FULLKONTAKTSPORT: Sporten kan beskrives som en kombinasjon av rugby og hockey, men på rulleskøyter og uten ball.

– Som rugby og hockey, men på rulleskøyter

Roller derby er en feministisk fullkontaktsport på rulleskøyter. En kamp med Nidaros Roller Derby gjorde dette konseptet klart.

Publisert Sist oppdatert

Den ukjente sporten roller derby beskrives som en intensiv fullkontaktsport på rulleskøyter. 5. april viste trondheimslaget Nidaros Roller Derby seg frem for Oslo Roller Derby i Trondheim spektrum. 

Julie Hafsås har spilt roller derby i to år, men forteller at det kun tok noen få måneder før roller derby var hele personligheten hennes. Hun forsøker å forklare hva sporten egentlig innebærer. 

– Når jeg forklarer det til folk pleier jeg å si at det er litt som rugby og hockey, men på rulleskøyter og uten ball, forklarer Hafsås.

Førstegangsjammer

BRENNER FOR DERBY: Julie Håfsås har rollen som jammer for første gang under dagens kamp.

Hafsås forteller at 1 kamp er inndelt i 2 omganger på 30 minutter hver, som er delt inn i «jams» som kan vare i opp til 2 minutter. Laget får poeng ved at en spiller, kalt en «jammer», fra hvert lag passerer flest mulig motspillere. Såkalte «blockers» på den andre siden forsøker å blokkere jammeren. 

Hafsås hadde rollen som jammer for første gang under dagens kamp.

– Jeg var livredd, men klarte å passere motspillere slik at laget mitt fikk poeng, så jeg er veldig fornøyd, sier Hafsås. 

Syv dommere på samme tid

Selv om sporten kan se brutal ut, følger den et strengt regelsett med syv dommere på banen samtidig, i tillegg til fullt utstyr som beskytter hodet, knær, albuer, håndledd og tenner. 

– Det er veldig strenge regler for hva slags type kontakt som er lov. Det er for eksempel ikke lov å spenne ben, gripe eller dytte motstanderen, forteller Hafsås. 

Det er heller ikke lov til å gå inn med hodet først, sikte på hodet til noen andre, eller treffe noen i ryggen eller under kneet. 

Til tross for strenge sikkerhetsregler, innrømmer Hafsås at det likevel kan oppstå skader. 

– Risikofritt er det ikke. Det hender at noen skader seg slik at de får benbrudd eller hjernerystelse, men dette er heldigvis sjeldent, innrømmer hun. 

Eneste klubben i Trondheim

Nidaros Roller Derby er det eneste laget som driver med den lille sporten i Trondheim. Hafsås forteller at hun gjerne skulle ønske flere visste om sporten. 

– Vi har så vidt nok spillere til et fullt lag. Ofte må vi låne spillere fra andre lag i Norge for å få et fullt lag til kamp, forteller Hafsås. 

Til tross for at spillerne i utgangspunktet spiller på ulike lag, er de altså ikke bitre fiender. Lagånden kommer tydelig frem ved kampens slutt, der både taperne og vinnerne jubler og klemmer hverandre. Det er åpenbart at de er gode venner. 

– Det er dyrt å reise frem og tilbake for å spille kamp, så for å hjelpe hverandre litt med kostnadene sover vi ofte over hos hverandre. I kveld sover en jammer fra et annet lag hjemme hos meg på sofaen, sier Hafsås. 

Selv om laget får støtte fra andre lag rundt om i Norge, forteller Hafsås at de likevel er avhengig av nye medlemmer og dugnadsånd for at klubben skal kunne overleve. 

– Vi drifter hele klubben selv, men vi trenger flere folk til å holde liv i laget og drifte det, forteller hun. 

LES OGSÅ:  – Ingen har kontroll på lovverket

– Alle kan spille derby

Selv om roller derby er en liten sport i Trondheim, understreker Hafsås at sporten er åpen for alle.

– Alle kan spille derby. Vi er en mangfoldig gruppe der det er plass til alle, både unge og eldre, studenter og folk i arbeidslivet, sier hun. 

Hun forklarer videre at sporten bygger på et feministisk grunnlag. 

– Roller derby startet som en kvinneidrett med en feministisk «grasrotbevegelse», og denne bevegelsen driver fortsatt sporten fremover, forteller Hafsås. 

Sporten er således kjent for å kjempe for likestilling mellom alle kjønn, ikke bare menn og kvinner, men også transpersoner, interkjønnede og kjønnskreative. 

– Vi ønsker at alle som identifiserer seg med noe kvinnelig skal få lov til å være med. I motsetning til andre sporter der transkvinner blir ekskludert av frykt for at de kan ha en fordel over cis-kvinner, påstår Hafsås. 

Møt Hot Sås og Kentucky Fried Bitchin

Mens spillerne ruller rundt, er det vanskelig å ikke legge merke til de artige navnene de har på draktene sine. 

– Det er vanlig å velge seg et morsomt spillernavn, gjerne et ordspill som har noe med navnet ditt å gjøre, eller noe du liker innenfor populærkulturen, forklarer Hafsås.

Selv har hun valgt seg spillernavnet «Hot sås» som et «spicy» ordspill på etternavnet hennes. Lagspilleren «Kentucky Fried Bitchin» tok navnet etter at faren hennes reiste hele veien fra Kentucky for å se hennes første kamp. 

Hafsås vet ikke hvor tradisjonen kommer fra, men sier at det har blitt en stor del av derbykulturen.

– Vi tar sporten på blodig alvor, men vi synes det er viktig at man kan ha det litt artig i tillegg, avslutter hun.

LES OGSÅ:  Én vanlig kryptofeil kan få alvorlige følger

Powered by Labrador CMS