
Frivillighet på fjellfestivalene
Snart flykter studenter fra Studentersamfundet. I samme stund henrettes nasjonens audio-kulturelle tilbud tuftet på frivillighet. Eller? Noen festivaler nær fjorden drives på dugnadsånd og naboskap.
Bergtatt - Lusterfjorden
I starten av juli samles et intimt festivalpublikum ved foten av fjellene som speiler seg i Lustrafjorden. Med fem scener, rundt 30 konserter og et program som gaper over alt fra pop og hiphop til elektronika og indie, har Bergtattfestivalen siden den første, uoffisielle utgaven i 2019 vokst til å bli et av landets mest særpregede kulturarrangementer.

– Festivalen ble startet av en gjeng ildsjeler etter en hyttetur til Luster i 2018. To av de originale arrangørene har røtter på Berge gård i Luster, forteller pressesjef Gjermund Blauenfeldt Næss.
Han takker et tett samarbeid med lokalbefolkningen og «enorm dugnadsånd»for at første utgave kom sommeren etter.
Bergtatt tilbyr mer enn musikk. Festivalen kombinerer fjellturer på dagtid med nattkonserter i gamle fjøs og en kompromissløs bookingprosess. Årets program inkluderer blant annet Cezinando, Flammer Dance Band, ULD, Gjenfødt Kultur (Bergen), Giddygang, Weval (NL), Killen. (SE) og Anish Kumar (UK).
– Vi prøver å booke artistene vi ikke har råd til å booke neste år. Fokus ligger på Nordens mest lovende liveartister som vi mener er på randen av et større gjennombrudd, men vi sørger også for å ha med et par etablerte navn fra både inn- og utland, sier Næss.
Festivalen ble i 2023 kåret til Norges fjerde beste festival av Natt&Dag, og årets utgave – den femte i rekken – er allerede utsolgt. 1000 festivalpass forsvant på ett døgn da salget åpnet femte januar, men det finnes fortsatt noen dagspass igjen. Totalt ventes rundt 1500 deltakere med gjester og frivillige.
Og nettopp frivilligheten er selve bærebjelken i Bergtatt.
– I år blir vi rekordmange frivillige, kanskje opp mot 150–200 personer. Mange av oss har lang fartstid fra Samfundet i Trondheim, Én av grunnleggerne var konsertsjef under UKA-15 og med både i UKA-13 og UKA-17-revyen. Ellers har vi frivillige fra blant annet KLST, LØK, ITK og ARK, forteller Næss, som selv var Klubbmann 2, altså DJ, i Klubbstyret.
LES OGSÅ: Zoé paid 15 euros to cry alone in the cold

Trevarefest - Henningsvær
Ved bryggene i Henningsvær ligger en gammel trevarefabrikk. Siden 2017 har Trevarefest samlet et globalt publikum til tre dager med konserter, DJ-sett og kunst.
– Vi er to brødrepar fra Bergen som kjøpte den gamle Trevarefabrikken i 2014, forteller festivalsjef Martin Hjelle i festivalstaben.
Når det gjelder booking av artister, beskriver Hjelle filosofi som reflekterer sommeren.

– Vi booker artister fra både inn- og utland som vi føler reflekterer sommerstemningen i Henningsvær med midnattssol, turkist hav, bratte fjell og gledens stemning. En god miks av indie, disco/italo, litt rock og noen stjernedryss gir som regel en god blanding både blant artister og publikum.
Blant årets navn finner vi norske indiehelter som Fay Wildhagen, Klossmajor, Gundelach, Casiokids og Hvitmalt Gjerde, elektroniske Jaakko Eino Kalevi (FI), Yīn Yīn (NL) og meksiko-disco-bandet MIDNIGHT GENERATION (Mx). Festivalen har flere internasjonale tilskudd som BALTHVS (CO) og Retro Cassetta, som sammen med norske klubbfavoritter som Olefonken skal sette stemningen fra tidlig kveld til sene nattetimer.
Miljøarbeid har en viktig plass i festivalorganiseringen langt nordpå.
– Vi er så heldige at vi har tidligere NTNU-student, Tomra-ansatt og nå Mepex-konsulent Ida Semb i festivalstaben som håndterer aktiviteter og miljø, sier Hjelle.
På spørsmål om konkurransesituasjonen i den norske festivalbransjen, svarer Martin tydelig.
– Vi tror mer på samarbeid enn konkurranse, og at diversitet og integritet er viktigere enn størrelse eller navn. Folk kommer til Trevarefest for stemningen heller enn spesifikke artister, og stoler på at helhetsopplevelsen er viktigere enn enkeltelementer, sier han.
Frivilligheten er også en sentral del av suksessen.
– Vi har ca. 200 frivillige hvert år, og mange kommer igjen år etter år. Frivilligopplevelsen på Trevarefest anser jeg som ganske sterk og god, sier Martin, og legger til at de vanligvis mottar dobbelt så mange søknader som de har behov for.
Trevarefest selger i dag rundt 1000 festivalpass, i tillegg til 400 dagspass for konserter hver dag.
– Vi har også 100 lokale festivalpass for Henningsvær sine innbyggere, opplyser Hjelle.
Trevarefest handler ikke bare om musikken, men om å skape en helhetlig opplevelse midt i det unike landskapet nord for polarsirkelen – en festival som er like mye en hyllest til natur, vennskap og fellesskap som til artistene på scenen.

LES OGSÅ: Spillet som gjør voksne menn våryre