Anmeldelse

Sufjan Stevens - Javelin

Sufjan Stevens seiler elegant i hans kjente indie-folk-båt

Publisert

Sufjan Stevens har siden Michigan, et album som nå er over 20 år gammelt, vært en folk-folke-favoritt. Likevel har han sjeldent vært redd for å utforske, enten det skulle vært i ambient-, elektroniske- eller klassiske territorier. Javelin er et resultat av hele hans karriere. 

Dette er muligens Stevens mest personlige album. En samling av alt som utgjør hans vesen: elskere, venner, erfaringer og følelser tettpakkes i 42 sterke minutter. Allerede på introlåta «Goodbye Evergreen» gransker Steven hans sjeleliv og setter hans sårbarheter til utstilling. Med en briljant sans for et musikalsk uttrykk utsmykker han sin lyrikk med dynamisk, underlig instrumentasjon. 

Javelin vil nok ikke anerkjennes som Stevens’ beste, for sjeldent når albumet Illinois' eller The Age Of Adz sine høyder. Likevel kan man forstå det som Stevens’ mest realiserte verk. Hans subtile folkestil, teatralske maksimalisme, sjanger-nysgjerrighet, lidenskap for kor og tidvis elektroniske utforskninger dukker opp på dette amalgam-albumet som utgjør hans 20-års lange karriere. 

Derfor er det lett å høre Javelin og tenkte «har jeg ikke hørt dette fra Sufjan Stevens før?». Dette er ikke en håpløs kvalitet for Javelin, men stundom kan det resultere i en noe repetitiv lytteopplevelse. «Genuflecting Ghost» og Neil Young coveret «There’s A World» lyriske kraft klarer ikke å rettferdiggjøre forutsigbare lydbilder og strukturer som mangler noe i forhold til Javelin ellers høye nivå. 

I motsetning har vi låter som «So You Are Tired», den første singelen fra Javelin: en knusende innsikt om at ens kjærlighet er ubesvart. Låtas myke pianoer og kraftige koringer akkompagnerer Steven i hans håpløshet, og resultatet er en av Stevens beste låter. På den 8-minutter lange «Shit Talk» maler Stevens kjærlighetens kvaler på et høy-drevet og bitende vis før låta bryter ut i to transporterende minutter med vakre droner. 

Til tross for Javelin sin tidvise forutsigbarhet er Sufjan Stevens’ nye album en velskrevet, vakker skildring av hans lidenskaper og lidelser.

LES OGSÅ:  Museum – Ord som bare voksne kan

Powered by Labrador CMS