
Partilederne svarer:
MDG: – Studenters velvære avhenger av fremtiden
I fjerde installasjon i partilederserien er det MDG-leder Arild Hermstad som deler det han har på hjertet.
Arild Hermstad har vært partileder for Miljøpartiet de grønne i nesten tre år. Han er kun den andre personen etter Une Bastholm til å fylle dette vervets sko. Hun var den første i stillingen etter at MDG gikk over fra to talspersoner til det gjengse partiledersystemet.
Redde for å bli upopulære
Hermstad sier at han i et halvt liv har hatt stort engasjement for miljø og solidaritet. Det mener han er grunnen til at han vil være partileder, men han understreker at det er viktig for MDG å alltid få med seg flere medlemmer.
– Jeg tror det er viktig at vi får frem nye flinke folk som kan overta når jeg en eller annen gang tenker å gi meg.
Når det kommer til andre politikere savner han lederskap. Han synes at flere politikere burde utforme politikk uten å måtte styres av meningsmålingene hele tiden.
– Det er viktigere at samfunnet styres på en ansvarlig, klok og langsiktig måte. Andre partier blir ofte redde for å bli upopulære, slik at de ikke tør å ta de store sakene.
Med tankene spesielt rettet mot klima, forteller han at mange politikere ikke tør å innføre politikk som de vet blir nødvendig før eller siden, og at de ikke tar opp kontroversielle emner i sin fulle bredde. Dette gjelder også andre temaer så vel som klima.
LES OGSÅ: Vil ha cannabis på polet og oljen ut av universitetene
Blåruss og bank
Hermstad har alltid vært opptatt av solidaritet. Det viktigste for ham er at «vi lever her og nå», et uttrykk han mener representerer mange muligheter.
– Det vi har her og nå kan vi gripe fatt i. Da må vi gripe muligheten til å jobbe for et rettferdig samfunn med plass til alle og hvor alle får lov å leve gode liv.
Hermstad deler at verdenssynet hans har endret seg med tiden, og det førte til en annen livsvei. Han var blåruss, studerte på NHH og jobbet i bank, men følte ikke at dette var tilfredsstillende.
– Jeg hoppet av den karusellen, og ble mer opptatt av å redde verden. Penger og økonomisk vekst er ikke det eneste som betyr noe. Jeg har siden da blitt mer opptatt av medmenneskelige verdier enn det jeg var tidligere.
Videre ser han stor verdi i mangfold. For at et samfunn skal være fredelig, mener han det er viktig at folk er rause med hverandre og betrakter forskjeller som styrker, ikke svakheter.
– Vi må lære å sette pris på mangfold, både blant folk i samfunnet og i naturen.
Følgelig bekymrer han seg over enkelte globale trender hvor forskjeller blant folk problematiseres.
– Det er mange i dag som sier at mangfold er et problem, slik som Trump og autoritære krefter på fremmarsj i flere land. Det er en retning jeg synes det er fryktelig farlig å dra samfunnet i.
I motsetning til dette er han godt fornøyd med den politiske kulturen i Norge. Han føler at politikere får mye respekt, og at vanlige folk har et realistisk bilde av hva politikere egentlig er.
– Den norske politikken er sunn, men vi burde nok skjerpe oss med å ikke love altfor mye altfor fort. Folk mister da tilliten til oss.

Ut av oljealderen
Til slutt har Hermstad noen konkrete planer for studenter. Han vil i første omgang øke studiestøtten til 1,5G, altså halvannen ganger grunnbeløpet i folketrygden.
– Det var studiestøtten på da jeg studerte. Da får folk bedre mulighet til å studere på heltid uten å trenge en jobb ved siden av.
Han vil også at det skal bygges flere studentboliger, og gjennomføre juridiske og økonomiske tiltak som gjør det lettere for studenter å komme inn på boligmarkedet.
Han bemerker så at studenters velvære avhenger av fremtiden. Han tror studenter deler hans engasjement for at Norge skal ha en trygg fremtid, og mer konkret at Norge skal ut av oljealderen og inn i en grønn og sirkulær økonomi.
– Den omstillingen tror jeg er fullt mulig. Jeg vil at studenter skal ha trygge og fremtidsrettede jobber når de er ferdige med å studere.
LES OGSÅ: Én av fire studenter fikk mindre stipend