Uten et punktum
BOK
Jon Fosse - Rambuku og Skuggar
Det Norske Samlaget, 2007
Jon Fosse er den mest spilte og omtalte norske dramatikeren etter Ibsen. To av hans nyeste skuespill, Rambuku og Skuggar, hadde urpremiere i 2006, og er nå ute mellom to permer.
I_ Rambuku_ presenteres vi for et gammelt ektepar som befinner seg et sted mellom livet og døden. Kvinnen snakker om livet som har vært, og det som skal komme. Til hennes fortvilelse er mannen stille. «Kan du ikkje seie noko?» er gjennomgangsreplikken i et stykke preget av angst, håp og ensomhet. Skugga__r bærer en lignende stemning. Seks mennesker som kjenner hverandre godt møtes, men ingen vet hvor de er og hvorfor de er der: «Kvar er vi? Eg er så redd». I dette drømmelignende landskapet, hinsides tid og rom, går personene inn og ut av samtaler og relasjoner med hverandre.
Det er umulig å lese Fosse uten bevissthet om det språklige. Språket framstår som noe av det viktigste også i denne boken; handlingen er bare så vidt til stede. Skuespillene er skrevet uten et eneste punktum, og hver linje inneholder ytterst få ord. Det er som en foss av ord ramler nedover boksidene. I Rambuku_er mannen så passiv at kvinnens monolog kan leses som et langt dikt. _Skuggar er mer dynamisk, med mer bevegelse på scenen og hyppig replikkveksling. Stykket er derfor mindre egnet til lesning enn Rambuku.
Fosse har sagt at det å skrive er som å mishandle språket. Med fare for å mistolke forfatteren, kan dette spores i hans tendens til å partere setninger og sette dem sammen på nytt, mange ganger. Gjentakelsene i Fosses språk kan føles uendelige. Alle pausene, «korte» og «ganske korte», som sniker seg inn i omtrent hver fjerde linje, kan også irritere. Det er likevel disse virkemidlene som utgjør musikaliteten, rytmen og det poetiske hos Fosse. Slikt kan best oppleves framført på en scene, men kan også skapes i en interessert lesers hode.
Rambuku og Skuggar overrasker ikke dem som er kjent med Jon Fosses dramatikk. For de som ikke er det: Dette er drama på nynorsk, det er postmoderne, abstrakt og poetisk.