Matspalte

En kjærlighetserklæring til hyttekost

Ullsokker, frisk fjelluft og en gryte med real norsk husmannskost vil gjøre at både kropp og sjel finner ro.

Publisert

Dette trenger du til 12 porsjoner:

- 1 kg lettsaltet svinekjøtt 

- 1 pakke kjøttpølse, (900 g, ikke skinnfri) 

- 2,5 kg poteter 

- 600 g kålrot 

- 600 g gulrot 

- 300 g sellerirot 

- 1 purre 

- Salt og pepper 

- Flatbrød 

- Smør (kan sløyves)

Nå nærmer høsten seg med stormskritt, og hva er vel bedre enn en hyttetur i frisk fjelluft, med fyr i peisen mens vinden ulmer stille utenfor? Inne samles man rundt bordet med ullsokker på føttene, og en kropp som er deilig sliten etter dagens fjelltur. Man merker at magen rumler, og kjenner duften av gryta som står og putrer på kjøkkenet, som lover ekte hyttestemning. 

Kortstokken har allerede blitt tatt i bruk, og praten og latteren sitter løst mens mørket sakte senker seg utenfor vinduene. Stearinlysene er tent, bordet blir dekket med dype asjetter og fra kjøkkenet hører man et utrop man har gledet seg til å høre. «Nå kan alle sette seg rundt bordet!» 

HØSTLANDSKAP: Frisk luft og flotte farger er en uslåelig kombinasjon.

Alle skviser seg sammen rundt bordet, og ut kommer en stor kjele med deilige dufter. Ved den første biten merkes det hvor sulten man egentlig er, men her vil det ikke være en sulten stillhet rundt bordet. Samtalene flyter, latteren vokser, og runden med dagens høydepunkt begynner. Til slutt innser man at maten smaker himmelsk ikke bare fordi kokken har gjort en god jobb, men fordi det gode selskapet rundt bordet er den hemmelige ingrediensen.

RYKENDE VARM: Dette er mat for den kalde høsten.
TRADISJONSRIKT: Dette er mat bestemoren din hadde blitt stolt om du hadde servert.

Slik gjør du:

1. Start med å legge svinekjøttet i en stor kjele med vann slik at kjøttet blir dekket og kok opp. 

2. Skru ned varmen, og la kjøttet trekke på lav temperatur i 45 minutter. 

3. Mens kjøttet trekker kan grønnsakene og pølsene bli kuttet i terninger. 

4.Ta kjøttet ut av vannet, og kutt det i terninger. 

5. Legg alt oppe i kjelen igjen og hell over tilstrekkelig med kokende vann slik at alt er dekket. 

6. Kok videre i omtrent 30 minutter, eller til potene er møre. 

7. Smak til med salt og pepper. 

8. Gi beskjed om at alle kan sette seg rundt bordet, og server med flatbrød og smør.

LES OGSÅ:  Alternative proteiner – fra nisjesak til klimaløsningen

Powered by Labrador CMS