Studentkost

Farmors pavlova

17. mai nærmer seg og er her fortere enn man tror. Pavlova er en passende, enkel og billig kake til nasjonaldagen.

Publisert

Ingredienser:

4 egg

0,25 ts salt

3 dl melk

300 g sukker

1,5 ss maisenna

1 ts eplesidereddik

3 gelatinplater

3 dl kremfløte

Kaken kan ta litt tid å lage, men den varer lenge. Ettersom den har marengsbunn, må ikke hele kaken bli laget på én gang; man kan lage marengsbunnen kvelden før og pynte kaken dagen etter. Oppskriften gir omtrent åtte kakestykker og tar cirka to timer.

Fremgangsmåte:

Kakebunn:

1. Forvarm ovnen til 120 grader.

2. Skill eggehviten og eggeplommen fra hverandre (og ta vare på begge deler).

3. Hell eggehviten og saltet i en bolle og pisk til det blir litt skummete. Tilsett deretter 250 g sukker, litt av gangen, frem til blandingen blir så stiv at man (i teorien) kan vende bollen på hodet. Ha så to teskjeer maisenna og all eddiken i bollen og bland det forsiktig inn med en slikkepott.

4. Fordel blandingen på et stekebrett med bakepapir. Lag den formen du ønsker, men blandingen må være cirka 2,5 centimeter høy.

5. Stek blandingen i ovnen på nederste rille i halvannen time til bunnen er sprø på utsiden. La så kakebunnen kjøle seg ned, gjerne inne i ovnen over natten med ovnsdøren litt på gløtt og ingen varme på.

Krem og pynt:

1. La gelatinplatene ligge i kaldt vann i fem minutter, mens du legger eggeplommene, melken, én spiseskje maisenna og resten av sukkeret i en kjele.

2. Pisk eggeblandingen og varm den opp på en stekeplate med lav varme. Klipp gelatinplatene opp i mindre biter over kjelen under omrøring. Det er viktig at eggeblandingen ikke brenner seg, så ta heller kjelen av platen hvis varmen blir for høy.

3. Når kremen har blitt tykk som vaniljesaus, helles den over i en bolle og kjøles ned. Etter nedkjølingen piskes blandingen lett til den blir jevn og klumpfri.

4. Finn frem kremfløten og pisk den stiv. Vend deretter inn kremfløten med eggeblandingen og fordel den utover marengsbunnen. Til slutt kan du pynte kaken med foretrukne bær. Desserten er servert!

Powered by Labrador CMS