors i 2021. Den samme undersøkelsen, utført i 2018, viste at én av fem takket ja til drikke. Det er en bekymringsverdig økning som vi er nødt til å adressere.

Det er viktigere enn noensinne å sikre at alle er inkludert i festlighetene, og at alle som ønsker å ta del, føler seg komfortable. De siste to studentkullene har ennå ikke fått oppleve Trondheim i full drift, og både nye og gamle studenter har en forventning om å ta igjen det tapte. Med gjenåpning av samfunnet og Samfundet denne høsten, og UKA rett rundt hjørnet, er det avgjørende at alkoholkulturen for alle deltagere er raus, trygg og leken.

Sit har gode råd og er en enorm ressurs for å tilrettelegge for en sunn og god alkoholkultur. Sjekk gjerne ut «Lykkepromille» for mer informasjon om hvordan organisasjoner, og du selv, kan bidra til å bekjempe uheldig alkoholkultur.

Når man er på vei ut døren med sekken over skulderen, skal man ikke føle på et press om å måtte ha en sekser med Tuborg. Fordi festen er for alle, uansett.

Powered by Labrador CMS