Samfundetleder:

Husk de ekte menneskene bak tallene

Krigen i Ukraina har pågått i to år. Tallene på døde mennesker, ødelagte områder og pårørende som aldri vil kunne glemme, blir bare høyere.

Publisert

Det er to år siden Studentersamfundet vedtok å fordømme Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Og det er ti år siden Samfundet vedtok å fordømme Russlands invadering av Krim og deler av fylkene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina. 

Krigen pågår ennå. To år med fullskala krig er gått. Antallet døde er ekstremt høyt og skadene ekstremt store. Begge sider underdriver sine dødstall. 

Det reelle antallet drepte vet ingen. Både Ukraina og Russland holder skjult hvor mange som har blitt drept på egen side. Men begge kommer samtidig med høye anslag på antallet de har drept på den andre siden. For rundt et halvt år siden skrev The New York Times at amerikanske tjenestemenn anslo at 70 000 ukrainere var drept og 100 000–120 000 var såret. På russisk side skrev de at 120 000 var anslått drept og mellom 170.000 og 180.000 såret. Ukrainas militær hevder å ha drept eller såret 405 000 russere per 20. februar. Russlands forsvarsminister hevdet i desember at deres styrker har drept eller skadet 383 000 soldater. 

 LES OGSÅ:  På tide å bytte strømmetjeneste

Minst 10 000 sivile, og blant dem 560 barn, har blitt drept i Ukraina siden 24. februar 2022. Over 18 500 sivile mennesker er såret. 

FN advarer om at dødstallene også knyttet til sivile kan være mye høyere. Ingen uavhengige eksperter har tilgang til russiskokkuperte områder for å bekrefte antall drepte. 

Tallene er ubegripelige. Og det er ikke bare de drepte og sårede som lider av denne krigen. Til sammen er over 6,3 millioner ukrainere på flukt. Alle er påvirket og vil bære på et kollektivt minne om grusomhetene. En hel generasjon med unge menn er snart tapt. Flere og flere hjem, skoler og byer må bygges opp fra ruinene. 

Uansett når og hvordan det ender, så ender det ikke godt. Men vi må ikke glemme. Vi kan ikke tillate oss å bli mettet av all urettferdighet og grusomhet vi ser i verden. Vi må holde øynene åpne og fortsette å si ifra når urett blir begått. Vi må fortsette å fordømme invasjonen, krigsforbrytelsene og drapene. 

Uansett hvor lang tid det tar må vi ikke glemme de ekte menneskene bak tallene. 

 LES OGSÅ:  Går vi konkurs uten Equinor, har Samfundet en kritikkverdig økonomisk styringsmodell

Powered by Labrador CMS