Studentkost

Velkommen til gresk aften

Gode lukter og smaker er rett rundt hjørnet.

Publisert

Du er herved invitert til en gresk aften. Kvelden vil bli fylt med gode dufter, deilige smaker og godt selskap. På menyen står gyros, tzatziki og gresk salat, som garantert vil pirre smaksløkene. Denne oppskriften gir fire porsjoner.

Gyros

Den greske retten gyros er en velkomponert munnfull av kjøtt, agurk, rødløk, fetaost og tzatziki i et pitabrød. Vi har brukt svinenakke, men man kan også bruke annet kjøtt, som kylling, storfe og lam. For et vegetarisk alternativ kan man bruke blomkål.

Ingredienser

Marinade:
500 g kjøtt
1 løk
2 fedd hvitløk
½ ts tørket oregano
½ ts tørket rosmarin
¼ ts pepper
1 ts salt
1 dl gresk olivenolje

Til servering:
4 pitabrød
½ agurk
1 rødløk
½ sitron
4 ss tzatziki
50 g fetaost

Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i strimler og sett det til side mens du grovhakker løk og hvitløk. 

2. Legg all løken i en hurtigmikser (eller bruk stavmikser) sammen med oregano og rosmarin. 

3. Tilsett halvparten av oljen og kjør alle ingrediensene i mikseren til en jevn masse. 

4. Varm en stekepanne med den gjenværende oljen og brun kjøttet grundig. 

5. Hell løkmarinaden over kjøttet, senk varmen og la det småputre til kjøttet er mørt og all væske har fordampet. Dette tar vanligvis omtrent 35–40 minutter. 

6. Smak til med salt og pepper etter ønske. 

7. Kutt rødløken i ringer og press sitron over. Bland godt sammen og la stå i minst 15 minutter, men helst lenger. Løken skal bli myk og syrlig. 

8. Varm pitabrødene etter instruksene på pakken. 

9. Fyll pitabrødene med tzatziki, agurkskiver, løk, kjøtt og fetaost.

Gresk salat

Gresk salat er en enkel og deilig salat som lyser opp hverdagen med de fine fargene sine. Den passer bra som en siderett eller som en egen rett.

Ingredienser

3 tomater
½ rødløk
1 agurk
150 g sorte oliven
2 ss olivenolje
1 ss tørket oregano
1 hjertesalat
1 fetaost (à 150 g)
3 dl tzatziki til servering

Fremgangsmåte 

1. Del tomatene i store biter og den halve løken i ringer. Bland det i en stor bolle. 

2. Skrell agurken, del den i to på langs og skrap ut innmaten med en skje. Skjær deretter agurken i skiver og ha dem i bollen. Agurkskivene vil se ut som tynne halvmåner. 

3. Ha oliven i bollen og tilsett olivenolje og oregano. Bland alt sammen og la stå noen minutter. 

4. Vask salaten og riv den i grove biter, og ha det i bollen sammen med resten. 

5. Ha i fetaost og bland sammen. Gjerne spar litt av osten til å smuldre over til slutt. Dryss litt pepper over før servering.

Tzatziki

Tzatziki er en dressing som er mye brukt på det greske og tyrkiske kjøkkenet. Syrlig, frisk og passe fyldig er ord som beskriver denne gode dressingen.

Ingredienser 

1,5 agurk
0,5 ts salt
2 fedd hvitløk
3 dl gresk jogurt
0,5 ts pepper
1 ts eddik 

Fremgangsmåte 

1. Riv all agurken med et råkostjern og dryss over saltet. La agurkblandingen trekke i fem til ti minutter, og press ut vannet. Dette kan du gjøre ved å forme den revne agurkblandingen til en ball og klemme den mellom hendene. 

2. Finhakk hvitløk og bland sammen med agurkblandingen og jogurten. 

3. Smak til med pepper.

Powered by Labrador CMS