Anmeldelse:

Big Thief – Dragon New Warm Mountain I Believe in You

Big Thief sitt femte album er et grensesprengende, storslagent verk med lyrikk jeg vil ha på gravsteinen min.

Publisert Sist oppdatert

Dragon New Warm Mountain I Believe in You har alt. Den utforsker en tanke om livet og kjærligheten og stiller spørsmål ved alt i løpet av ikke mindre enn 20 låter. Slik som tittelen er dette er langt, varmt verk som spiller dypt på det humoristiske og seriøse i en hårfin balanse som treffer fjell, og utløser et vakkert, ufarlig skred. Liker du musikk, er dette et album for deg.

Helt siden jeg så Big Thief på Øya 2019 (fyfaen for en festival det var, jeg får frysninger hver gang jeg tenker på line-upen) har jeg vært forelsket i trommist James Krivchenias fabelaktig triste beat, gitarist Buck Meek og hans samarbeid med bassist Max Oleartchik og ikke minst vokalist Adrianne Lenkers geniale lyrikk. Har du enda ikke hørt på Big Thief er det jaggu på tide. Bandet har laget en klassiker, en indie-rock-pop-folkete, kjærlig musikalsk kopp med te jeg gladelig hadde druknet i.

LES OGSÅ: ARY – For Evig

Plata er ikke glad, den er ikke trist, den er deprimerende lykkelig og setter fyr på følelser jeg ikke visste jeg hadde. På låta «Spud infinity» er du med på en jamsession med bandet og du kan høre skjørheten og samarbeidet i hver eneste tone gjennom hodetelefonene. Det er Portishead på låven, det er Neil Young på klubben og det er Big Thief sitt beste verk noensinne. Om hver generasjon har sitt White Album, sitt Exile on Main Street, så har generasjon Z en sterk kandidat her.

De ga ut intet mindre enn åtte singler før albumslipp, og allerede med disse skjønte vi at dette var noe spektakulært, noe annerledes. En friere Adrianne Lenker skriver lyrikk som er uredd og kreativ gjennom hele plata. Etter de tre første låtene måtte jeg ta meg en pause første gangen jeg hørte på plata, der jeg gråter av teksten til «Change»: «Could I feel happy for you/When I hear you talk with her like we used to?/Could I set everything free/When I watch you holding her the way you once held me?», for så å humre for meg selv på «Spud Infinity» der hun rimer «knish» med «finish» og synger om hvitløksbrød.

Mot slutten får vi låta «Love, Love, Love», og den er et perfekt eksempel på Lenkers modenhet som lyriker. «Love» blir nevnt flere ganger enn jeg kan telle, og hvis du noensinne har vært borti dette ordet, følelsen, tristheten, overveldigheten, fanget, savnet, er dette den eneste låta du trenger for å sette ord på de sommerfuglene som svermer i magen din. Mot slutten skriker hun ut ordene som om alt i kroppen verker og det er ingenting annet som betyr noe, låta er altoppslukende og ekte, og jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg etter å ha følt på Lenkers utmattethet, som fremstår like klart og uklart som det kjærlighet kan virke.

LES OGSÅ: Fjerde delfinale i MGP: Hvem er disse folka?

Siste låt på dette hjertehoppende mesterverket er «Blue Lighting», som er country på det beste viset, med en dæsj folk og en teskje alt mulig annet. Det er en jamsession jeg kan se for meg involverte en låve, mange tårer, mye latter og whisky. Den oppsummerer hele plata med disse linjene: «I wanna be the mountain, kiss the sky/Yeah, I wanna be the vapor gets you high/Yeah, I wanna feel so happy that I cry/Yeah, I wanna be the shoelace that you tie/Yeah, I wanna live forever 'til I die», og den avsluttes med et spørsmål fra et av bandets mannlige medlemmer, «Gorgeous set, okay, what should we do now?» Jeg stiller det samme spørsmålet etter to år med en pandemi og et liv satt på pause - hva skal vi gjøre nå?

På et album med 20 låter, finnes det ikke én dårlig. Det er bemerkelsesverdig og fortjener all anerkjennelse i lang, lang tid fremover. Ta deg en tur i villmarka og se på stjerner som ikke finnes og slipp løs alle dine villeste tanker og fantasier til Dragon New Warm Mountain I Believe In You.

Powered by Labrador CMS