Studentkost

En dose Napoli i Trondheim

Pizza slår aldri feil. Med noen enkle tips og litt innsats kan du lage kvalitetspizza hjemme på studenthybelen.

Publisert

Ingen matrett varierer i kvalitet like mye som pizza. På den ene enden av skalaen har du den norske grandiosaen. På den andre enden har du håndlaget neopolitansk steinovnspizza. Ja, det er samme rett, men likevel to helt forskjellige verdener. 

Selv om den gjengse studenten aldri vil kunne gjenskape pizzamagien du finner på et autentisk pizzeria, så kan man faktisk komme ganske nær. Nøkkelen er å implementere noen lure tips i prosessen. 

Tips og triks 

Et nøkkelord for god pizza er riktig temperatur. En ekte neopolitansk pizza skal gjerne stekes på 450–500 grader. Er man nerd nok, kan man investere i en egen pizzaovn, men det er kanskje litt ambisiøst for studentbudsjettet. Det går fint an å lage god pizza i en vanlig ovn, skrudd på maks, med et varmt stekebrett. 

Et annet viktig element er melet. Tradisjonelt er det tipo 00-mel som gjelder for deigen. Dette er et finmalt hvetemel som har ekstra høyt proteinnivå. Melet gir bedre struktur i pizzabunnen og egner seg veldig godt til å heve lenge. Tipo 00-mel fås i de fleste dagligvarebutikker. Dersom man ikke er villig til å betale ekstra for melet, kan man selvfølgelig få god pizza med vanlig hvetemel. 

Det siste elementet er kvaliteten på topping og tomatsaus. Det er helt innenfor å toppe pizzaen med Norvegia og kokt skinke, men resultatet vil naturligvis bli deretter. Du får tak i rimelig mozzarella, parmesan og spekeskinke på både Rema 1000 og Coop. Det er også verdt å bruke noen flere kroner på en god boks hermetiserte tomater, fremfor de aller billigste.

Slik lager du pizzadeigen

Ingredienser: Neopolitanskinspirert pizzadeig

Dette trenger du for én stor eller to små pizzaer:

212 gram hvetemel, helst tipo 00

3 gram tørrgjær

138 gram vann

4 gram salt

1 ts sukker

1. Løs saltet opp i vannet og bland sammen med mel og gjær. 

DEIGLIG: Fra en stram ball til en flat leiv.

2. Bland til det blir en løs deig og la stå i rundt ti minutter. 

3. Elt så deigen i rundt ti minutter før den skal heve i romtemperatur i to timer. 

4. Lag deigen til en stram ball og plasser den i kjøleskapet i en oljet bolle. 

5. Deigen skal nå kaldheve i minst 15 timer, men opp til 120 timer. 

6. Del deigen i ønsket antall porsjoner og lag stramme baller. 

7. La ballene stå i romtemperatur i rundt to timer før steking

Slik lager du pizzaen

Ingredienser: Neopolitanskinspirert pizza

Pizzadeig 

Én boks hermetiserte hele tomater Topping

1. Forvarm ovnen til det varmeste du får den. Varm også opp et stekebrett i samme ovn. 

2. Når det er rundt ti minutter igjen til steking, setter du grillelementet i ovnen på fullt. Dette er for å varme stekebrettet ekstra godt. 

SAUSEDRAG: Dekk til pizzabunnen med den deilig tomatsaus.

3. Knus tomatene enten med hånden eller stavmikser. Smak til med salt. 

4. Når man skal elte ut deigballen kan man gjøre følgende: 

Dekk deigballen godt med mel på alle sider. 

Press luften ut i kantene. 

Start i midten av ballen og press deg gradvis utover til du får en tynn kant.  

Strekk så deigen ut til ønsket størrelse. 

Enten kan du strekke den med fingrene eller så kan du føre pizzaen over knokene og la tyngdekraften strekke pizzaen. Dette krever litt prøving og feiling. 

Når du har fått ønsket størrelse legger du deigen på et bakepapir. 

5. Topp så pizzaen med ønsket topping. Husk at resultatet ikke nødvendigvis blir bedre jo mer topping du bruker. 

6. Skru av grillelementet, og sett ovnen tilbake på varmluft på høyest mulig temperatur. på høyeste mulige temperatur. 

7. Stek pizzaen i fem–ti minutter. Dette er veldig avhengig av ovnen du bruker, så følg godt med. De siste to–tre minuttene kan du igjen ha på grillelementet.

Powered by Labrador CMS