Anmeldelse

Ol’ Burger Beats – 74: Out of Time

Ol’ Burger Beats gir lyden av 1974 får nytt liv med sitt siste prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Ole-Birger Neergård aka Ol' Burger Beats er tilbake med ny skive, 74: Out of Time. Ol' Burger Beats har etter hvert en del prosjekter bak seg, men dette er kanskje det konseptuelt sterkeste så langt. 

Tittelen er en 50 år gammel referanse, til året 1974, en av Ol' Burger Beats favorittår i musikkhistorien. 1974 var ikke bare et bra år for støvete soul og jazz, det var også året den ikoniske produsenten J Dilla ble født. 74: Out of Time kommer ut bare en drøy uke etter det som skulle vært Dillas femtiårsdag, og 18 år etter hans siste prosjekt Donuts som ble gitt ut rett før han døde. Den røde tråden fortsetter inn i produksjonen på albumet. I tillegg til at de fleste låtene sampler musikk fra 1974, har også hver eneste låt på skiva tempoet 74 bpm (beats per minutt), noe som gir både sammenheng og fin flyt gjennom hele prosjektet. 

Med seg på prosjektet har han en rekke flinke rappere og musikere. Det er bars fra kjente navn som Lil B, Pink Siifu, Fly Anakin og billy woods, i tillegg til Ill Camille, Yungmorpheus og norske Vuyo. Ol’ Burger Beats og GiddyGang-affilierte Vuyo slapp i 2021 albumet Dialogue. som i seg selv er fylt til randen med fete låter. Sammen er de definitivt blant Norges mest undervurderte rapper-produsent-duoer. På 74: Out of Time har Ol’ Burger Beats også fått med seg blant flere Kristoffer Eikrem på trompet og Sigurd Malmedal Drågen på trombone. Musikerne gir albumet en ny dimensjon i måten de spiller på lag med samplene, og det bidrar til å spikre lydbildet. 

Albumet er fra start til slutt en deilig og naturlig krysning mellom jazz og hiphop, to sjangere Ol’ Burger Beats har dyp kunnskap om. Lekre samples av Rhodes eller piano danner et bakteppe som musikerne og rapperne kan leke seg over. Myke men tunge kick holder takten, mens resten av trommelydene ofte er mer svevende. Det hele blir et veldig behagelig lydbilde. Albumet er såpass fint og sammenhengende at det vanskelig å peke ut enkelte låter over andre. Likevel har tittelsporet «Out of Time (feat. Ill Camille)» og «Recuperating (feat. Gabe ‘Nandez and Fly Anakin)» pekt seg ut som favoritter. Jeg vil likevel understreke at dette er et album som bør høres i sin helhet. 

Alt i alt er 74: Out of Time et sjeldent godt gjennomført album, som selv J Dilla og Madlib hadde vært stolt av. Det er 17 solide spor med vers fra flere rappere jeg kan garantere deg at du burde bli bedre kjent med. 74: Out of Time er ikke bare lyden av 1974, det er lyden av en av de beste albumene fra 2024.

LES OGSÅ:  Dina Ögon - Orion

Powered by Labrador CMS