Samfundetleder:

Trondheim har århundrets mulighet til å vise at studentene er en sentral del av byen.

Studentersamfundet bygger ut for første gang på 100 år.

Publisert

Og den muligheten er helt unik! For hundre år siden var det sigarrom, bibliotek, sirkussal og vaktmesterbolig det var behov for å få plass til. Noen av disse tingene har bestått, mens andre har utviklet seg eller forsvunnet. Heldigvis.

La oss bygge 5000 kvadratmeter med nødvendige og morsomme rom nå og la oss ikke være redde for at studentene i 2120 skal le av oss. Vi må gjerne tviholde på noen tradisjoner, men la oss også eksperimentere med hvordan vi vil at Samfundet skal være. Kanskje er en diger kafé midt i bygget en helt vanvittig tanke i 2120, da kaffebønnen ble bevist kreftfremkallende helt tilbake i 2070.

LES OGSÅ: Jeg vil gå i mitt tempo!

Siden 2017 har hundrevis av frivillige jobbet med å finne ut hva det nye bygget skal inneholde og hvordan det skal se ut. Vi har vedtatt arkitekttegninger, budsjett og romfordelingsplaner i Storsalen, men vi er så langt fra ferdige. For det er én ting å bestemme hvordan huset skal se ut og hvor store rommene skal være, men det er en helt annen ting å fylle det med innhold, liv og nye tradisjoner. Det vil heve Norges beste studentmiljø til nye høyder, men det koster penger.

Den økonomiske situasjonen er ganske enkel. Studenter har aldri vært og vil aldri være en bemidlet klasse i samfunnet. Med UKEoverskuddet går driften av huset i null, og med sikkerhet i eiendommen og forpliktede bidragsytere er vi på god vei til å bygge ett dobbelt så stort Cassa Rossa. Men vi trenger midler til å fylle huset med inventar, lek og alvor. Og der trenger vi støtte fra store samfunnsaktører som vil satse på studenter i 100 år til.

Når krig i Europa, pandemi og resesjon kommer midt i et byggeprosjekt, koster det mer. Derfor økte budsjettrammen med 40 millioner ved årsskiftet. De allerede forpliktede bidragsyterne kan ikke lene seg tilbake og være fornøyde med å ha startet århundres byggeprosjekt. De kan lene seg tilbake når jobben er gjort. Derfor regner jeg med at kommunen og fylket tar imot mine søknader om 15 og 10 millioner kroner med et smil.

LES OGSÅ: Ønsker å bekjempe ensomhet blant menn

Endelig får også næringslivet og universitetene i byen bidra til studentenes stue, for første gang på 100 år. Anledningen til å vise at man er én av Samfundets støttespillere er her nå og kommer ikke tilbake i vår levetid. Dette er en unik mulighet til å sette sitt preg på Samfundet, og å vise at 40 000 studenter er en viktig del av byen.

Powered by Labrador CMS