
Slik markerer studentene 1. mai
I det sola brøt gjennom det regntunge skylaget over Trondheim denne maimorgenen, stimlet folket sammen på Kongsgårdsplassen.
Blant feststemte demonstranter var det flere studenter, som var samlet for å markere arbeidernes dag. Den årelange tradisjonen sto like taktfast som marsjtrommene i korpset i det folketoget bevegde seg mot torget.

Erling Eide Hustvedt var en av disse studentene. Hustvedt går fjerde året i Industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU, er tidligere leder i AUF i Trondheim og er for øyeblikket bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet.
Han mener det er viktig at alle markerer denne dagen, ikke bare studenter, men poengterer likevel:
– De fleste studenter har deltidsjobber, så det er viktig at de vet hvilke rettigheter de har.
I tillegg setter han dagen i historisk kontekst.
– Mange rettigheter er på plass i dag, men det er viktig å huske på at ingen av dem kan tas for gitt, stadfester han.
Hustvedt har et arbeidskrav å levere i morgen, men sier med et smil om munnen at skolebøkene får ligge, og at han får jobbe ekstra med oppgaven i morgen.
Vanskelig å ta seg fri som student
Lektorstudent i samfunnsfag Astrid Marie Foss Claussen var også blant de fremmøtte. Hun er leder for LO-studentene i Trondheim, og kommer fra den tradisjonsrike studentfrokosten på Folkets Hus.
Etter folketog og appeller på torget venter en dag for feiring og sosialisering, men Claussen er usikker på hvor mye hun får deltatt. Eksamensperioden er i anmarsj, og oppgaver skal leveres.
– Jeg skulle ønske jeg kunne ta meg en fridag, det er jo det denne dagen egentlig skal være, men som student er det vanskelig å seg fri, stadfester hun.
Claussen mener sakene arbeiderbevegelsen har kjempet frem opp igjennom tiden er gode argumenter for at studentene også skal gå i tog.
– Åttetimersdagen og sykelønnsordningen er eksempler på saker som har blitt kjempet gjennom, blant annet ved å gå i 1. mai-tog, slår hun fast.
Internasjonal solidaritet
Vel fremme på torget og fremst bak Studentersamfundets fane står samfundetleder Rami Chumber. De har markert dagen ved å dele ut vafler og kaffe utenfor Samfundet, før de slo seg sammen med folketoget.
Han poengterer at studentene er en gruppe som kan dra nytte av klassebevissthet.
– Man skal jo straks inn i arbeidslivet, som gjør det ekstra viktig å være med på markeringen, poengterer han, før han legger til:
– 1. mai rommer jo mer også, som internasjonal solidaritet, som er veldig i tråd med hva Samfundet handler om.
Chumber skulle også ønske skolebøkene fikk ligge i fred, men så ikke bort ifra at det var litt arbeid som måtte tas igjen, et mantra det latet til at mange av dagens fremmøtte kunne kjenne seg igjen i.
