Alltid en slager

Invitert på tapas? Overraske kjæresten eller de i kollektivet? Noe å servere ved siden av suppen?

Publisert Sist oppdatert

Focaccia er en type brød som stammer fra det nord-italienske kjøkken, men er i dag elsket av folk fra alle verdens hjørner. Vidunderbrødet bringer måltidet til nye høyder.

Ingredienser

MIN FOCACCIA ER TOPPET MED: Rosmarin, havsalt og hvitløk.
  • 1 l vann
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ts sukker
  • 2 ts salt
  • 6 ss olivenolje
  • 18 dl mel
FOCACCIABLINGS: Dropp den tørre brødskiven og bruk focaccia istedenfor.

Topping

TILBEHØR: Server gjerne ved siden av gryter, supper og til tapas.
  • 5 hvitløksfedd
  • ½ dl olivenolje
  • 3 ss havsalt
  • 3 ss rosmarin, fersk eller tørket

Slik gjør du

  1. Temperer vannet til ca. 37 grader. Et fint triks kan være å dryppe noen dråper på håndleddet for å kjenne om vannet er for kaldt eller varmt. Om væsken er for varm vil gjæren dø, og du vil få en focaccia som minner mer om kjeks.

  2. Bland gjær, sukker og salt i en stor bolle og tilsett vannet og oljen.

  3. Rør inn melet. Fortvil ikke, deigen skal ha en løs konsistens. Nesten som lekeslimet du hadde da du var yngre.

  4. La deigen stå til heving i romtemperatur i 10-12 timer. Hevetiden avhenger av mengden gjær du tilsetter. Har du ikke tid til lang hevetid kan du erstatte 2 ts med ca. en halv pose tørrgjær, og gjerne la deigen heve et lunt sted.

  5. Hell deigen over i en langpanne som er smurt med litt olivenolje. Det kan være lurt å legge litt bakepapir i bunn så den løsner lettere, men ikke på hele platen. Da blir ikke skorpen like sprø.

  6. Stikk fingertuppene ned i deigen for å lage små hull.

  7. Mos hvitløksfeddene, bland dem med olivenolje og smør jevnt utover deigen. Strø over med havsalt og rosmarin.

  8. Som topping kan du også ha rødløk, fetaost, soltørkede tomater, oliven, eller pesto. Kun fantasien setter grenser, men pass på at toppingen ikke har for høyt fuktighetsinnhold.

  9. Focacciaen skal stekes på 200 grader midt i ovnen i ca. 40 minutter. Tiden avhenger av ovn og tykkelse. Om du banker på toppen skal det være en hul lyd når brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist.

Focaccia holder godt i fryseren og kan tines opp.

Powered by Labrador CMS