Anmeldelse

Genesis Owusu – STRUGGLER

Antiheltens lydspor.

Publisert

Den ghanesisk-australske artisten Genesis Owusu, ekte navn Kofi Owusu-Ansah, er bare 25 år gammel, men har på kort tid gjort seg bemerket innenfor eksperimentell hip-hop. I 2021 vant han pris for blant annet «Årets album» og «Beste hip-hop utgivelse» under Australias versjon av Grammy Awards med debutalbumet Smiling with No Teeth.

Der det førstnevnte albumet hadde tydelige inspirasjoner fra glitch-sjangeren og jevnt over var sjangersprikende med låter fra funk, noise og RnB, er STRUGGLER et veldig britisk-lydende album med pønk- og progressiv rock som en rød tråd. Owusu har likevel ikke gitt slipp på funk og RnB, men disse blandes mer sømløst inn og gjør hele den 38 minutter lange lytteopplevelsen særdeles behagelig.

LES OGSÅ: Køber, MC Magnus, Mikke – KØBER & Tjommi

Albumet åpner med «Leaving The Light» der raskt oppbyggende synthbass-toner og Genesis’ stressede ånding bryter ut i et maksimalistisk lydbilde preget av raskt trommespill og Owusus kraftige stemme. Refrenget «Better run, there’s a God and He’s coming for me» stadfester tidlig at STRUGGLER ikke er et festalbum, til tross for flere av de innbydende instrumentalene. På lik linje med Slowthais album Nothing Great About Britain fra 2019, finner man låter med høy energi som er sonisk underholdende og dansbare, men som lyrisk sett går mye dypere.

Låter som «Stay Blessed», «Freak Boy» og «The Roach» hadde passet perfekt inn på en dunkel og sigarettrøykfylt kjellerscene i London. Mer tilbakelente og jazzete låter som «See Ya There» og «Stuck To The Fan» kunne vært fremført på The Spotted Cat i New Orleans. Ved å bryte opp albumet får lytteren rom til å puste ut mellom all fuzzgitaren og det ellers dystre lydbildet, samtidig som 25-åringen beviser at han behersker sang så vel som rapp.

Et av høydepunktene er «That’s Life (A Swamp)», en fem og et halvt minutts odysse, der første halvdel er en hyllest til kjærlighetsrus i klassisk funk-stil, mens den siste anerkjenner at et forhold ikke bare er sol og fine dager – da med et sjangerskifte over til melankolsk neo-soul.

STRUGGLER er bare Genesis Owusus andre album, men allerede er det klinkende klart at han ikke er redd for å eksperimentere med forskjellige sjangre. Ikke bare er albumet ekstremt underholdende, det er også et innblikk i livets absurditeter fortalt gjennom Owusus alter ego «The Roach», eller kakerlakken om du vil.

LES OGSÅ: Noname – Sundial

Powered by Labrador CMS