Alternative fastelavensboller

Bli kollektivets store helt på søndag, med rykende ferske boller.

Publisert Sist oppdatert

På søndag er det kvelden før fasten. Jeg snakker ikke om den siste uka før vi får nytt stipend, men om dagen som tradisjonelt åpner den kristne fasten, fastelaven. Her får du oppskriften på noen humanistiske og sunne boller som kan lages til både hverdag og fest.

Fakta

  • ”Fastelavn” kommer fra mellomtysk, og betyr “kvelden før fasten”. Omtales også som fleskesøndag.
  • Askeonsdag innleder fasten. Det er da 40 dager (søndager ikke medregnet) til første påskedag, og feiringen av Jesu oppstandelse.
  • Hedenske skikkelser knyttes også til fastelavn. Dette var trolig en feiring for at vinter gikk over til vår, og mange ulike ritualer for å få fruktbarheten til blomstre knyttes til denne feiringen.
  • Ofte var nakne jomfruer en del av ritualene. De ble blant annet satt foran plogen, så jordet skulle gi gode avlinger det kommende året. Unge kvinner som enda ikke hadde båret frem barn ble slått med kvister, som nå har blitt fastelavensriset.
  • Siden 1952 har Norske Kvinners Sanitetsforening solgt de tradisjonelle fastelavensrisene.
Kilde: Store norske leksikon

Ingredienser:

  • 1 pose tørrgjær
  • 50 g smør
  • 5 dl melk (ekstra lett, skummet, hel eller kulturmelk)
  • 1 boks med kesam, tilsvarer 3 dl.
  • 1 dl sukker eller sukrin (se tips)
  • ½ ts salt
  • 2 ss kardemomme
  • 1 ts kanel
  • 17 dl hvetemel (har du lyst på grovere boller kan noe av melet erstattes med grovt mel)
  • 1 egg
  • Melk til pensling

Fyll:

  • 3 dl fløte (se tips)
  • Vaniljesukker
  • Syltetøy, her er det bare å ta det man har i kjøleskapet.
  • Melis til pynt

Framgangsmåte:

  1. Ha smør i en kjele på svak varme, og vent til det er smeltet før du tilsetter melken. Denne blandingen skal varmes opp til cirka 37 C. Et fint triks kan være å dryppe noen dråper på håndleddet for å se om blandingen er for kald eller for varm. Om væsken er for varm vil gjæren dø og du vil få flate og kjedelige boller.
  2. Hel tørrgjær i en stor bolle og tilsett smør- og melkeblandingen. Tilsett kesam og rør til en klumpfri blanding. Visp deretter inn egget, rør godt.
  3. Ha deretter sukker, salt, krydder og mel i en bolle, bland det sammen og tilsett, det i blandingen. Rør godt til deigen blir jevn og smidig. Tilsett deretter resten av melet. La deigen heve på et lunt sted i cirka 30 minutter.
  4. Vask kjøkkenbenken grundig og legg deigen på den rene, tørre, flaten og kna den godt.
  5. Del deigen i 30 like store emner og trill de til boller. La bollene heve i 30 minutter på en stekeplate dekket med bakepapir.
  6. Pensle bollene med et egg eller melk. Stekes i ovnen i ca 10 minutter på 200 C. Det kan være forskjell fra ovn til ovn, så følg med. De skal ha en gyldenbrun farge når de er ferdige. Avkjøles på rist.
  7. Når bollene er avkjølt skjærer du dem i to og tar på ønsket mengde krem og syltetøy. Dryss over med melis.

Tips:

Sukrin kan du få kjøpt på ulike matvarebutikker. Dette er et godt alternativ til sukker og koster 75 kr. for én pose. For en mer eksklusiv krem kan man blande inn 200 gram mascarpone-ost, med 1,5 dl kremfløte. Bland deretter inn litt vaniljesukker og frosne eller ferske bringbær.

Med denne deigen kan du også lage kanelsnurrer, solboller eller kringle. Du kan også tilsette sjokolade, rosiner, marsipan eller nøtter i deigen. Bollene egner seg også godt til å bli fryst ned.

Powered by Labrador CMS