
Studentkost
En dose Napoli i Trondheim
Pizza slår aldri feil. Med noen enkle tips og litt innsats kan du lage kvalitetspizza hjemme på studenthybelen.
Ingen matrett varierer i kvalitet like mye som pizza. På den ene enden av skalaen har du den norske grandiosaen. På den andre enden har du håndlaget neopolitansk steinovnspizza. Ja, det er samme rett, men likevel to helt forskjellige verdener.
Selv om den gjengse studenten aldri vil kunne gjenskape pizzamagien du finner på et autentisk pizzeria, så kan man faktisk komme ganske nær. Nøkkelen er å implementere noen lure tips i prosessen.
Tips og triks
Et nøkkelord for god pizza er riktig temperatur. En ekte neopolitansk pizza skal gjerne stekes på 450–500 grader. Er man nerd nok, kan man investere i en egen pizzaovn, men det er kanskje litt ambisiøst for studentbudsjettet. Det går fint an å lage god pizza i en vanlig ovn, skrudd på maks, med et varmt stekebrett.
Et annet viktig element er melet. Tradisjonelt er det tipo 00-mel som gjelder for deigen. Dette er et finmalt hvetemel som har ekstra høyt proteinnivå. Melet gir bedre struktur i pizzabunnen og egner seg veldig godt til å heve lenge. Tipo 00-mel fås i de fleste dagligvarebutikker. Dersom man ikke er villig til å betale ekstra for melet, kan man selvfølgelig få god pizza med vanlig hvetemel.
Det siste elementet er kvaliteten på topping og tomatsaus. Det er helt innenfor å toppe pizzaen med Norvegia og kokt skinke, men resultatet vil naturligvis bli deretter. Du får tak i rimelig mozzarella, parmesan og spekeskinke på både Rema 1000 og Coop. Det er også verdt å bruke noen flere kroner på en god boks hermetiserte tomater, fremfor de aller billigste.
Slik lager du pizzadeigen
1. Løs saltet opp i vannet og bland sammen med mel og gjær.

2. Bland til det blir en løs deig og la stå i rundt ti minutter.
3. Elt så deigen i rundt ti minutter før den skal heve i romtemperatur i to timer.
4. Lag deigen til en stram ball og plasser den i kjøleskapet i en oljet bolle.
5. Deigen skal nå kaldheve i minst 15 timer, men opp til 120 timer.
6. Del deigen i ønsket antall porsjoner og lag stramme baller.
7. La ballene stå i romtemperatur i rundt
to timer før steking
Slik lager du pizzaen
1. Forvarm ovnen til det varmeste du får den. Varm også opp et stekebrett i samme ovn.
2. Når det er rundt ti minutter igjen til steking, setter du grillelementet i ovnen på fullt. Dette er for å varme stekebrettet ekstra godt.

3. Knus tomatene enten med hånden eller stavmikser. Smak til med salt.
4. Når man skal elte ut deigballen kan man gjøre følgende:
Dekk deigballen godt med mel på alle sider.
Press luften ut i kantene.
Start i midten av ballen og press deg gradvis utover til du får en tynn kant.
Strekk så deigen ut til ønsket størrelse.
Enten kan du strekke den med fingrene eller så kan du føre pizzaen over knokene og la tyngdekraften strekke pizzaen. Dette krever litt prøving og feiling.
Når du har fått ønsket størrelse legger du deigen på et bakepapir.
5. Topp så pizzaen med ønsket topping. Husk at resultatet ikke nødvendigvis blir bedre jo mer topping du bruker.
6. Skru av grillelementet, og sett ovnen tilbake på varmluft på høyest mulig temperatur. på høyeste mulige temperatur.
7. Stek pizzaen i fem–ti minutter. Dette
er veldig avhengig av ovnen du
bruker, så følg godt med. De siste
to–tre minuttene kan du igjen ha på
grillelementet.
Related articles
-
Lyche-følelsen hjemme
Gikk du glipp av «New Delhi Helg» på Lyche? Her er de indiske dessertene som et plaster på såret.
-
Burger og milkshake: kulinarisk kinoeventyr
Den beste måten å oppleve en film på er gjennom mat. Istedenfor å økonomisk ruinere deg på kulinarisk kino, vil disse rettene få din matglade motor til å brøle.
-
Matpakketipsene som gjør hverdagen litt hyggeligere
Det er på tide å legge den tørre brødskiven med svett gulost på hyllen.
-
Veien til hjertet er gjennom magen
Imponer valentinsdeiten din med hjemmelagde brunostcookies.
-
Veganuar for ikke-veganere
Det er mange gode grunner til å spise mindre kjøtt. Her er noen tips til hvordan du kan lage vegetar- og veganretter fulle av umami.
-
Rykende varme drikker som varmer sjelen
Kos deg litt ekstra med denne kurante kakaoen, lune latten og knakende gode kaffen.