Anmeldelse

21 Savage - american dream

21 Savages tredje album har mange høydepunkter, men det forelsker seg dessverre for ofte i R&B-drømmen.

Publisert Sist oppdatert

Shéyaa Bin Abraham-Joseph: den britiskfødte rapperen som tidlig flyttet over dammen til trap-hovedstaten Atlanta. Skole-drop-outen som endte opp på XXL sin Freshmen Class i 2016, sammen med blant andre Anderson Paak. og Lil Yachty. Nå er han ute med sitt tredje album american dream, som slippes i forbindelse med den planlagte biografiske filmen American Dream: The 21 Savage Story. 

Satt i kontekst av filmen, innser man fort at american dream er 21 Savage på sitt aller mest personlige og sårbare. Det bekreftes allerede på tittelsporet «american dream», som åpner albumet. Her står hovedpersonens mor for et av de vakreste øyeblikkene på hele platen når hun kaster lys over avgjørelsen om å reise til det lovende USA. Skildringen av en oppofrende mor med kun ett mål, å gi sønnen de beste mulighetene for å lykkes, gjør sterkt inntrykk.

 LES OGSÅ:  Støvete beats skinner sterkest på dette prosjektet. 

Der man fikk et tilbakeblikk på oppveksten i Atlanta på «american dream», er 21 Savage på «redrum» tilbake i hjembyen London. Denne gangen med enda mer gatekredibilitet. Låten maler et bilde av gjengmiljøet i Sør-Londons bakgater, der hverdagen er brutal men forlokkende med luksuriøse goder. Dette gjenspeiles også musikalsk. Spesielt den brasilianske syngingen som repeteres gjennom låten makter å være både nifs og vakker på samme tid.

Utover i albumet får vi høre flere gode gjesteopptredener. Doja Cat stjeler showet på atmosfæriske «n.h.i.e» med hviskesyngingen sin. Metro Boomin-produserte «pop your shit» har et fett gjestevers fra Young Thug, der han blant annet får sneket inn et genialt Comme Des Garcons - ordspill. Men aller best er Travis Scott på «nee-nah», hvor han høres mer sulten ut enn han har gjort på lenge. Bare verset hans alene gjør «nee-nah» til et høydepunkt på et album med flere sterke bidrag.

Til tross for gode kvaliteter er ikke american dream et feilfritt album. Spesielt andre halvdel plages av altfor mange simple R&B-låter. Summer Walker-gjestede «prove it» er dørgende kjedelig og inkluderer noen av de flaueste linjene 21 Savage har skrevet. Her minner 21 Savage om Drake på sitt mest R&B-flørtende, som ikke er positivt. Også Brent Faiyaz-gjestede «should've worn a bonnet» setter seg fast i R&B-hengemyra, og uten noen interessante musikalske grep eller minneverdige vokalprestasjoner sliter den med å komme seg ut.

american dream er i grunn et gjennomført album, med flere sterke låter. Problemet er at den også har for mange unødvendige låter. Med litt oppstramming kunne resultatet blitt forrykende bra, nå er det helt passe.

 LES OGSÅ: A.G. Cook og EASYFUN sin svanesang for PC Music sjarmerer og skuffer.

Powered by Labrador CMS