Enkel og eksotisk

I det indiske kjøkken finnes mange spennende og eksotiske smaker. Med den tradisjonelle Butter Chicken kan du både imponere og utfordre smaksløkene.

Publisert Sist oppdatert

Det som gjør denne retten er alle de spennende krydderne. Butter Chicken inneholder blant annet garam masala. Dette er ikke et krydder, men en indisk krydderblanding. Blandingen har lokale variasjoner, men inneholder som regel spisskummen, sort pepper, kanel, muskat, nellik, chilipepper, koriander og kardemomme. Prøv min norske, forenklede tvist på denne eksotiske retten. Jeg kan love deg at den krever en mindre avansert krydderhylle og mindre tid enn orginalen.

Ingredienser til 3-4 personer:
600 g kyllingbryst eller kyllinglår, med eller uten bein
2 gule løk, finhakket
3 ss olje
3 fedd hvitløk, finhakket
3 ss revet, fersk ingefær (kan også bruke 2 ts tørket ingefær)
3 ss smør
4 ss garam masala
2 ss chilipulver
1 ss pepper
1 ss kanel
1 ss spisskummen
2 ss sitronsaft
½ boks tomatpure
1 boks med hakkede tomater
2,5 dl lettrømme, matfløte eller gresk yoghurt
2 ss sukker
1 neve finhakkede mandler (nesten som mel)
Koriander til pynt (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Skjær kyllingbrystet i tre biter, om du bruker lår kan du la dem være hele. Om du har tid kan du marinere kyllingen i 2 ts garam masala, sitronsaft og litt olje i en plastpose i et par timer. Har du ikke tålmodighet er det bare å fortsette.
  2. Sett stekepanna på full guffe, når den er god og varm slenger du oppi litt olje og kyllingen. Skru ned varmen. Pass på at kyllingen blir stekt og ikke kokt. Stek gjerne i flere omganger. Når all kyllingen er stekt setter du dette til side.
  3. Smelt litt smør i en kjele. Sleng finhakket løk, hvitløk og revet ingefær i kjelen. Ha på lav varme. Løken skal bli myk, men ikke brun.
  4. Tilsett garam masala, chilipulver, pepper, og kanel.
  5. Tilsett de hakkede tomatene, tomatpure og sitron­saft, og la det putre på lav varme i minst 15 minutter. Om du har tid kan du la det putre lenger. Om du ønsker en glatt saus kan du bruke en stavmikser.
  6. Til slutt tilsetter du gresk yoghurt, lettrømme eller matfløte, de finhakkede mandlene og litt sukker. Bland dette godt. Tilsett den stekte kyllingen og la det stå og putre i ti minutter eller mer.
  7. Serveres med ris, nan, mangochutney og salat om ønskelig. Kan fryses.

Henriettes hvitløksnan

Nan er utrolig godt, men vanskelig å få til skikkelig uten en tandooriovn, noe de færreste studenter har. Denne varianten er i alle fall bedre enn den man kan kjøpe i butikken og nesten like lettvint.

Ingredienser:
1 ts tørrgjær
2 ts sukker
0,5 dl vann
9,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron
2 dl melk, romtemperatur
1,5 dl gresk yoghurt
5 hvitløksfedd
Olje

Slik gjør du:

  1. Bland sammen gjær, sukker og romtemperert vann i en liten bolle og la det stå i ti minutter.
  2. Bland sammen mel, bakepulver og natron i en stor bolle.
  3. Miks sammen gjærblandingen, yoghurt og melk. Tilsett deretter denne miksen med melet i den store bollen. Rør og kna med hendene til deigen blir smidig og fin.
  4. La deigen heve i to timer.
  5. Del opp i tolv emner og kjevl eller mos de utover med hendene. De skal være som en tynn pizzabunn og litt pæreformede.
  6. Sett stekeovnen på høyest mulig temperatur, med en stekeplate inne i ovnen. Poenget er å etterligne en tandooriovn. Når ovnen har nådd høyest mulig varme legger du ett av emnene på et bakepapir, og pensler på litt finhakket hvitløk og olje.
  7. Ta forsiktig ut det varme stekebrettet og la nanen steke i omtrent fem minutter. Følg nøye med.
  8. Nan passer til mange ulike retter. Kan fryses.
Powered by Labrador CMS