Kommentar

Mens vi spinker og sparer, går matvarekjedene i overskudd

Stadig mindre konkurranse gjør at noen få store aktører sitter igjen med store overskudd, mens vanlige folk må betale mer for maten.

Publisert

Nylig kom det ut at Norgesgruppen hadde et overskudd på 4,88 milliarder kroner før skatt. Ja, nesten fem milliarder kroner de tjener på meg og deg, ved at vi går på butikken og handler varer vi er helt avhengig av. 

Det er mye snakk om dyrtid og vanskelige kår for mange. Hvorfor stiller vi oss ikke mer kritiske til dagligvarekjedene som kontrollerer mer og mer av produksjonskjeden og samarbeider om å dytte prisene opp? 

For et par måneder tilbake hadde jeg en noe uhyggelig opplevelse en fredag kveld, da jeg til min store forferdelse innså at jeg ikke var alene om godteriet mitt, for der var det nemlig to levende maur i posen min. 

Det førte til mild panikk og ufrivillig godtestopp, men påfølgende personlig boikott av denne dagligvarekjedens smågodt. En e-post sendt, en beklagelse mottatt og to poser sjokolade på vei til min postkasse. Strengt tatt ikke nødvendig, men sier man nei til en slik kompensasjon som fattig student? Det gjorde i hvert fall ikke jeg. 

Uheldigvis for denne godteriprodusenten var tilfeldigvis dagen mine to poser sjokolade ankom postkassen, samme dag NRK publiserte en sak om krympflasjon. Altså at innholdet i eller størrelsen på matvarene blir mindre, mens prisen er den samme eller øker. Dette satte i gang en irritasjon som har vart siden. 

3 dagligvarekjeder kontrollerer nesten 95 prosent av dagligvaremarkedet, som til syvende og sist går på bekostning av oss forbrukere. Prisene stiger og maten kommer i mindre kvanta, som gjør at kilosprisen stiger til værs. Butikkene kutter varer fra konkurrenter og selger kun sine egne produkter, altså produkter der de styrer hele produksjonskjeden. 

Hvorfor skal du bry deg? Jo, fordi det er varer du er helt avhengig av. Det har store konsekvenser for mange at prisene stiger. Norske dagligvarekjeder trenger mer konkurranse. 

Matvareprisene har økt med 8,5 prosent det siste året, nesten dobbelt så mye som inflasjonen ellers. Dette er særlig et problem for dem som har minst, som oss studenter. Vi har råd til mindre og mindre, og en stadig større andel av budsjettet vårt går til mat. 

Det er ingen naturlov at matvareprisene bare stiger og stiger. Det er noen som bestemmer at det er slik og tjener store summer på å beholde systemet som det er i dag. Både politikere og dagligvarekjedene bør ta ansvar og sikre at vanlige folk ikke forblir taperne på butikken.

LES OGSÅ:  Kollektivets mørke krok

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS