
Friluftslivets år 2025
Vil få flere ut på tur
Det er mange fordeler med friluftsliv, spesielt som student i en hektisk hverdag når man trenger å hente seg litt inn igjen.
Frisk luft og et avbrekk fra studiet kan ha store fordeler for både hjernen og kroppen. Friluftslivets år blir arrangert hvert tiende år med støtte fra Klima- og miljødepartementet og i samarbeid med andre foreninger. Målet er å inspirere flere til å prøve ulike friluftsaktiviteter, samt å ta mer vare på naturen.
I Trondheim finnes det flere tilbud for studenter som vil komme seg mer ut. Både NTNUI og DNT ung har et bredt tilbud av ulike aktiviteter og arrangementer. Disse er fine arenaer å starte på hvis man ikke helt vet hvor man skal begynne. I Trondheim er man også heldig med at man har kort vei til blant annet Bymarka, som gjør at man ikke trenger å dra langt for å komme seg litt ut.

En ny gnist på «skolebenken»
NTNUI ski og fjellsport er en av flere grupper i NTNUI som tilbyr utendørsaktiviteter for studenter. Tone Linnea Rattfelt Pihl er leder for NTNUI ski og fjellsport, og forteller at en tur ute gjør at man klarer å koble av i en ellers stressende hverdag.
– Man får en ordentlig pause, fordi man faktisk ikke har muligheten til å sette seg ned og studere. Så får man en pause fra mobilen og hverdagen. Man blir helt avkoblet.
Man kan oppleve at lange dager med studier ikke nødvendigvis alltid fører til effektiv jobbing. Pihl forteller at en tur ute i naturen gir en ekstra gnist i hverdagen.
– Jeg tror absolutt det har en effekt. Når man kommer tilbake så har man fått mer energi til å faktisk jobbe med studiene.
LES OGSÅ: Slik markerer studentene 1. mai
Fra byliv til friluftsliv
Magnus Platena kommer fra et lite sted i München. Der besto ikke hverdagen av å komme seg ut i naturen, og lysten til å utforske dette mer gjorde at han valgte Norge som utvekslingsland.

– I Tyskland har vi ikke så mye urørt natur fordi det bor mennesker overalt, forteller Platena.
Norge blir altså sett på som et sted hvor man kan få oppleve urørt natur, noe som settes pris på av mange. Platena er klar i talen på spørsmålet om hvordan det å bo i Trondheim har gjort at han har begynt med friluftsliv.
– I Trondheim møter man mennesker som har de samme interessene, men som har mer erfaring. Da føles det tryggere å dra på tur fordi de vet hvor man kan gå, sier Platena og referer til erfarne turfølger i NTNUI ski og fjellsport.
Pihl forteller at tilbudet til NTNUI gjør det lett for mindre erfarne studenter å komme seg på tur.
– Vi arrangerer en del helgeturer. Da drar vi åtte til ti stykker og bor på hytter eller i telt, og det er noen i gruppen vår som organiserer turen. Det krever ikke så mye planlegging for den som deltar, man trenger bare melde seg på.
Det kan føles som om at man ikke har tid til å sette av en dag eller to til en tur, men kommer man seg ut vil det nok ha positive gevinster for konsentrasjonen.
– Det kan være litt vanskelig å sette av en hel helg, men det er alltid veldig verdt det når man først gjør det, forteller Pihl.
I Trondheim er det også lett å komme seg ut i skog og mark uten at man trenger å være ute i flere dager. Bymarka anbefales av både Pihl og Platena.
– Vi har sosialkomitéen som arrangerer mer lavterskelopplegg, som for eksempel båltur i Bymarka, sier Pihl.
Platena har selv blitt en del av sosialkomitéen etter at han kom til Trondheim.
LES OGSÅ: – Som rugby og hockey, men på rulleskøyter
Er man glad i naturen, tar man vare på den
Målet for Friluftslivets år er å få flere på tur og ut i naturen. Er man ute i naturen får man også lyst til å ta vare på den. Det forteller styreleder Kjell Fordal ved Trondhjems turistforening, en del av Den norske turistforening (DNT).

– Det er viktig at vi bidrar til at barn får vokse opp i, og til at de blir bedre kjent med, naturen, forteller Fordal. DNT har lagt opp til egne dager og arrangementer for å markere Friluftslivets år. I vinter hadde de blant annet «Hele Norge båler».
DNT tilbyr også overnattinger på hyttene deres hvis man ikke vil sove i telt.
– Det er et godt tilbud, etter min vurdering, og det finnes også selvbetjente hytter, forteller Fordal.
Det kan være en samfunnsgevinst at flere benytter seg av naturen, både fordi det er godt for helsen, men også fordi det gjør at man får lyst til å ta vare på naturen. Dette er én av grunnene til at man har satt i gang Friluftslivets år.
– Hvis du ser det fra samfunnets side, så er det når du lærer deg å være i naturen at du blir glad i naturen, og da tar du også vare på den, forteller Fordal.
Gir livet mening og verdi
Fordal mener det ikke er tvil om helsegevinsten fysisk aktivitet gir, men trekker også frem at turgleden gir ham mer enn bare dette. Man får rett og slett nye verdier i livet av å være ute i naturen.

