Samfundetleder og avisredaktør:

Det er ikke forsvar å drepe tusenvis av uskyldige barn

Det er både skremmende og direkte feil å utelukkende beskrive situasjonen man nå ser i Palestina og Israel som et angrep på staten Israel og deres utøvelse av retten til forsvar.

Publisert

Torsdag 1. november stod Sveriges tidligere statsminister Göran Persson på scenen i Storsalen på Samfundet. Der snakket han om økonomi og den globale verden. Tidlig i monologen tok han imidlertid for seg situasjonen i Midtøsten. Han beskrev konflikten utelukkende som et angrep på staten Israel. Han uttrykte også stor begeistring for staten generelt. Publikum fikk ingen mulighet til å kommentere eller stille spørsmål til utsagnet.

Perssons uttrykker en forenklet forståelse av situasjonen som utspiller seg, og det er problematisk at slike kommentarer får stå uimotsagt. Han er heller ikke alene om å tolke det som skjer som et angrep på staten Israel og deres utøvelse av retten til forsvar.

Israel ble angrepet. Det ble begått et tragisk terrorangrep av Hamas hvor flere hundre israelere ble drept og mange ble tatt som gisler. Men det rettferdiggjør ikke Israel sin pågående respons og angrep.

Et palestinsk barn blir drept hvert tiende minutt. Israel har gått til angrep på hele det palestinske folket. Dette er ingen forsvarskrig, det er et brutalt angrep på palestinere. I løpet av de siste ukene har snart 10 000 palestinere blitt drept. 3000 av dem er uskyldige barn. Ifølge Redd Barna har det blitt drept flere barn i Midtøsten på tre uker enn det årlige antallet i væpnede konflikter globalt.

Israel har angrepet sykehus og flyktningleirer. Flere av sykehusene er satt ut av drift og kan ikke behandle de skadede. De har også satt opp en blokade som forhindrer vann, mat, strøm og andre livsnødvendige forsyninger til Gaza. Alle disse ressursene var det allerede mangel på i det okkuperte området.

Staten Israel bryter folkeretten, menneskerettighetene og begår krigsforbrytelser i sine brutale angrep. Dette er ikke forsvar. Okkupasjonen av Palestina har pågått i årevis. Å prøve å vise til at disse «sidene» er noen form for proporsjonale, er umulig. Vi kan ikke la en forenkling av virkeligheten, som den Persson kom med, definere sannheten.

Vi må si tydelig ifra om at vi får med oss det som skjer, og at det ikke er greit. Enten ved å dra på solidaritetsmarkering, dele saker, skrive innlegg eller rope ut når man hører urett. Vi må holde dem med makt, enten om det er definisjonsmakt eller reell makt over politikken som føres, ansvarlige. Det kan aldri være greit å drepe tusenvis av uskyldige barn, bombe flyktningleirer og hindre medisinsk hjelp av skadede. Dette er realiteten, og vi kan ikke være stille om det som skjer.

LES OGSÅ:  99 tillitsvalgte klare til dyst

Powered by Labrador CMS