UKA holder på lave priser, selv uten oljepenger

Samfundet går med underskudd og forventer at overskudd fra UKA skal redde økonomien.

Publisert

I 1917 startet festivalen UKA på Studentersamfundet i Trondhjem. Der gjøglerglede er kjent som UKAs mor, er pengemangel kjent som UKAs far.

Utgangspunktet for festivalen var at den skulle fungere som en inntektskilde for Studentersamfundets da trange økonomi. Et drøyt århundre senere fungerer forholdet mellom UKA og Samfundet på samme måte. Dette bekrefter leder Monica Rolfsen ved Samfundets finansstyre.

STARTET SOM INNTEKTSKILDE: Leder av Finansstyret ved Samfundet, Monica Rolfsen, forklarer at UKA ble startet som en festival for å sikre inntekt til Samfundet.

– UKA er jo for show, og det skal være morsomt. Men det er også for å få inntekt til Samfundet.

Hun forteller at Samfundets økonomi normalt går i minus, men at den jevner seg ut med overskuddet fra UKA. Dermed er UKA avgjørende for at driften av Samfundet skal gå rundt.

– Samfundet har bare gått i pluss to ganger. Det var i 2016 og 2018. Ellers har det alltid gått i minus. Men så går det bra fordi UKA drar inn mye overskudd, sier Rolfsen.

For eksempel ble Samfundets driftsresultat i 2020 et underskudd på drøye to millioner, men årsresultatet endte på én million i pluss etter overføringer fra UKA.

Dette gjensidige økonomiske forholdet er til og med festet i Samfundets lover. UKAs inntekter har i hovedsak bestått av øl- og billettsalg, men samarbeidspartnere har også stått sentralt. Slik som i 2007 da samarbeidet med Equinor ble startet.

Klarer seg fint uten Equinor nå

Både våren 2023 og våren 2024 var det mye diskusjon og dramatikk om hvorvidt Storsalen ved Studentersamfundet kom til å kutte samarbeidet med Equinor.

Den gangen ble det et knapt flertall for nei, men samarbeidet skulle likevel snart ta slutt da Equinor selv valgte å avslutte samarbeidet høsten 2024.

UKEsjef Selma Lindseth Lindeman forklarer at det avsluttede samarbeidet har betydd at de må jobbe rundt de nye problemstillingene, men at det slik sett ikke har vært et problem for UKA-25.

– Vi fikk vite om det såpass tidlig, så da må man bare forholde seg til det, forklarer Lindeman.

Lindeman påpeker at Equinor har vært en god hovedsamarbeidspartner i mange år, men at man nå står i en helt annen situasjon enn for 20 år siden, ettersom det finnes en bedre organisatorisk struktur.

– Det har krevd mye mer planlegging, og mye tid har gått med til å se på detaljer og prioriteringer for å få balansert budsjettet, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik markerte studentene 1. mai

– Vi har absolutt gønnet på

PRIORITERINGER: UKEsjef Selma Lindseth Lindeman forklarer at lave billettpriser er en viktig prioritering for UKA.

Til tross for at UKA ikke lenger har den lukrative samarbeidsavtalen med Equinor, garanterer Lindeman en storslått festival.

– Vi har absolutt gønnet på, altså. Samtidig har vi måttet ta stilling til hva vi skal prioritere, forteller Lindeman.

Arrangementene og det store teltet i Dødens dal består, men Baccarat-teltet, som var i Høgskolenparken i 2023, droppes.

– I år har vi ikke det samme behovet for plass som tidligere, ettersom vi har fått nybygg, forklarer UKEsjefen.

Billettprisene, som så langt er tilnærmet like som for to år siden under UKA-23, er også en prioritering fra arrangørenes side.

– Vi mener at billettpriser er viktige for oss. Vi er en studentfestival, og prisene skal gjenspeile dette, fastslår Lindeman.

UKA-25 har så langt ikke fått inn en ny hovedsamarbeidspartner på lik linje med Equinor. Men de har fått med Sparebank 1 som ny partner, i tillegg til Sit, Nordconsult, PWC og Bane nor, som er med fra tidligere.

Sjefen for UKA-23 uttalte på et Samfundsmøte i 2024 at UKA kontaktet over 300 bedrifter for å være hovedsamarbeidspartner, uten hell. Kan dere relatere til dette?

– I likhet med UKA-23 og tidligere UKEr har mye tid gått til å jobbe med UKAs partnerstruktur. Vi har derfor hatt kontakt med flere bedrifter, men jeg har ikke noe tall på hvor mange, svarer Lindeman.

Samtidig legger Lindeman til at UKA kontinuerlig har kontakt med potensielle samarbeidspartnere, uten at hun kan kommentere ytterligere på hvilke bedrifter det er snakk om.

Deler på ansvar for overskuddet

Videre forklarer Lindeman om ansvaret man kjenner på som UKEsjef. Hun forklarer at UKEstyret hele tiden revurderer budsjetter, og at ansvaret for å få festivalen til å gå rundt økonomisk er noe hele UKEstyret deler.

