
Alltid en slager
Invitert på tapas? Overraske kjæresten eller de i kollektivet? Noe å servere ved siden av suppen?
Focaccia er en type brød som stammer fra det nord-italienske kjøkken, men er i dag elsket av folk fra alle verdens hjørner. Vidunderbrødet bringer måltidet til nye høyder.
Ingredienser

- 1 l vann
- 2 ts tørrgjær
- 2 ts sukker
- 2 ts salt
- 6 ss olivenolje
- 18 dl mel

Topping

- 5 hvitløksfedd
- ½ dl olivenolje
- 3 ss havsalt
- 3 ss rosmarin, fersk eller tørket
Slik gjør du
-
Temperer vannet til ca. 37 grader. Et fint triks kan være å dryppe noen dråper på håndleddet for å kjenne om vannet er for kaldt eller varmt. Om væsken er for varm vil gjæren dø, og du vil få en focaccia som minner mer om kjeks.
-
Bland gjær, sukker og salt i en stor bolle og tilsett vannet og oljen.
-
Rør inn melet. Fortvil ikke, deigen skal ha en løs konsistens. Nesten som lekeslimet du hadde da du var yngre.
-
La deigen stå til heving i romtemperatur i 10-12 timer. Hevetiden avhenger av mengden gjær du tilsetter. Har du ikke tid til lang hevetid kan du erstatte 2 ts med ca. en halv pose tørrgjær, og gjerne la deigen heve et lunt sted.
-
Hell deigen over i en langpanne som er smurt med litt olivenolje. Det kan være lurt å legge litt bakepapir i bunn så den løsner lettere, men ikke på hele platen. Da blir ikke skorpen like sprø.
-
Stikk fingertuppene ned i deigen for å lage små hull.
-
Mos hvitløksfeddene, bland dem med olivenolje og smør jevnt utover deigen. Strø over med havsalt og rosmarin.
-
Som topping kan du også ha rødløk, fetaost, soltørkede tomater, oliven, eller pesto. Kun fantasien setter grenser, men pass på at toppingen ikke har for høyt fuktighetsinnhold.
-
Focacciaen skal stekes på 200 grader midt i ovnen i ca. 40 minutter. Tiden avhenger av ovn og tykkelse. Om du banker på toppen skal det være en hul lyd når brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist.
Focaccia holder godt i fryseren og kan tines opp.