Anmeldelse

JayBaby TheGreaty - Brown Belt

JayBaby TheGreaty sin åttende mixtape fra i år er atter et stykke god og smakfullt merkelig trap.

Publisert Sist oppdatert

Siden februar har St. Louis-rapperen JayBaby TheGreaty sluppet hele åtte mixtaper i sin karatebelte-serie. Etter hvitt, gult, oransje, grønt, blått, lilla og rødt belte, har endelig tiden kommet for Brown Belt. Den sju spor lange mixtapen er resultatet av overstadig produksjon og en voldsom tilsidesettelse av konvensjonelle måter å lage og å gi ut musikk på.

Mixtapen er laget i samarbeid med Sango, som er en internasjonalt anerkjent kurator og produsent forbundet med blant annet plateselskapet og musikkplattformen Soulection.

Brown Belt skiller seg fra de andre beltene i serien med nettopp dette fantastiske samarbeidet. Uttrykket som oppstår når en veteranprodusent som elsker å utfordre kobles sammen med en svært sulten og kreativt nådeløs rapper, er tydelig. Brown Belt er videreutviklingen av en sjanger som mange kanskje har gitt opp eller gått lei; trapmusikk som dette finnes det utrolig mye av, så for å skille seg ut i mengden må en tørre å ta større musikalske grep.

LES OGSÅ: Chad Fowler - Alien Skin

Slike utstikkere er nettopp det mixtapen Brown Belt representerer, og låter som «Yeah I Know» understreker denne evnen til å overraske, men likevel ikke skremme vekk. Låtas co-produksjon av Monte Booker, som er kjent for sine sci-fi-lasere og flimrende lydeffekter, løfter uttrykket til noe som ikke kan ignoreres av ører eller hindre grimaser. Låta «What’$ Love» utfordrer denne metoden igjen, ved å hensynsløst og smått irriterende sample fra atonale spilledåser.

Når det kommer til tekstinnholdet er dette klassisk trap, men stemmebruken er kanskje det som gjør JayBaby TheGreaty mer interessant. Rapperen befinner seg nemlig i den relativt snevre kategorien «rappere som heter noe med baby, og faktisk høres ut som en baby». Med én voksen og én mye yngre stemme, gis rappingen en kontrast som utvider vokalspennet til artisten.

Innimellom sterke skildringer av miljø, et hardt liv og store mengder dop ligger det likevel en vilje, evne og et ønske om endring. Sistesporet «Greaty For President» er en heller inspirerende låt om hvor jævlig verden kan være, og hva man både kan og bør gjøre for å fikse noen av problemene verden står overfor. Legg dette over en enkel melodi og tunge trommer så har du oppskriften på noe godt. Og mer godt har vi kanskje i vente; med én måned igjen av det svært produktive året får vi kanskje høre svart belte før nyttår.

LES OGSÅ: Hjerteslag - Tyvens Dagbok

Powered by Labrador CMS