Studentkost

Ta deg en lammebolle

Besøket risikerer bakoversveis og hakeslepp. Ingen kan si nei takk til tre ulike retter laget av sesongens beste råvarer.

Publisert

Mor og far har endelig tatt turen opp til Trondheim for å forsikre seg om at studenten deres har levelige mengder dopapir og håndsåpe. Da gjelder det å skåre voksenpoeng og vise frem overlevelsesferdighetene. 

Med hjemmelagde lammeboller fra tre ulike kulturer har man endelig mulighet til å rykke opp fra barnebordet til en fortjent plass blant de voksne. Og ikke nok med det, maten er til og med laget av råvarer i sesong. 

Høst i Norge gir nemlig gode muligheter for vann i munn når det kommer til mat laget av sesongvarer. I disse tider spres lukten av fårikål som ild i tørt gress i Trondheims gater, men som unge lovende studenter er vi pliktige til å tenke annerledes. 

Du kan derfor slenge deg på resten av saueflokken, eller så kan du ta lam til nye høyder med inspirasjon fra flere ulike land. 

Så når pappas bankkort først har tatt turen, bruk det smart og unn dere en kulinarisk opplevelse. Det finnes ikke én familie som ikke knytter bånd over litt bollerulling. Og det beste: Alle oppskriftene tar utgangspunkt i en universell base.

Universell base

Ingredienser:

800 gram kjøttdeig av lam 

1,5 ts salt 

½ ts pepper 

4 båter finhakket hvitløk 

⅔ stk. finhakket rød chili

Slik gjør du: 

1. Jobb alle ingrediensene godt inn i kjøttdeigen.

2. Del basen i tre ulike deler.

Nå skal basene få ulike tilleggsingredienser for å lage en norsk, en gresk og en marokkansk variant.

Bestemors barndomsminner

Kålrullett har du kanskje aldri hørt om, men det er lite som varmer et gammelt hjerte som norsk tradisjonskost.

Tilleggsingredienser: 

Hodekål 

¼ ts muskat 

¼ ts ingefær 

1 ss maisstivelse 

Cirka 1 dl melk eller vann

Slik gjør du:

1. Jobb krydder og maisstivelse godt inn i kjøttblandingen fra baseoppskriften. 

2. Spe på med litt væske i omganger og jobb det inn før du tilsetter mer. 

3. Kok hodekålen i en kjele med vann og litt salt i syv minutter. 

4. Kjøl kålen ned, skjær av stilken og skrell av bladene. 

5. Pakk inn cirka 1 ss med kjøttblanding i hvert kålblad og legg dem med skjøten ned i en smurt form. 

6. Hell over en øse med det vannet kålen kokte i og sett på lokk eller aluminiumsfolie. 

7. Etter 30 minutter på 200 grader tar du av lokket og kålrullettene stekes videre i cirka 20 minutter til. 

8. Server gjerne med kokte poteter, en klassisk brun saus og tyttebærsyltetøy.

Tilbakeblikk til sommer og sol

Med den greske varianten av lammekjøttboller sendes dere rett tilbake til varme kvelder i Athen med havsus, vin og livsrus.

Tilleggsingredienser: 

½ ts tørket rosmarin 

½ ts spisskumen 

½ dl brødrasp (ta en brødskive i kjøkkenmaskinen) 

Olje til steking 

1 stk agurk 

3 dl gresk jogurt 

2 båter finhakket hvitløk 

½ ts salt 

½ ts pepper

Slik gjør du:

1. Bland rosmarin, spisskummen og brødrasp inn i deigen fra baseoppskriften. 

2. Form kjøttboller. Stek i pannen med olje til de er gjennomstekt. 

3. Rasp agurk, dryss over salt og la det ligge i et kjøkkenhåndkle i ti minutter. 

4. Skvis ut væsken fra agurken med kjøkkenhåndkleet og bland agurken med hvitløk, salt, pepper og jogurt. 

5. Server gjerne med en frisk salat av crispisalat, eple, rødløk, tomat, argurk, balsamico, feta og tzatziki.

Krydret lam gir krydderet liv

I den marokkanske varianten øker nordmenns foretrukne kryddermengde med 200 prosent. Likevel sklir den lett inn på listen over favorittmiddager.

Tilleggsingredienser:

½ gul løk 

¼ ts salt 

½ ts spisskummen 

¼ ts kanel 

¼ ts chilipulver 

1 neve fersk mynte 

1 egg 

½ dl brødrasp (ta en brødskive i kjøkkenmaskinen) 

Olje til steking 

Eventuelt koriander, spisskummen, sitron og tzatziki

Slik gjør du:

1. Bland basen med finhakket løk, egg, krydder, finhakket mynte og brødrasp. 

2. Form kjøttbollene og stek i pannen med litt olje. 

3. Server gjerne med ovnsbakte rotgrønnsaker med koriander, spisskummen og sitron på, sammen med tzatziki. 

4. Kos deg med tapas!

Powered by Labrador CMS