Samfundetleder:

Vi har bodd for lenge i overprisede bøttekott

Å leie ut er et yrke, ikke en hobby, og i hvert fall ikke altruisme.

Publisert Sist oppdatert

La meg starte med å si dette: Utleieren din er ikke en kompis av deg og har absolutt ingen gode grunner, sånn det er i dag, til at du skal være spesielt fornøyd med å bo der du bor. Utleieren din er heller ikke snill fordi hun tar telefonen når du ringer om at vasken er lekk, at komfyrvakta piper så fort du prøver å koke et egg, eller at boden er helt stappfull etter forrige leietakers etterlatenskaper. De utfører rett og slett bare et minstekrav i jobben sin.

Det utleieren din derimot kan sammenlignes med, er tannlegen din. Det koster fryktelig mye, de dårligste kan gi deg vedvarende plager og du hadde tenkt at det var fryktelig rart om tannlegen din plutselig sto med hendene i kjeften din uten en avtalt time. Og da en time som er avtalt en god stund på forhånd. Personlig liker jeg nemlig å grue meg og pusse tennene godt før jeg får besøk.

Jeg er sikker på at det finnes noen få skikkelige folk blant dem som driver privat i denne bransjen, men det er også de som sitter i Oslo, leier ut hele blokker i Trondheim og gir en fullstendig faen fram til spørsmålet om depositumskonto dukker opp. Og med en dekningsgrad hos Sit på bare 15 prosent vil det i lang tid framover fortsatt være det private leiemarkedet som er dominerende i Trondheim.

Med reell politisk vilje til å nå det uttalte målet om at 20 prosent av studentene skal bo i studentamskipnadenes boliger, tror jeg det kan gjøre noe med både prisen og kvaliteten. Dessverre går man gatelangs i Trondheim og ser blokker og hus i og rundt sentrum som er blitt overlatt til å forfalle. Irriterende for dem som bor i dyre bøttekott, direkte provoserende for dem som må sjekke inn på hotell fordi de ikke finner et sted å bo.

Ikke bare ignorerer regjeringen samskipnadenes behov for å få bygget flere studentboliger, nå jubler også studentenes minister over brannen i den flotteste av disse forfalne blokkene. Det er nemlig bedre adkomst sørfra denne byen trenger, og ikke sentrumsnær boligutbygging, ifølge forsknings- og høyere utdanningsministeren. Pendlere fra Tiller og Heimdal har altså høyere prioritet enn studenter som ønsker å bo sentrumsnært. Nå er fylkeskommunen ett skritt nærmere drømmen om en seksfelts motorvei gjennom sentrum, og statsråden har enda et område han kan gjøre livet til fremtidige studenter vanskeligere på.

Powered by Labrador CMS