Samfundetleder:

Rett opp ryggen, Barth Eide!

Europa står med blikket i bakken og sier vagt ifra om at det er litt ugreit, det Israel holder på med nå. Men hvor blir det av handlingene?

Publisert Sist oppdatert

Utenriksminister Espen Barth Eide forklarte i Debatten 11. januar at det ville ha minimalt å si om Norge boikottet Israel. Han forklarte oss at Norge ikke har noen tradisjon for å boikotte om ikke resten av Europa gjør det samme. Vi tør altså ikke stå opp mot urett, om ikke resten av klassen gjør det først. Vi har turt å heve stemmen litt, men å gå til handling blir altså for mye for utenriksministeren.

Dette ender ikke godt. Det har allerede gått galt. Men for guds skyld, la oss gjøre alt vi makter for å unngå at det blir verre. At vi flagger med det palestinske flagget, har kanskje ikke så mye å si.

At vi deler innlegg om saken til våre norske venner, har kanskje ikke så mye å si. Om vi presser på for at Israel ikke skal få delta i Eurovision i år, har det kanskje ikke så mye å si. Om du og jeg ikke handler varer fra okkuperte områder, har det kanskje ikke så mye å si. Og om Norge boikotter Israel, har det kanskje ikke så mye å si.

Men om det har noe å si. Bare et lite snev av påvirkning. Er det ikke da verdt det, Barth Eide?

I skrivende stund dreper Israel helt vanlige barn, kvinner og menn. Hver eneste dag. De jevner noen av de mest tettbefolkede områdene i verden med jorden. Nær 23 000 mennesker er drept siden 7. oktober. Enda flere er skadet, savnet, lever i hungersnød og elendighet. Et helt folk er fordrevet fra sine hjem, og de som overlever dette, vil alle bære på et stort traume i generasjoner fremover.

Jeg blir flau, sint og lei meg over tanken på at Norge kun dilter etter resten av Europa. Reaksjonene kommer kun i form av litt puslete retorikk. Handlingen lar vente på seg, selv om vi er enige om bruddene på folkeretten, ser grusomhetene og har latt det pågå i flere tiår. Norge må stå opp for folkeretten og ta rollen som den som tør å handle. Israel er som Norge en ganske liten nasjon, og de er som oss helt avhengig av handel. Selv om handelen med Norge nok ikke er den mest betydningsfulle, må jo målet med å gå foran være at flere skal følge etter. Noen må tørre å gå foran, og nå bør det være oss.

Vi må slutte å stå med bøyd hode bak resten av Europa, men heller stå rakrygget og stødig mot urett. Norge må boikotte Israel.

LES OGSÅ: Grande, rydd opp!

Powered by Labrador CMS