Studentkost
Seigt, søtt og salt: En kjærlighetserklæring til bagelen
Fra egen fagforening til masseprodusert favoritt. Dette er bagelenes lange reise til mitt kjøkken.
Bagel: Via engelsk bagel, fra jiddisk beygel, trolig fra middelhøytysk böugel – ‘ring, armring’.
Den første bruken av det polske ordet bajgiel stammer trolig fra tidlig 1600-tallets Kraków. Enkelte kilder tyder på at bakverket også kan ha blitt laget i Tyskland allerede før dette.
Med jødisk forflytning til USA på begynnelsen av 1900-tallet ble det ringformede bakverket populært også i New York City. Lenge var det Bagel Bakers Local 338 som hadde kontroll på områdets bagelproduksjon. Dette var en fagforening bestående av omtrent 36 bakerier, og som begrenset produksjonen til kun de profesjonelle. På 1960-tallet kom imidlertid bagelmaskinen og det ble slutten på fagforeningen. Nå kunne alle bakerier forme perfekte bageler, og dette i mye større skala.
Jeg har alltid hatt en kjærlighet for de seige, men myke smultringlignende rundstykkene. Men det var først under en tur til verdens bagelhovedstad, New York City, at kjærligheten blomstret for fullt. Plutselig var Hatting-pakken som jeg kjente og elsket, ikke lenger så mye å skryte av.
Det finnes selvfølgelig steder å få kjøpt en bagel som innfrir alle kravene her i Norge også. For lommebokens skyld skjønte jeg likevel fort at dette ikke var en bærekraftig løsning. Jeg måtte ta saken i egne hender. Med det endte jeg opp i Pinterest sin jungel av oppskrifter.
Her var det bare å velge en oppskrift og sette i gang. Den første testen var ingen suksess. Konverteringen mellom amerikanske og norske måleenheter gjorde meg utålmodig. Enkelte steg i oppskriften skulle også vise seg å gjøre meg komplett forvirret.
Etter å ha testet flere ulike oppskrifter vil jeg nå våge å si at jeg har fått litt dreisen på det. Selvfølgelig vil det alltid være forbedringspotensial når det kommer til formgiving. Jeg vil likevel påstå at dersom du følger denne oppskriften til punkt og prikke, vil du ha en lunsj som kan misunnes hele uken.
Oppskriften tar 3 timer og gir 16 bagels.
LES OGSÅ: Ferskt steinalderbrød
Related articles
-
Spiselig kultur på Lyche
Under UKA kunne man lære seg surdeigskunsten fra Trondheims egne Kulturgutta. De deler videre hemmeligheten bak den urgamle brødbakingsmetoden.
-
Savoring simplicity: The art of Italian cooking across borders
Food is one of the most tangible ways culture travels. Exchange students often bring their culinary traditions with them, turning shared meals into moments of cultural exchange.
-
Ta deg en lammebolle
Besøket risikerer bakoversveis og hakeslepp. Ingen kan si nei takk til tre ulike retter laget av sesongens beste råvarer.
-
En kjærlighetserklæring til hyttekost
Ullsokker, frisk fjelluft og en gryte med real norsk husmannskost vil gjøre at både kropp og sjel finner ro.
-
Alternative proteiner – fra nisjesak til klimaløsningen
Alternative proteinkilder blir stadig mer populære som kjøttalternativ, men brukes fortsatt av en liten del av befolkningen. En gruppe studenter har derfor tatt saken i egne hender
-
En dose Napoli i Trondheim
Pizza slår aldri feil. Med noen enkle tips og litt innsats kan du lage kvalitetspizza hjemme på studenthybelen.