Vil utfordre kunstpublikummet

Maleren Sverre Koren Bjertnæs vil bli profet i egen by. Maleren har kommet hjem for å opprette Trondheims eneste høykvalitetsgalleri. Er trønderne klar for det?

Publisert Sist oppdatert

Maleren Sverre Koren Bjertnæs viser fram et lite, kaotisk og røykfylt atelier på Svartlamoen der en kaskade av farger på åtte kvadratmeter lerret er det største blikkfanget.

Foto: Therese Marie Tande, Under DuskenFargerik : Billedkunstner Sverre Koren Bjertnæs fra Trondheim flyttet nylig pensler, maletuber og lerret til atelieret på Svartlamoen. Hans forkjærlighet for store format har ført til ansettelse av en god hjelper i Håvar Eggereide (bakerst).Foto: Therese Marie Tande, Under DuskenFoto: Therese Marie Tande, Under Dusken

– Dette bildet vil trolig bli kalt «Las Vegas implosjon». Det er en kommentar til hvordan den vestlige sivilisasjonen er i ferd med å spise opp seg selv, forteller han.

Casinoene, reklameskiltene og de glorete hotellene må bivånes på avstand for å gi et helhetsinntrykk.

– Å bruke store format gjør at den fysiske konfrontasjonen mellom maleri og seer blir annerledes. Man kan ikke ta innover seg et stort bilde på en gang.

Galleriåpning i mars

Den hjemvendte maleren ønsker å åpne et galleri i sentrum.

– For det første skal galleriet drives uten offentlig støtte for å unngå føringer om hvor mange trønderske kunstnere som skal stille ut. For det andre håper jeg å kunne samarbeide med Kunstakademiet i Trondheim (KiT). Å la uetablerte kunststudenter få stille ut samtidig som de større kunstnerprofilene tror jeg kan være en fin kombinasjon, hevder 29-åringen.

– Det blir spennende å se om galleriet kan tiltrekke seg et seriøst bedømmende publikum, og ikke minst om et slikt publikum eksisterer i Trondheim.

Åpningen er stadfestet til mars 2006, og Koren Bjertnæs tror behovet for et nytt galleri er tilstede.

– Jeg kjenner mange kunstnere som ikke engang vurderer Trondheim som utstillingssted fordi de privateide galleriene er for dårlige. Byen har også slitt med kunstnerflukt, noe jeg håper kan bli motarbeidet ved opprettelsen av et slikt galleri, påpeker han.

Skeptisk til Nerdrum-miljøet

Koren Bjertnæs er selv en av dem som flyktet fra hjembyen da han skulle utdanne seg. I en alder av 16 år ble han Odd Nerdrums elev.

– Odd influerte meg mye i starten, men jeg tror det var en usunn læringsprosess. Jeg slukte alt rått fordi jeg var så ung. Nerdrum-miljøet er sekterisk, og det er lite dyrking av selvstendighet, sier han og stiller seg kritisk til mester/elev-praksisen.

– Men Odd er en fantastisk interessant person, og teknisk sett lærte jeg mye om håndverket.

En annen kjent maler som har påvirket Koren Bjertnæs er trondheimsmaleren Håkon Bleken. Tidligere i høst ble Bleken tildelt Anders Jahres kulturpris, og i den anledningen pekte han utKoren Bjertnæs som en av juniorvinnerne.

– Det var utrolig morsomt å få anerkjennelse fra noen som betyr så mye for meg. Jeg føler vi deler idealet om at kunst skal ha en nytteverdi.

1000 bilder av Las Vegas

For en måned siden var billedkunstneren i Las Vegas for å hente inspirasjon til neste utstilling på Galleri K i Oslo. Utstillingen åpner høsten 2006.

– På to døgn tok jeg nesten 1000 bilder. Byen viser hvordan samfunnet har blitt pervertert, og man får en følelse av at man står på stupet av utslettelsen, forteller han.

Men å bli stemplet som anti-amerikansk vil han ikke ha noe av.

– Det har blitt mote å være kritisk til USA. Jeg vil gjerne ha politiske bilder, men vil ikke gi noen svar. Kunst skal introdusere publikum for en ny tankerekke.

Las Vegas-utstillingen vil bestå av et tjuetalls malerier, og det største vil ta omtrent ett år å ferdigstille.

Krever kunsthall

For noen måneder siden ble han innlemmet i en kunstnerorganisasjon som laget handlingsplanen «Kunstnerkrutt i Trondheim», et tiltak som skal skaffe unge kunstnere et samlingspunkt i en felles kunsthall.

– Det er lite velvilje i Trondheim for å hjelpe kunstnere, og vi mangler definitivt nasjonal bredde i byen. Nå må offentligheten ta ansvar og gi støtte slik at ikke alt skjer i Oslo.

Han forlot selv barndomshjemmet for å søke lykken sørover.

– Agendaen til norsk samtidskunst blir bestemt i Oslo. De fleste stipendene er der, og de har et levende kunstnermiljø med mange gallerier. Det er synd at alle bestemmelser og kunstaktiviteter foregår her.

Powered by Labrador CMS