– At man blir valgt til UKEsjef er en tillitserklæring fra storsalen. Det viser at folk tror man klarer å skape en bra festival, forklarer Lindeman.

Men hele ansvaret for økonomien havner ikke i fanget på UKEsjefen. I tillegg til UKEstyret har UKEsjefen observasjonsplass i finansstyret og kan rådføre seg der dersom det er nødvendig.

– Det er regler for hvor mye vi kan signere for før leder for finansstyret må godkjenne det. Vi har absolutt god støtte fra Samfundet om og når det er nødvendig. 

UKEsjefen utdyper at hun kjenner på ansvaret for å sikre et visst overskudd til Samfundet.

Tall fra regnskapet i 2024 viste at Samfundet hadde et driftsresultat på minus tolv millioner kroner. Etter innskudd fra UKEfondet på 5,3 millioner kom årsresultatet på minus 8 millioner.

Rolfsen forklarer at Finansstyret kommuniserer en forventning til overskudd som er nødvendig for en sikker økonomisk drift videre.

– Vi pleier ikke si offentlig hva det ligger på, i tilfelle man akkurat ikke når den, men det er et overskudd vi er avhengig av for å få det til å gå rundt, utdyper Rolfsen.

 LES OGSÅ:  – Vi startet med pils, så ble vi Nykter

– Alternativet er konkurs

Utenom inntektene fra UKA består Samfundets inntekter av medlemskap, arrangementer, konserter, og ikke minst servering.

– Ølsalg. Når vi holder arrangementer som gjør at folk kjøper øl, så blir det mye inntekt av det, forteller Rolfsen.

I tillegg har Samfundet samarbeidsavtaler med andre selskaper, eksempelvis Reitangruppen. Avtalen ble inngått i 2021 og inkluderte blant annet at Reitangruppen skulle bevilge økonomiske midler mot å påta seg ansvaret for dekorering av et av de nye utestedene på nybygg.

Avtalen vekket mye oppmerksomhet da den ble annonsert, og flere uttrykte misnøye om at en kommersiell aktør skulle innta Studentersamfundet.

– Alternativet til at vi ikke skal være kommersielle, er at vi kan gå konkurs, forklarer Rolfsen.

Hun legger til at det ikke hadde blitt noe nybygg uten Reitan-avtalen.

Hun forklarer videre at Studentersamfundet har som mål å fortsette å være eid av studentene, noe de per dags dato er det eneste studenthuset i Norge som er.

Rolfsen opplyser også om at Samfundet dessuten alltid har hatt kommersielle deler med forretningsvirksomhet i bygget, både frisørsalong, skobutikk og en bankfilial. I likhet med dagens 7-Eleven, som er en del av Reitanavtalen.

– De betaler basert på omsetning. Jo mer du kjøper hos 7-Eleven, jo mer betaler de i husleie til Samfundet, så en slik avtale er gunstig for begge parter, forklarer Rolfsen.

Ville ikke stoppet Equinor-avtale 

likhet med Equinor-avtalen vekket Reitan-avtalen etiske og moralske spørsmål om hvordan Samfundet driftes.

På vårens generalforsamling legges det frem nye etiske retningslinjer for den fremtidige driften av Samfundet. Disse gjelder blant annet «bærekraftig og ansvarlig drift» og «etisk innkjøp og samarbeid».

Rami Chumber
OVERORDNET NIVÅ: Leder Rami Chumber ved Samfundet forklarer at de nye retningslinjene ikke utelukker videre oljesamarbeid.

Leder Rami Chumber ved Studentersamfundet i Trondhjem forteller at de kommende retningslinjene er en del av den langsiktige strategien for Samfundet, og viser til punkter i planen.

– Målet er å få økt bevissthet rundt sosialt ansvar. Samfundet skal være preget av tillit og en høy etisk standard.

Ville det hypotetisk sett vært problematisk å fortsatt hatt Equinor som samarbeidspartner med de nye retningslinjene?

– Retningslinjene utelukker ikke samarbeid med oljeselskaper som Equinor. Dette er intensjonelt, og handler om at  retningslinjene ikke skal fungere som en erstatning for resolusjoner og interne meningsytringer, forteller Chumber.

Rolfsen forklarer at strategiplanene som de etiske retningslinjene er en del av, kommer i etterkant av nybygg, som har gjort driften av Samfundet større og mer kompleks.

– Det er helt unikt sammenlignet med de forrige 100 årene Samfundet har blitt driftet.

Strategien byr på handlingsplaner som koordinering og samarbeid på tvers av de ulike gjengene, samt utleie av lokale. I tillegg til målsetninger som medlemstall.

– Så vi prøver å jobbe mer planmessig fordi vi må, da vi har en litt mer krevende økonomi. Og jeg tror jo det er smart uansett, skal vi bestå i 100 år til, avslutter Rolfsen.

 LES OGSÅ:  Oslorapper til UKA-25

Powered by Labrador CMS