Bokanmeldelse

Pølsevev

Øystein Pettersens nye selvhjelpsbok gjør det klart at keiseren mangler klær.

Publisert Sist oppdatert

Tittel: Helt konge!

Forfatter: Øystein «Pølsa» Pettersen

Sider: 294

Sjanger: Selvhjelpslitteratur / sportsbiografi

Ifølge Øystein Pettersen finnes det to typer mennesker: «De som er i live og de som lever». Derfor trengs det en metode – nemlig Pølsas nye konge-metode – «slik at folk kan begynne å leve». Inspirert av dette, og uten å avsløre hvilken kategori undertegnede tilhører, vil også jeg skille mellom to mennesketyper: de som leser selvhjelpsbøker, og de som blir flaue på vegne av dem som har skrevet dem.

En dritenkel metode

Undertittelen på Pettersens nye bok fornekter seg ikke når den tilbyr «En dritenkel metode for alle som vil lykkes med alt de gjør!». Utropstegn er det faktisk også i tittelen på Helt konge!. Konge er et akronym for «konkret målsetting, oversikt, nøyaktig planlegging, gjennomføring og evaluering». Pettersen tilbyr ingen forskning eller bevis for hvorfor nettopp disse ordene utgjør kongeveien til alt godt; det er personlige anekdoter og erfaringer som er bokas grunnmur. Konge-metoden er med andre ord en toppidrettsutøvers oppskriftsmessige treningshverdag, optimistisk applisert på resten av tilværelsen.

LES OGSÅ: Studentvelferden er viktigere enn noen gang

Pølsa mot verden

Over nær 300 sider uthever Pettersen slagord som «Ikke gjør som alle andre», «Stol på deg selv», «Lag en god dag» og «Planlegg for suksess», ispedd noen illustrerende historier fra egen karriere. Et eksempel fra da Pettersen vil stake et renn i Holmenkollen lyder slik: «Det går ikke an å stake det rennet, sa de. Det er umulig». Men Pølsa motiverer seg selv med Mike Tyson-sitater underveis og gjør det umulige: «I dag staker alle de beste Holmenkollmarsjen på blanke ski». Etter seieren legger han filosofisk til: «Løypa er den samme, måten vi ser den på har endret seg». Selv om Pølsas meg-mot-verden-mentalitet sikkert har lurt hans egen kropp til å prestere i skisporet, er det nok vanskeligere å lure leserne.

«I have a dream»

De beste delene av Helt konge! er forankret i Pettersens etos som familiefar og idrettsutøver. Her er det en forsøksvis inspirerende moral om å ta vare på dem som faktisk betyr noe for deg – den såkalte «flokken din». Pettersen har åpenbart også vært gjennom mye tungt, deriblant sykehusinnleggelser og fravær fra familien, noe som tidvis resulterer i nokså fine betraktninger rundt livets bølgedaler. Disse innsiktene drukner dessverre i en heller pompøs sitering av navn som ikke bare Ingebrigt Steen Jensen, men også Dalai Lama, Albert Einstein og Dr. Martin Luther King Jr. Sistnevnte ville kanskje ha snudd seg i graven om han visste at «I have a dream» nå blir brukt av en norsk millionær for å opphøye egen skikarriere, likevel klarer jeg ikke slutte å smile.

LES OGSÅ: På ferten av luktesansen

Verden vil bedras

Mot slutten av Helt konge! synker smilet ned i en irritert mine over bokens gjentagende innholdsløshet. Verre er det at et utall naive næringslivsledere antagelig vil betale dyrt for å høre Pølsa misbruke Dalai Lama og preke om konge-metoden i årene fremover. Muligens er Helt konge! bare et økonomisk motivert påfunn i kjølvannet av en innbringende skikarriere og dobbel Mesternes mester-deltagelse, men en får faktisk følelsen av at Pettersen – i likhet med hans entusiastiske følgerskare i sosiale medier – tror på det selv. Det er selvsagt flott om disse menneskene føler at de kan «lykkes med alt de gjør» etter å ha lest boken, men det finnes langt mindre klisjéfulle former for placebo der ute.

Powered by Labrador CMS