Anmeldelse

Jeff Rosenstock - HELLMODE

Skatepunk for oss med fly-skam.

Publisert Sist oppdatert

Musikalsk er HELLMODE mitt favoritt Jeff Rosenstock-album. Han blander emo-rock, punk-rock og ikke minst ska på en utrolig morsom og energisk måte. Ska-rock låten «FUTURE IS DUMB» føles ut som soundtracket til en skatekompilasjon fra 2000-tallet, samtidig som den er moderne nok til å ikke føles ut som en billig etterligning. Introlåten «WILL U STILL U» er eksplosiv i måten den svinger mellom emo-riff, ska-rytmer og grandiose kor-vokaler, det er en fryd å høre på.

Albumet har et frenetisk tempo, som forsterkes av hvor bråkete albumet er. Det er typen album som får deg underbevisst til å gå fortere om du er på tur. Dette gjør at noe skurrer hos meg når man kommer til låtene «HEALMODE» og «LIFE ADMIN», som er svært rolige og «pene» for Rosenstock å være. Det er tydelig at intensjonen her er å få noe kontrast til det voldsomme tempoet til albumet, men de fungerer bare som en kjedelig fartsdump.

Tematisk er HELLMODE noe blandet. Rosenstock tar opp problemstillinger som er sosialt relevante i vår post-Trump nåtid. Men i denne skildringen trår han gjennom en del ganske åpenbare punkter for venstrevridde unge voksne. Det brukes litt for mye tid på å sparke inn åpne dører som: skammen over å ha råd til eget hus når folk er hjemløse, hvordan klimaendringene kommer til å ta knekken på oss alle, og at man burde brenne politibiler. Selv om dette er viktig (og riktig), så vet vi det allerede og Rosenstock tilfører ikke noe nytt. Utenom dette er låtskrivingen på sitt beste når Rosenstock blir mer personlig; som på låten «Doubt» hvor han trygler lytteren om å rive vekk all tvil, fordi ellers kommer den aldri til å dra. Eller på avslutningslåten «3 SUMMERS» hvor Rosenstocks «stream-of-conciousness» klaging på en rekke aspekter i livet sitt illustrerer hans kaotiske sinnsstemning på en veldig effektiv og intim måte.

HELLMODE er på ingen måte perfekt, men albumets frenetiske energi og eksplosive lydbilde er så fornøyelige at det er umulig å ikke bli overbevist.

Powered by Labrador CMS