– Det er godt for helsen. Det er godt for sinnet. Det gir deg fine opplevelser og mening med livet, sier Fordal.
Isabel Ritcher er førsteamanuensis for Institutt for psykologi ved NTNU. Hun kan fortelle at det faktisk har store psykologiske fordeler å være ute i naturen.
– En tur i grønne omgivelser kan gi bedre konsentrasjon, lavere stressnivå og bedre humør, og det er mye mer effektivt enn for eksempel å ta en pause med mobilen, forteller Ritcher.
Friluftsliv er også en mulighet for å hente seg inn. Det er ikke alltid lange dager på sofaen er løsningen for å føle at man henter seg inn og har mer energi etterpå.
– Naturen gir oss en unik mulighet til å «lade opp» mentalt. Oppmerksomheten vår fungerer som en muskel som blir sliten av all informasjonen og stimulien vi utsettes for i løpet av en dag.
LES OGSÅ: Et krasjkurs i daljekultur
Det er få ting som virkelig hjelper oss å hente oss inn igjen, men søvn og tid i naturen er to av dem, sier Ritcher videre.

Det å bare kjenne været og den friske luften på kroppen gjør altså noe med hjernen. Også Pihl fra NTNUI kjenner seg igjen i dette.
– Det er deilig å bare få frisk luft og kjenne litt på været. Og så er det jo fint å få fysisk aktivitet og bevege seg litt, sier Pihl.
Friluftsliv kan i tillegg ha enda flere gode konsekvenser. Blant annet kan det gi bedre selvbilde, i tillegg til å minske symptomene på psykiske lidelser.
– I stedet for å fokusere på utseendet og prestasjon, som mange unge kan kjenne på press rundt, gir friluftsliv mulighet til å kjenne på mestring og stolthet over hva kroppen kan gjøre. Det er en sunn kontrast til mye av det vi møter i sosiale medier og studiehverdagen, forteller Ritcher.
Hun påpeker at naturen påvirker mental helse ved å bidra til å redusere symptomer som stress, angst, depresjon og ensomhet.
– Det gjelder ikke bare for personer med alvorlige psykiske utfordringer, men også for de som har milde plager eller bare trenger en pause fra hverdagen – noe som ofte gjelder studenter.
En fordel å like kvinner
Naturen og fjellet gir også en gyllen mulighet for å møte venner, og kanskje en partner for livet. Hvis man vil finne kjærligheten i fjellet er det en ekstra fordel hvis man liker kvinner, skal vi tro Fordal.
– Man kan jo treffe hverandre ute i naturen. Det er faktisk litt overvekt av kvinner som går i fjellet, forteller han.
Pihl forteller at det er noe helt eget å møte på mennesker når man er i naturen. Kanskje noe av grunnen til at folk finner hverandre i naturen har med åpenheten nordmenn plutselig får med én gang man kommer seg ut.
– Det er en fin måte å være sosial på, og en fin måte å møte nye folk på. Man har andre typer samtaler og blir kjent på en annen måte enn man gjør til vanlig, sier Pihl.

Det er altså sosialt, og man får opplevelser man ikke ellers ville fått med venner i byen.
– Det er nok mange som har truffet hverandre i fjellet, og så har man minner for hele livet, sier Fordal.
Et enkelt sted å starte
Er du interessert i å komme deg ut, er det mange muligheter til det i Trondheim. Både Trondhjems turistforening og NTNUI ski og fjellsport er gode alternativer. Man kan også enkelt starte alene med å gå turer i nærområdene som verken krever erfaring eller stort med planlegging.
– Det beste tipset for en som ønsker å komme seg mer ut i Trondheim er å gå en tur i Bymarka. Den er i nærheten uansett hvor man er. Det er den enkleste formen for friluftsliv, forteller Fordal.
Pihl og Platena benytter seg også av Bymarka. Siden Bymarka er så nærliggende, gjør den det enkelt å komme seg ut når været er best.
– For min del handler det mye om å se på værmeldingen og utnytte når det er sol, sier Pihl.
Fordal forteller at studietiden er en fin periode av livet å teste ut friluftsliv.
– Som student har man ofte mer tid og legger opp hverdagen slik det passer seg, og i Trondheim er det mange som kan hjelpe en med å komme i gang, avslutter Fordal.
LES OGSÅ: Gikk 16 år uten diagnose